Egy gyűrű kiválasztása létfontosságú az esküvők szerepében. Mindenki a legszebbet és legtökéletesebbet akarja, törekszik rá, hogy a legjobb lehessen. 

Amikor ránézünk valaki kezére és egy karikagyűrűt fedezzünk fel a gyűrűsujján, akkor egyből tudjuk, hogy nagy valószínűséggel házas az illető. A karikagyűrű a világ egyik legismertebb szimbóluma, de mégis olyan keveset tudunk róla. 

Honnan származik? Egyáltalán honnan indult el? Milyen jelentése van napjainkban? A karikagyűrű egyik ismert jelentése a végtelenség, a kör, aminek se eleje se vége. Ezzel szimbolizálva a végtelen szerelmet és az összetartozást.  

Kevésbé ismert történet, hogy a karikagyűrű valójából Egyiptomból származik. A Fáraó szerelme jeléül egy gyűrűt ajándékozott feleségének. Egyiptomból Nagy Sándor hozta el ezt a szokást és került Rómába a karikagyűrű majd vált a keresztény világ részévé is. A harmadik századtól a karikagyűrűnek már esztétikai jelentése is előkerült és ekkor már aranyból és ezüstből készültek. Az idő haladtával a karikagyűrű jelentése is folyamatosan változott. Kezdetben a férj tulajdonát jelképezte, majd később elkötelezettségét. A férfi a karikagyűrűvel biztosította, hogy elkötelezte magát a kiválasztott nő felé és nincsen szándékában megváltoztatni azt.

Napjainkban a karikagyűrű a szerelmet jelképezi és az egymás iránti elkötelezettséget.

Sokan gondolják úgy, hogy a házasság csak egy darab papír, de valójában sokkal többet jelent. A szerelem és a szeretet a legszebb dolog, ami két embert összetarthat. Problémák, nehézségek mindig vannak és lesznek, de ha ezeken együtt megyünk keresztül, kitartunk egymás mellett, akkor nem csak jelkép lesz a karikagyűrű viselése, hanem valódi igazság, amelyben képesek vagyunk összetartani, és kitartani egymás mellett.

A karikagyűrűt a jegyben járás idején, a bal kézen viselik a párok.  Az esküvő után pedig átkerül a jobb kéz gyűrűs ujjára. A legtöbb országban ez másképpen zajlik, mert a bal kézen hordott karikagyűrű mellett sok praktikus érv szól. Az emberek többsége jobbkezes, ezzel a kézzel fogja meg a kilincset, a szerszámokat, így ha a bal kezünkön hordjuk sokkal kisebb erőhatásnak és kopásnak van kitéve. Férfiak esetében kézfogásnál is zavaró lehet a gyűrű, érdemes erre is gondolni.

 Napjainkban a karikagyűrű kínálata igazán gazdag és minden igényt kielégítő lett. Megjelentek a szebbnél szebb fehéraranyba, vagy akár rozéaranyba foglalt gyémánt karikagyűrűk. 

Az arany az egyik legnemesebb, ezért sokan ezt választják szimbólumként.

Ha besétálsz bármely arany-ékszer boltba Magyarországon, akkor az ott található ékszerek többsége jó eséllyel 14 karátos aranyból készült. Emellett pedig alighanem találsz még majd néhány 9 és 18 karátos ékszert is.

De mit jelentenek ezek a számok, mit jelent, hogy egy arany ékszer például 14 karátos aranyból készült? A karát (vagy finomság) azt mutatja meg, hogy egy arany ékszerben mennyi színarany található. Színarany a 24 karátos arany, ebben gyakorlatilag kizárólag arany található. 

A 14 karátos arany azt jelenti, hogy az ékszer kb. 14/24-ed része (egészen pontosan 58,5%-a) készült színaranyból, a többi ötvöző anyag. Az arany ékszereken ezt legtöbbször az “585”-ös finomság feltüntetésével jelölik. Ha 18 karátos arany ékszert hordasz, arra viszont az átlagnál jobban kell ügyelni, ugyanis könnyebben karcolódhat. Ugyanis 75,0% színaranyat tartalmaznak, azaz az átlagnál puhább ékszerek.

Az aranynak nincs különösebb szüksége ápolásra.

Ha fénye megkopik, az ékszerboltokban szakszerűen megtisztítják, a legtöbb helyen ezért nem kérnek fizettséget. Érdemes az üreges felületeket havonta egyszer kipucolni, ugyanis a tusfürdő, szappan maradványa elszínezheti a felületet, ami csalóka, hiszen nem kopás, csak könnyen eltávolítható szennyeződés.

Nem csak tárolás, hanem hordás közben is ügyeljünk arra, hogy köves gyűrűinket ne ütköztessük kemény felületekkel és ne kocogtassuk az asztalhoz! Gyógyfürdőzés előtt vegyük le ékszereinket, és ne tároljuk párás helyen, pl. fürdőszobában mert elszíneződhetnek.

Tovább megőrizhetjük ékszereink fényét, ha óvjuk a parfümtől, hajlakktól, krémektől és egyéb kozmetikai készítményektől, nem beszélve a különböző vegyszerekről (pl.: mosogatószer, surólószer). Jó, ha van otthon ékszertisztító kendő, mellyel bármikor gyorsan áttörölhetjük, fényesíthetjük ékszereinket!

Kényelmes méretet érdemes választani, annak a kéznek a gyűrűsujjára, amin végleg hordani szeretnénk az ékszert. Nem szabad sem kisebbet sem nagyobbat venni, még akkor sem, ha azt gondoljuk, „később majd biztos kihízom” vagy „kifogyom”. Az ilyen alapon választott gyűrűt, vagy elhagyjátok majd, vagy iszonyatosan kényelmetlen lesz. Ne aggódjunk, egy tapasztalt ékszerésznek nem okoz gondot, ha később módosítani kell a méreten!

A gyűrűk szélességét tekintve, szintén sok lehetőségünk van. Amikor felpróbáljuk az ékszereket, általában gyorsan eldől, hogy melyik típus áll jól, illetve melyik kényelmes. A leggyakoribb az 5 és a 6 milliméteres szélesség, de nem ritka a 4 vagy a 3 mm-es sem.

   A lényeg a választásnál a kényelem, és a maximális elégedettség.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!