Napjainkban egyre népszerűbbnek számítanak az egyedi darabok. Nem csoda, hiszen mindegyikünk különbözni akar egy kicsit. Szerencsére már semmi sem kivitelezhetetlen.

Ma már egyre többen keresik a kézzel készült ékszereket a gépi sorozatgyártmányokkal szemben. Igénylik, hogy kifejezetten nekik, az ő ízlésüknek megfelelően készüljön el karikagyűrűjük, olyannak, amilyennek megálmodták.

Az ékszerkészítés területén a kreatív kiteljesedést az jelenti, amikor az ötvösmester megálmodja, majd megtervezi a vásárlókhoz tökéletesen illő ékszereket, melyet különleges érzés viselni. Amikor a jegygyűrű viselőit meglebbenti az “Erre vágytunk!”, “Ez csak a mi szerelmünket fejezi ki!” érzés utánozhatatlan pillanata. Ehhez a pillanathoz nagyon fontos a vágyak mögött meglátni az embert, hiszen a dizájn középpontjában valójában az ember van. Ennek ellenére sokszor csak külső megjelenést értünk alatta, ám ennél jóval több. Olyan kreatív tervezési módszer, amelynek a középpontjában az ember valós igényei, vágyai, gondolatai, érzelmei állnak.

Az egész folyamat arra hasonlít, mint amikor a föld mélyéről egyszerű kődarabként bányásszák a gyémántot, majd kézműves mesterek precíz mozdulatokkal tökéletesre csiszolják és elhelyezik azt egy gondosan megtervezett, nemes foglalatban.

Otthonról ma már beállíthatunk számtalan formát, méretet, csiszolást, követ, anyagot, színt és egyszerre láthatjuk egymás mellett az általunk tervezett női és férfi karikagyűrűt. Ráadásul rá is tehetjük egy virtuális kézre, hogy még plasztikusabb legyen az élmény. És ha megvan életünk mesterműve, akkor könnyedén kimenthetjük PDF-be, és a rajta található kódszámmal bármikor megrendelhetjük.

A karikagyűrű tehát az örök szerelem szimbóluma, és jó esetben egy életre készül, ezért a tartósság ugyanolyan jelentőséggel bír, mint az esztétikum és az árfekvés. Ha komoly szándékaink vannak, és fontos számunkra a minőség, netán egyedi gyűrűt szeretnénk készítetteni olyan ékszertervezővel, aki kitalálja a gondolatainkat és megvalósítja álmaink karikagyűrűjét, akkor érdemes időt szánni rá.

A karikagyűrűt a bal kéz gyűrűsujján szokás hordani az esküvőig, majd az esküvőn átkerül a jobb kéz gyűrűsujjára, azonban ezek hagyományok és nem kőbe vésett szabályok. Manapság már senki sem botránkozik meg azon, ha egy pár nem a jobb kezén vagy nem a gyűrűs ujján hordja a karikagyűrűt.

Az első mozzanata a kiválasztásnak meghatározni, hogy milyen stílust képviselnek a párok. Számos helyen találni már elég széles körű választékot a szolid eleganciától kiindulva az extravagánsabb, díszesebb gyűrűkig. Sajna nem biztos, hogy az a gyűrű áll jól kezünkön, ami képről is tetszik. Különböző formájú kézfejeken más és más karikagyűrűk állnak jól. Vastagabb ujjakra a domború belsejű gyűrűt érdemes választani, mivel ezek nagyobb komfort érzetet nyújtanak viselőjüknek. Azonban, a vékony, ízületesebb ujjakkal rendelkezőknek már nem biztos, hogy ekkora kényelmet fog nyújtani, mivel elállhat az ujjak tövétől.  Mindenesetre érdemes többféle karikagyűrűt felpróbálni, hogy megtudjuk, melyik számunkra a megfelelő.

Az arany még ötvözött formában is kedvező hatással van szervezetünkre. Egy életen át tartó viselésnél, ez nem mellékes szempont (pl. a sárga és rozé aranyban ezüst és réz ötvözők vannak, amely fémek szintén kedvező hatással bírnak szervezetünkre). Az ezüst baktériumölő hatását már az ókor óta ismeri az ember, ezért tartották az ivóvizet ezüst edényekben.

Alapvetően 3 arany ötvözettel találkozhatnak a házasodni készülők: sárga arany, fehérarany és rozé arany. A színválasztást sok tényező befolyásolhatja: öltözködési szokás, habitus, hagyományok őrzése, mindennap használatos ékszerek színéhez igazítás, satöbbi. Itt is elmondható az, hogy a férfiak az egyszerűség hívei, míg a nők akár több színből összekombinált gyűrűt is szívesen hordanak.

A belső kialakításukat úgy kell megválasztani, hogy a belső élek le legyenek kerekítve, erre a célra megfelelő a komfort fit kialakítású domború belsejű karikagyűrű. Ennek kialakításához kell egy megfelelő anyagvastagság, hogy ki lehessen alakítani. Domború belső mellett még számos fazon között lehet választani.

A design szempontból is számos megoldással találkozhatunk, ami a két karikagyűrű harmóniáját illeti, sőt akadnak olyan párok is, akik teljesen eltérő gyűrűt választanak ízlésüknek megfelelően, az egységet pedig csak az jelenti, hogy mindketten jobb gyűrűs ujjon hordják az ékszert.

A leggyakoribb kombináció, amikor a férfi egyszerűbb gyűrű designját követi a női ékszer is, gyémántokkal, vagy más színű fémekkel feldobva azt, esetleg mindkettő egyszerre. Ilyenkor fontos, hogy a leendő férj is tudjon kicsit alkalmazkodni, még ha nem is különösebben kedveli a díszes darabokat, hiszen minél egyszerűbb az ő ékszere, annál nehezebb megtartani az összhangot a két gyűrű között úgy, hogy a női ékszer is igazán nőies és mutatós legyen.

Szerencsére már rengeteg helyen foglalkoznak egyedi gyűrű készítése, és itt valóban igaz a mondás, miszerint bármit meg lehet valósítani, amit el tudunk képzelni.

  Véleményem szerint az egyedi karikagyűrűnek megvan a maga hangulata, és valahogy képes többet jelenteni a párnak, mint egy boltban megvásárolt darab.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!