Alapvetően a ceremóniamestereket rengetegszer egy kalap alá veszik a vőfélyekkel, ugyanis nem nagyon tudnak különbséget tenni köztük. Egy olyan embernek aki nem jártas az esküvőkben, nem néz utána a dolgoknak, ők okkal hihetik azt, hogy a kettő egy és ugyanaz. Ám azonban ez nem így van.

Vőfély

A​ vidéki​ esküvők,​ szinte​ elengedhetetlen​ karakteres​ személyei.​ Régen​ faluhelyen,​ a több​ napig​ tartó​ esküvőn​ a​ vőfély​ végigkísérte​ a​ vőlegényt​ és​ fő​ irányítóként​ segítette​ őt.  Megteremtette​ az​ ünnepi​ hangulatot,​ levezényelte​ az​ eseményt.​ Régen​ a vőfély​ általában​ a​ vőlegény​ legjobb​ barátja​ volt,​ innen​ a​ név​ is​ vő-fél,​ a​ vőlegény​ felebarátja. Ma​ már​ nem​ kell,​ hogy​ barát​ legyen​, felfogadhatunk​ hivatásos vőfélyt is. Sőt​ már​ hölgyek​ ​is​ űzik​ ezt​ a szép​ mesterséget,​ így​ nőfély​ is​ lehet​ a​ segítőnk.​ Szintén​ a​ régmúltban,​ a​ vőfély​ csak legényember​ ​lehetett,​ ha​ megnősült​ ​már​ nem​ vállalhatott​ ilyen​ szerepet.​ Ma​ már​ ez a​ szigor​ sincs,​ a​ vőfély​ akár​ élete​ végéig​ is​ hódolhat​ ennek​ a​ ​mesterségnek. 

Megjelenés

Egyik​ kezükben​ szalagos​ botot,​ másik​ kezükben​ kalácsot​ tartottak.​ A​ vőfély​ mai ruházatának​ elengedhetetlen része,​ a​ bokrétás​ kalap,​ és​ a​ szalagokkal​ díszített​ vőfélybot.​ ​ Feltűnő viselet​ jellemzi​ és​ ehhez​ társult​ harsogó​ hangja,​ amivel​ a​ fiatal​ párt tehermentesítve​ szónokolt.​ Szerepe​ már​ a​ leánykérésnél​ megmutatkozott.​ Együtt​ megy​ a násznéppel​ és​ a​ fiatal​ párral​ a​ lány​ szüleihez,​ ahol​ kikéri​ a​ menyasszonyt​ és​ egyben elbúcsúztatja​ a​ szülőket,​ testvéreket.​ Mondanivalóját​ minden​ esetben​ versben​ fejezi​ ki.​ ​

Feladatai

Ő​ fogadja és​ köszönti​ a​ násznépet,​ a​ lakodalomban​ a​ különböző​ fogások​ között​ verseket,​ rigmusokat és​ jókívánságokat​ mond,​ amik​ sokszor​ pikáns​ hangvételűek.​ Ezek​ ​mind​ egy​ igazi​,​ vidéki lagzi​ nélkülözhetetlen​ elemei.​  A vőfély verset​ mond​ például​ a​ pohárköszöntő​ előtt,​ a​ főfogásoknál,​ a torta​ fölvágásánál,​ a​ menyasszonytáncnál.​ Akkor is szórakoztatja a násznépet, ha a zenekar​ szünetet​ tart,​ vagy​ ​ha a hangulat​ kicsit​ visszaesik​ népies​ játékokkal​ felpörgeti​ a​ hangulatot.​ ​

Ceremóniamester

A CM tulajdonképpen műsorvezető, akihez bárki odamehet érdeklődni az este menetéről, mikor mi fog történni, aki a különböző szolgáltatókkal (videós, fotós, étterem, zenekar stb) tartja a kapcsolatot, így kézben tartja az estét, és a megbeszélteknek megfelelően irányít. Nem szakítja meg a fergeteges hangulatot azért, mert muszáj most már játszani, mert ez lett megbeszélve. Nem erőltet semmit. Ha a pár nem akar egyáltalán játékokat az este folyamán, akkor nem lesz. Minden úgy lesz, ahogy a jegyespár szeretné! Nem lesznek meglepetések!

Megjelenése

A Ceremóniamester megjelenése elegáns, modern öltözék, férfiaknál öltöny, nőknél bármilyen elegáns ruhadarab, nem beszél rímekben, nem költ verseket, és főleg nem kéri ki a menyasszonyt a lányos háztól.

