Úgy érzed, hogy megtaláltad életed párját, akivel le szeretnéd élni az életedet és itt az ideje megkérni a kezét?

Bizonyára, ha már eljutottál eddig a gondolatig, felmerült benned a kérdés, hogy hogyan is zajlik az eljegyzés menete.

Persze ahány ház, annyi szokás, nincsenek az eljegyzésben kötelező szabályok, de vannak bizonyos rituálék, amelyeket sokan szeretnek, ezért érdemes betartani őket. Ha mi magunk nem is ragaszkodnánk az egyes elemeihez, gondoljunk arra, hogy esetleg a szerelmünk vagy a szüleink és a leendő apósunk, anyósunk számára kihagyhatatlannak számítanak az eljegyzés körüli hagyományos szokások. 

Mi legyen az eljegyzés menete?

 • A nagy döntés meghozatala

  Ha valóban úgy érzed, hogy megtaláltad a számodra tökéletes partnert, akivel úgy érzed, hogy le tudnád élni az egész életed, gondolkozz el egy kicsit az ő érzésein is. Ha úgy érezd, hogy ő is hasonlóan vélekedik a kettőtök kapcsolatáról, mint te és szerinted örülnek az eljegyzésnek, akkor vágj bele!

 • Lánykérés a menyasszony szüleitől

  A magyar hagyományok szerint a vőlegénynek illik elmenni a menyasszony szüleihez és az édesapától megkérni először a szerelme kezét. Biztosítania kell a lány szüleit afelől, hogy komolyak a szándékai, és szeretné feleségül venni a lányukat. Habár a modern kor vőlegényeinek ez a kitétel már nem kötelező, mégis kedves és tiszteletteljes gesztus lehet és jövőbeni jó kapcsolat alapja lehet ez a gesztus az após és veje között. 

  Valószínűleg a párod is értékelni fogja később.

 • Az eljegyzés körülményeinek megtervezése

  Gondold át, hogy milyen körülmények között és kikenek a jelenlétében szeretnéd, hogy történjen az eljegyzést. Képzeld el azt is, hogy a párod minek örülne a leginkább. Vannak olyan típusú lányok, akik nem szeretik a hatalmas felhajtást és a nagy feltűnést, ők valószínűleg jobban örülnek egy romantikus pillanatnak kettesben. Ha társaságkedvelő, nyitottabb személyiségű a párod, akkor akár egy kisebb bulit szervezhetsz az eljegyzéshez. 

 • Az eljegyzési gyűrű kiválasztása

  Manapság már az eljegyzési gyűrűk széles választékával találkozhatunk az üzletekben és a webáruházakban. Kinézetének csak a saját képzeletünk szab határt, ezért nem is könnyű a döntés. Érdemes burkoltan, óvatosan kikérdezni párunkat, hogy mi tetszik neki, vagy egy barátnője segítségét kérnünk. A gyűrű méretének eltalálása sem a legegyszerűbb feladat, ha van a szerelmünknek gyűrűje, amit hordani szokott, akkor mérjük le és az alapján vásároljuk meg az eljegyzési gyűrűt. Később a legtöbb üzletben van lehetőség cserére vagy méretre igazításra.

 • Az eljegyzés pontos leszervezése

  Ha kitaláltad, hogy hol szeretnéd megkérni a szerelmed kezét, akkor válassz egy megfelelő időpontot, amikor biztosan ráér és foglald le a helyszín, amennyiben szükséges. Találd ki azt is, hogy milyen ürüggyel fogod a helyszínre csalni a párodat.

  Szólj időben azoknak is, akiket szeretnél, ha jelen lennének a nagy eseményen, de figyelj rá, hogy csak olyannak mond el, akiről tudod, hogy nem fogja kikotyogni! 

 • Eljegyzési szöveg megfogalmazása

Nem kell túlzásokba esni, de egyszerűbb, ha előre megfogalmazod, hogy mit szeretnél mondani a szerelmednek a leánykéréskor. Fejezd ki neki, hogy mit jelent a számodra vagy hozz fel egy kedves emléket vagy meséld el, hogy milyen volt neked az első találkozásotok. 

 • Felkészülés lelkileg és testileg

Az eljegyzés napján próbáld meg nem túlhajszolni magad, esetleg vegyél ki egy nap szabadságot és készülj fel lelkileg a nagy pillanatra. A kinézetedre is figyelj, de fontos, hogyha a párodnak nem mondtad, hogy öltözzön ki a programra, akkor Te se vidd túlzásba! 

 • Az eljegyzés pillanata

  Amikor a menetrend szerint már előtte állsz, mondd el neki az előre megfogalmazott szövegedet úgy, hogy jól értse és közbe térdelj le és tedd fel neki a kérdést: Hozzám jössz feleségül? Közben nyisd ki a gyűrű dobozát. 

 • Ha igent mond…

  Ha igent mondott, húzd fel a bal gyűrűs ujjára a gyűrűt! Ezután jöhetnek a hatalmas csókok, ölelések és persze a sírás és ujjongás! 

 • Az eljegyzés bejelentése

  Az örömteli hírt a menyasszony szüleivel illik legelőször közölni, utánuk következnek a vőlegény szülei. Ha a menyasszony és a vőlegény szülei még nem ismerik egymást, akkor az összeismertetésre kiváló alkalom lehet az eljegyzés bejelentése egy szűkebb vacsora vagy ebéd keretében. Ekkor hagyományosan a vőlegény szüleinek illik meghívni a menyasszony szüleit.
  Ezután pedig a többi családtag és a barátok következnek, akikkel személyesen, telefonon vagy levélben is tudathatjuk a nagy hírt, bár manapság talán a közösségi média platformjain a legelterjedtebb bejelenteni az eljegyzés hírét a szélesebb réteg számára.
  Amint nyilvánosságra kerül az eljegyzés, jönnek a levelek, gratulációk, jó kívánságok, sokszor még ajándékot is kap a friss jegyespár, amelyeket illik minél hamarabb megköszönni.

 • Az eljegyzési bankett

  Ezt követően sok pár szívesen rendez nagyobb partit, ahol a barátaik és családtagjaik jelenlétében ünnepélyes keretek között is bejelenthetik eljegyzésüket, de ez természetesen nem kötelező eleme az eljegyzés menetének. Az eljegyzési buli össze is köthető közvetlenül a leánykéréssel. 

 

A vőlegénynek az eljegyzési bankettre illik virágot vinnie a menyasszonynak, illetve az örömanyáknak, az édesapának pedig egy üveg itallal kedveskedni. 

Az eljegyzési bankettre a hagyomány szerint a lányos háznál kerül sor. A szokás szerint ilyenkor az italokról és koccintó pezsgőről a vőlegény szülei gondoskodnak. Manapság inkább egy étteremben szeretik az eljegyzési bulit megtartani a szülők hozzájárulásának a segítségével. A legtöbben apró ajándékkal is kedveskednek ilyenkor az ifjú pár részére. 

 • Jegyesfotózás

Az eljegyzés után a párok nagy része részt szokott venni egy jegyesfotózáson, ahol profi közös képek készülnek róluk. Ez arra is jó, hogy kipróbálhassák magukat a kamera előtt még az esküvői fotózás előtt.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!