Az esküvői szertartás virágokkal való dekorálása régi hagyományokra nyúlik vissza, viszont nem mindenki viszonyul ugyanúgy hozzájuk.

Vannak, akik inkább a visszafogottabb dekoráció hívei és vannak, akik szinte virágba borítják az egész szertartást. A virágok kiválasztásában a menyasszony óhajain kívül meghatározó szerepet játszanak az anyagiak, melyek gyakran visszasodornak minket a realitás mezejére. Nem kell mindenből a legdrágábbat megvenni és nem kell az első árajánlatra igent mondani. Mérlegeljünk és döntsünk okosan.  

Menyasszonyi csokor és dobócsokor

A menyasszonyi csokor esetében a határ a csillagos ég, hiszen ha kimondjuk, hogy esküvő, akkor a virágkötő vagy designer szemében egyből megjelennek a dollárjelek. Ez persze nem azt jelenti, hogy lódítsunk, hanem érdemes kihangsúlyozni, hogy milyen keretek között tervezzük elkészíttetni az ara csokrát. Sajnos mostanában megfigyelhető, hogy a májusi-júniusi időszakban a virágárak duplájára nőnek, mivel ez az időszak nem szól másról, mint a ballagás, az anyák napja és az esküvő.

A virágárusok a csokor árát általában az elkészítéséhez használt vágott virágok és az ahhoz felhasznált dekorációs kellékek (szalagok, gyöngyök, brossok) árából kalkulálják. A csokrok ára általában 8.500 és 30.000,-Ft között mozog. Természetesen, ha külön dobócsokrot szeretnénk, akkor ehhez a költséghez még annak az ára is hozzáadódik. (3.000-5.000,-Ft). Mindig próbáljunk az évszaknak megfelelő virágot választani és ügyeljünk a virágok jelentésére. Ne a nívó legyen a fontos, hanem az, hogy a csokor passzoljon egyéniségünkhöz. 

Ha a friss virágból készített csokrot pénzkidobásnak tartjuk, akkor rendeljünk örökcsokrot, melyet a szertartás után még hosszú ideig csodálhatunk. Az ilyen csokrok ára körülbelül 10.000-15.000,-Ft között mozog.

Koszorúslány csokor

Méretben és kivitelezésben általában a dobócsokorhoz hasonlít, mivel nincs teletömve virágokkal, viszont ugyanazokat a virág típusokat tartalmazza, melyeket a menyasszonyi csokorban is megtalálunk. Ára megegyezik a dobócsokor árával. 

Csokron kívül választhatunk élő virágokból készített kosárkát is, melynek ára általában 2.000-3.000,-Ft.

Kitűzők, bokréták

A virágból készített kitűző megosztó, hiszen sok férfi nem kedveli, inkább zsebkendődíszt használ. Kedves gesztus azonban olyan virágot viselni, mely a menyasszony csokrában is megtalálható, hiszen így a pár öltözetben még jobban összeillik.

A vőlegényen kívül általában a tanúk, az örömapák és a vőfély szokott kitűzőt viselni. Selyemvirágból készült kitűzőket már akár 300-500,-Ft-ért is vásárolhatunk, élő virágból készített kitűzőt pedig 1.500,-2.000,-Ft-ért.

Hajdísz

Kevesen választják az élővirágból készített menyasszonyi hajdíszt, pedig igazán különlegessé varázsolhatja az öltözetet. Sajnos az élővirág hátránya, hogy hamar veszít frissességéből, így a virágárusok sem ajánlják. Léteznek azonban olyan virágtípusok, melyek egészen hosszú ideig megőrzik frissességüket. 

Nem kell teljes virágcsokrot készíttetni, hiszen pár szál virággal is izgalmasabbá tehetjük frizuránkat.A hajdísz elkészítéséhez általában csak a virág fejét használják fel, melyet dróttal rögzítenek a hajba, esetleg hullámcsattal erősítenek meg.

Csuklódísz

Bár a csuklódísz inkább a szalagavatók egyik legfontosabb eleme, egyre gyakrabban fedezzük fel a koszorúslányok karján is. Sokkal különlegesebb és egyedibb, mint a kötött virágcsokor és az ára is kecsegtetőbb, mivel már akár 800,-Ft-tól megvásárolhatjuk, amennyiben nem orchidea díszt rendelünk. 

Nyakdísz

Ha kiskedvencünket és szeretnénk elvinni az esküvőre, akkor mód van arra is, hogy virágból nyakdíszt készítsenek számára. Ezeknek a díszeknek az ára általában 2.000,-3.500,-Ft között mozog és elég nehéz beszerezni. Ügyeljünk arra, hogy olyan virágot kérjünk bele, ami nem mérgező, mert könnyen lehet, hogy a kisállat még szertartás előtt befalja.