Személye​ meghatározó,​ de​ tudja​ nem​ ő​ a​ főszereplője​ az​ estének.​ Minden​ esetben​ arra törekszik​,​ hogy​ a​ figyelem​ a​ fiatal​ páron​ maradjon.​ Feladata az esküvőn​ már​ megegyezik​ a​ vőfély​ feladataival. A násznép​ felhőtlen​ szórakoztatása​ a​ cél,​ de népies​ elemek,​ népies​ kellékek​ nélkül​ teszi​ mindezt.​ A​ játékok​ szintén​ részei​ ​ezeknek​ az esküvőknek​ is,​ de modernebb​ elemekkel​ vannak​ megfűszerezve.​ Általában​ a ceremóniamester,​ kerüli​ a​ népszokásokat,​ nem​ mond​ rigmusokat​ és​ verseket​ sem.

A​ ceremóniamester nemcsak​ az​ esküvő​ lebonyolításában​ segít,​ hanem​ már​ az​ esküvő​ megszervezésében​ is jelen​ van.​ Tanácsokat​ ad​ a​ fiatal​ párnak,​ az​ esküvő​ egész​ forgatókönyvére.​ Ismerteti​ a protokoll,​ a​ szertartás​ szabályait​ és​ a​ hagyományok​ elemeit​ is​ megbeszélik. 

Feladatai

 • ellenőrzi a szükséges kellékeket,
 • olykor kitűzi a bokrétákat, kitűzőket, kiosztja a karszalagoka,
 • koordinálja az eseményeket,
 • segít az ültetésben,
 • elrendezi a bevonulókat,
 • egyeztet a hangosítással, szükség esetén visszajelez a hangerőről, érthetőségről,
 • ismerteti a vendégekkel a “játékszabályokat”, tudnivalókat,
 • koordinálja a kivonulást, csoportképeket, ajándékozást, programokat,
 • köszönti a párt, a vendégeket,
 • összetereli a programokra a vendégeket,
 • felkonferálja a vacsorát, programokat,
 • szól egy-két jó szót a vendégekhez szemtől-szembe, kicsiktől a legidősebbekig egyaránt,
 • törekszik a menetrend betartására, de mindenkor tekintettel van a vendégsereg dinamikájára,
 • az együttműködés jegyében folyamatosan egyeztet a szolgáltatókkal, segíti őket információval, hogy a lehető legjobbat hozhassák ki magukból is, vállalt feladataikból,

Ceremóniamester etikai kódex

 • A ceremóniamester az esküvő teljes egészében az együttműködés, a kommunikáció és az élményszerzés céljait szolgálja. Az eseményre pontosan, felkészülten érkezik.

 • Az esküvő előkészítésében tudása legjavát adja, hogy az esküvő forgatókönyve megvalósítható eseményeket és időrendet tartalmazzon. Felhívja a figyelmet az előkészítés során az esetleges problémás helyzetekre és megoldást javasol.
 • Figyelembe veszi és összehangolja a pár igényeit, a vendégek kulturális hátterét és a helyszín adta lehetőségeket. Szükség esetén felhívja a figyelmet a létrejövő konfliktusokra, és megoldást kínál ezek elkerülésére.
 • Tekintetbe veszi az egyes családok összetételét, így a családon belüli feszültségek elhárítója. Protokolláris kérdésekben felkészülten jár el.
 • Soha semmilyen körülmények között nem erőltet a párra olyan eseményt, amely nem összeegyeztethető a pár sajátos stílusával, igényeivel. 
 • Nem manipulál rejtett költségekkel, a megbízás létrejötte előtt teljes körűen tájékoztatja az ügyfeleket minden lehetséges költségről.
 • A megbízás elfogadása esetén ő lesz az esküvőn, nem valamelyik alkalmazottja. Megbízást az alábbi esetekben adhatja vissza:
 • Elháríthatatlan betegség
 • Az ügyfél által egyoldalúan módosított feltételek, amelyek ismeretében nem vállalta volna el a megbízást.

Szóval a ceremóniamestereket azoknak az embereknek ajánljuk akik nem ragaszkodnak a hagyományos esküvőkhöz, legfőképp a rímes megszólalásokhoz. Bátran döntsetek kedvetekre, hiszen ez a ti napotok. Ne úgy szervezzétek, hogy az másoknak jó legyen hanem úgy, hogy nektek. Manapság rengeteg ember dolgozik ezekben a szakmákban, így választás van bőven.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!