5 tipp, hogyan készülj esküvőre vendégként

Hivatalos vagy egy esküvőre? Megtisztelt az ifjú pár a bizalmával, hogy részese lehess életük legnagyobb eseményének? Készülj fel te is, hogy se téged ne érjen meglepetés, se te ne okozz kellemetlen perceket az egybegyűlteknek.

Egy esküvő életre szóló esemény az ifjú párnak, de a vendégek számara is örök emlék marad. Ahhoz, hogy a nagy napon minden gördülékenyen zajlódjon, és mindenki jól érezze magát, nem csak az ifjú párnak kell alaposan felkészülni, hanem a meghívottaknak is. Íme, 5 jó tanács, amivel te magad is alaposan felkészülhetsz az esküvőre, mint vendég.

Dress code – avagy milyen ruha legyen rajtad?

Talán az egyik legfontosabb kérdés, amit tisztázni kell a nagy nap előtt. Míg 10-20 évvel ezelőtt a hagyományok egyértelműen megszabták, hogy egy esküvőre hogyan illik felöltözni, ma már sokat változott a helyzet.

Manapság az esküvők stílusa elég széles skálán mozog, hisz az ifjú pár igyekszik valamivel kitűnni a sablonosságból. A túrabakancsos erdei bulitól kezdve, az extrém helyszínű esküvőn keresztül, a csili-vili luxuspartiig bármi előfordulhat. Mivel a helyszín meghatározza a ruházatot, ezért fontos jó előre tisztázni, hogy mire készülj.

Amennyiben mégis egy tradicionális esküvőre vagy hivatalos, akkor hüvelykujjszabály, hogy se fehér, se fekete ruhát ne ölts magadra. A fehér a menyasszony színe, a fekete pedig a gyászé. Ne feledd, hogy az esküvő nem rólad szól, így nem a te ruhádnak kell a legfeltűnőbbnek lenni. A kevesebb néha több elve itt mindenképpen érvényesül.

Az is előfordulhat, hogy az ifjú pár megkér egy konkrét színű ruha, vagy egy egységes kiegészítő viseletére. Ezeket a kéréseket tartsd tiszteletben, ne okozz csalódást a fiatal párnak.

Ajándék – mit szeretne az ifjú pár?

Az ajándék mindig fontos kérdés, de a meglepetés ajándékok kora lejárt. Senki nem szeretne abba a kellemetlen helyzetbe kerülni, hogy az ötödik ugyanolyan ajándékot adja át az ifjú párnak. Annál sincs mosolyhervasztóbb, ha nem találjuk el a jegyes pár ízlését.

Vannak párok, akik se pénzt, se ajándékot nem kérnek a meghívottaktól, de cserében megneveznek egy jótékonysági célt, amire adakozhatnak a vendégek. Az ajándéklista is lecsökkenti a csalódottság kockázatát, így biztosan azt kapja a pár, amire vágyik, vagy amire szükségük van a közös élet elindulásához.

Manapság azonban a leggyakoribb kérés a pénz. Ez viszont annyira személytelen, hogy a meghívottak mindenképpen szeretnének még kitalálni valami olyan ajándékot az esküvőre, ami egyedi és maradandó. Legnépszerűbbek a személyes kapcsolódású ajándékok, szívhez szóló üzenetekkel.

Program – mire kell készülnöd?

Az esküvők ezer félék lehetnek. Vannak párok, akik a hagyományos lakodalomhoz ragaszkodnak, de sokan megpróbálnak valami egyediséget becsempészni a programba, ami tükrözi az pár egyéniségét, hobbiját, életstílusát. Érdemes előre megtudnod, hogy mire számíthatsz.

A forgatókönyv alapját a házasságkötési ceremónia, a vacsora, a nyitótánc, a tortavágás és menyasszonyi tánc adja, ezt egészítheti ki valamilyen különleges program. Egyre gyakrabban szerveznek különböző játékokat, amibe a násznépet is bevonják. De arra is van precedens, hogy maguk a meghívottak készülnek meglepetés előadással, vagy valamilyen vidám játékkal az ifjú pár részére.

Ha gyermekkel érkezel az esküvőre, arról is érdemes érdeklődni, hogy lesz-e esetleg program, vagy gyermeksarok a kicsik lefoglalására.

Kinek szól a meghívás?

Többnyire ez már a meghívás pillanatában kiderül, de nem biztos, hogy az izgalom és a meglepetés hevében mindenre kiterjed a figyelmed. Ezért nem árt néhány kérdést még az esküvő előtt tisztázni.

Lehet, hogy a meghívás neked és a párodnak szólt, akit a jegyes pár ismer, de nem kizárt, hogy a nagy napig változás történik a párkapcsolatodban. Ilyenkor ne felejtsd el tájékoztatni az esküvő szervezőit a változásról. Nem mindegy, hogy az ültető kártyára, vagy a köszönő ajándékra kinek a neve kerül.

Talán te is azok közé tartozol, akik mindenhová magukkal viszik a kiskutyájukat? Lehet, hogy a jegyes pár is imádja a kis kedvencedet és eddig semmi probléma nem volt abból, ha magaddal vitted hozzájuk. De vajon az esküvőn is szívesen látott vendég a kisállat? Ezt mindenképpen egyeztesd, nehogy kellemetlenség érjen.

Ülésrend – kivel NEM szeretnél egy asztalhoz kerülni

Az ifjú pár napokig, hetekig agyal az ülésrenden, hogy ideálisan alakítsa ki az egy asztalhoz kerülő társaságot. Semmi esetre se akarj ebbe beleszólni, hisz nem csak a te igényeidet kell figyelembe venni, de ha van valaki a társaságban, akivel nem ápolsz jó viszonyt, tudasd a fiatalokkal. Mindenkinek jobb egy konfliktusmentes este.

Amint látod, vendégnek lenni sem egyszerű egy esküvőn. Ne bízd a véletlenre, készülj fel te is a nagy esemény előtt, hogy a lehető legjobban érezd magad és évek múlva is örömmel gondolj vissza arra a napra.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!