Élővirágos gyűrűpárna

Az esküvőn gyakorlatilag mindent feldíszíthetünk, amit csak szeretnénk, illetve amit a helyszín megenged. Ha tökéletes harmóniára törekszünk, akkor válasszunk olyan virágot, ami akár a menyasszonyi csokorból, akár a férfiak bokrétájából visszaköszön. Az ilyen jellegű gyűrűpárna ára függ a választott virág árától, de általában 2-3.000,-Ft-ért megvásárolható. Általában tartós virágokból készítik, mint az orchidea.

Autódísz

Az ilyen díszek esetében nem árt megjegyezni, hogy nem lehet velük száguldozni (ajánlott a maximum 40-50km/h), mert a virág lerepül a motorháztetőről, ami ráadásul balesetveszélyes is. Általában tapadókoronggal rögzítik, ami nem roncsolja sem a fényezést és nem hagy maradandó foltot sem. Erre kerül az oázis, amibe a virágokat tűzdelik. Választhatunk olyan megoldást, ahol a virágok szinte körül ölelik a szélvédőt, de mégsem zavarják a sofőrt a vezetésben. Az ilyen jellegű díszek ára 35.000,-45.000,-Ft között mozog. Az összeállításhoz érdemes tartós virágokat rendelni, mint a kála, a liliom, a rózsa, az orchidea, a napraforgó vagy a kardvirág.

Szülőköszöntő virág vagy csokor

Választhatunk cserepes virágot, melynek ára változik attól, hogy milyen típust és milyen cserép átmérőt választunk. Vannak, akik igazán drága virágokat vásárolnak, hogy ezzel fejezzék ki szeretetüket, de nem minden a pénz. Vásárolhatunk egészen különleges, az örömanya egyéniségéhez illő virágot is, így ajándékunk biztosan örömet fog okozni. A cserepes virág előnye, hogy sokáig eltartható, így mindig emlékeztet.

Cserepes virágot már 1.500,-Ft-tól vásárolhatunk, különleges virág esetében pedig akár 10.000,-Ft-ot is ott hagyhatunk a virágárusnál.

Ha inkább a virágcsokor mellett döntünk, akkor válasszunk olyan csokrot, mely nem hivalkodó, inkább passzoljon az örömanya karakteréhez, stílusához. Az ilyen csokrok elkészítéséért általában 5.000-10.000,-Ft-ot szoktak elkérni.

Asztaldíszek

Egyházi szertartás esetén kerülhet virágdekoráció az úrasztalra és az oltárra is, viszont nem árt tisztában lenni a protokollal. A lagzi esetében sokkal szabadabban járhatunk el, hiszen azzal dekorálunk, amivel csak szeretnénk, nincs semmilyen korlát, vagy elvárás. Ebben az esetben díszíthetjük virággal a főasztalt, ahol az ifjú pár és családtagjai foglalnak helyet.

A hierarchia megkívánja a díszesebb dekorációt, így ára akár 40.000,-Ft-is lehet. Persze nem muszáj a legfelkapottabb, leghíresebb virágkötőkkel elkészíttetni. Kerülhet dekoráció a násznép asztalaira is, viszont érdemes visszafogottabb kompozíciókat rendelni, melyek általában asztalonként 10.000,-Ft-ba kerülnek attól függően, hogy milyen virágból készíttetjük. Kerülhet asztaldísz az eskető asztalra is, amit előre jelezni kell a polgári szertartást lebonyolító anyakönyvvezetőnek. Ez utóbbi ára megegyezik a násznép aszlatdekorációinak árával.

Templom pad dekoráció

Amennyiben a lelkész vagy pap engedélyezi, úgy módunk van az egyházi szertartás helyszínét dekorálni, azonban követnünk kell a házirendet, vagyis csak a templom jellegéhez illő dekorációt választhatunk. Kerülni kell a kihívó színű virágokat és ne felejtsük el, hogy minden virágnak jelentése van.

A virágdekoráció költsége körülbelül 2.000-3.000 Ft.

Választhatjuk azt a megoldást is, hogy csak az első padsort dekoráljuk, ahol az ifjú pár és családtagjaik foglalnak helyet. A virágszórást sajnos sem a templomon belül, sem pedig a házasságkötő termen belül nem engedélyezik.

Boldogságkapu dekoráció

A boldogságkaput külső szertartások alkalmával szokták igényelni, mely készülhet fa vagy akár kovácsoltvas alapra is. A házaspárok általában bérelni szokták, mivel elkészítése igencsak költséges lenne, így csak a bérlés költségét és a virágdekorációt szükséges megfizetni, melynek összege 4.000-10.000,-Ft. A dekorációt általában tartós virágokból szokták készíteni, hogy ne hervadjanak el már a szertartás kezdetére. Ha pompázatos hatást szeretnénk elérni, akkor válasszunk orchideát, liliomot, kálát, esetleg keményebb szirmú trópusi növényeket.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!