Az eljegyzés bejelentése

A magyar régi hagyományok szerint esküvő előtt a vőlegénynek el kell látogatni a leendő menyasszonya szüleihez, hogy a lány édesapjától elkérje a szerelme kezét, akit feleségül kíván venni.  Ekkor biztosítja a lány szüleit arról, hogy komolyak a szándékai, és szeretné feleségül venni a választott szerelmét. Habár a modern korban ez már nem mindenhol szokás, mégis kedves és tiszteletteljes gesztus lehet a vőlegény részéről.

Manapság inkább az eljegyzés bejelentése az elterjedt az ifjú pár részéről, amikor közösen tudatják a hozzátartozókkal a nagy hírt. Az örömteli hírt a menyasszony szüleivel illik legelőször közölni, utánuk következnek a vőlegény szülei. A szülőkkel szokás ezt egy közös hétvégi ebéd vagy vacsora során megtenni és azáltal megadni a módját. Ha a menyasszony és a vőlegény szülei még nem ismerik egymást, az eljegyzést „hivatalosan” is bejelentő ebéd vagy vacsora kiváló alkalom lehet arra, hogy összeismertessük őket.

Ezután pedig a közeli családtagokkal és barátokkal tudathatjuk a nagy hírt személyesen, telefonon vagy levélben, bár manapság talán a közösségi média platformjain a legelterjedtebb bejelenteni az eljegyzés hírét a szélesebb közönség számára.

Amennyiben a vőlegény, illetve a menyasszony özvegy vagy elvált, akkor a korábbi apóssal és anyóssal is illik tudatni az új eljegyzést, főleg abban az esetben, ha gyerekek is születtek az előző házasságból.

Eljegyzési ajándék

Eljegyzési ajándékok terén is ahány ház, annyi szokás. Cikkünkben a tanácstalanok számára mindenképpen szeretnénk azonban segítséget nyújtani eljegyzési ajándék ötletekben, akár maga az ifjú pár valamelyik tagja, akár egy kedves meghívott vendég böngészett tanácstalanul éppen az interneten, hogy mitévő legyen a közelgő eljegyzés hallatán és milyen eljegyzési ajándékkal kellene készülnie. Nagyon fontos megjegyezni, hogy az eljegyzés nem az esküvő, próbáljuk elkerülni a túlzásokba esést, mert akkor már nehéz lesz túlszárnyalni az eljegyzés felhajtását magán az esküvőn.

Célszerű az eljegyzés kapcsán csak egy kisebb családi összejövetelt szervezni, így a meghívottak sem fogják úgy érezni, hogy ez egy akkora banzáj, hogy valami drága ajándékot kellene hozniuk.  

Mit mondjunk, ha megkérdezik?

Az eljegyzési bulira meghívottak – hasonlóan az esküvőhöz – meg szokták kérdezni, hogy milyen eljegyzési ajándékot hozzanak. Erre próbáljuk elkerülni a „ne hozz semmit, csak magadat” választ, mert ez nem lesz segítség az illető számára. Ezzel ellentétben azonban az esküvőkön manapság nagyon megszokott „egy kis anyagi segítséget szívesen elfogadunk” válasz sem megfelelő az eljegyzési ajándékra, ezt tartogassuk majd az esküvőnkre és senkit ne hozzunk kínos helyzetbe. Mondjátok azt, hogy csak valami apróságot kértek, mint például a kedvenc italotokat, bonbonotokat, a vágyott könyveteket.

Milyen eljegyzési ajándékkal készülj, ha meghívott vagy?

Fontos behatárolni először is azt, hogy közeli vagy távoli hozzátartozóként leszel jelen. Ha felmerül benned a kérdés, hogy egyáltalán mi keresnivalód az alig-alig ismert rokon eljegyzésén, akkor is illik egy üveg bort és virágot vinni az ifjú párnak. Ezt még abban az esetben is bátran megteheted, ha azt mondta az ifjú pár, hogy nem szeretnének eljegyzési ajándékot kapni, hiszen egy vacsora vagy ebédmeghívásra is szokás egy üveg italt vinni legalább.

Az is egy megoldás lehet, hogy a közelebbi hozzátartozók összefognak, és egy nagyobb ajándékkal kedveskednek a házasulandó párnak.

Ha végül külön-külön ajándékozunk, akkor ne próbáljuk meg túllicitálni egymást, inkább próbáljunk meg valami apró, de annál ötletesebb, személyesebb eljegyzési ajándékkal készülni.

Eljegyzési ajándék ötletek

Eljegyzési ajándék ötlet: Wellness hétvége

Ha végül úgy döntötök, hogy többen hozzátartozók összefogtok és vesztek egy nagyobb ajándékot, jó ötlet lehet egy kisebb utazás vagy wellness hétvége, amely biztosítja a leendő ifjú párnak az esküvői előkészületek előtti ellazulást.

Eljegyzési ajándék ötlet: Gravírozott ajándéktárgyak

Egy gravírozott ajándéktárgy, mint például egy bögre vagy toll, az házasulandó párnak tökéletes eljegyzési ajándék lehet. A bögrére kerülhet vicces felirat, személyes szöveg, de akár a kezdőbetűk vagy az ifjú pár nevei is.

Eljegyzési ajándék ötlet: Lábtörlő

A pár közös otthonába tökéletes lehet egy ilyen egyedi felirattal ellátott lábtörlő, amelyet akár viccesre is alakíthatunk.

Eljegyzési ajándék ötlet: Egyedi párnák

Egy ilyen egyedi, különleges párna tökéletes ajándék lehet, bármilyen felirat kerülhet erre is.

Eljegyzési ajándék ötlet: Esküvői tervező

Bizonyára mindenki tudja, hogy egy esküvő megszervezése egyéltalán nem egyszerű feladat. Ilyenkor minden apró segítség jól jön, mint például ez a szuper kis esküvői tervező.

Eljegyzési ajándék ötlet: Különleges képkeret

Egy különleges képkeret tökéletes arra, hogy az ifjú pár beletegye az első közös esküvői fotójukat. Akár mi is tehetünk bele egy vicces, aranyos képet a párról.

Eljegyzési ajándék ötlet: Esküvői fotóalbum vagy emlékkönyv

A képkerethez hasonlóan nagyon hasznos ajándék lehet az esküvő előtt egy fotóalbum vagy emlékkönyv, amelybe majd az esküvői közös képeiket tehetik.

Eljegyzési ajándék ötlet: Ajándékutalvány

Ha mindenképpen valami hasznosat szeretnénk ajándékozni, lehetőleg akkor se pénzt adjunk eljegyzési ajándékként, hanem inkább vegyünk ajándékutalványt egy választott boltban. Az esküvőhöz talán egy lakberendezési üzletből a legcélszerűbb ajándékutalványt vennünk, de vehetünk akár könyvutalványt is.

Eljegyzési ajándék ötlet: Színházjegy

Ha tudjátok a leendő ifjú párról, hogy szeretnek színházba járni, akkor egy színházjegy is jó eljegyzési ajándék lehet.

Eljegyzési ajándék ötlet: Fotózás

Egy profi fotós által készített képeknek mindig mindenki örül, így nagyon jó ajándék lehet a házasulandó pár részére. Így az esküvői fotózásra is gyakorolhatnak!

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!