Az eljegyzés, a házasságra való ígéret a házasság előszobájának is tekinthető. Régebben fontosabb szerepe volt, manapság kevésbé meghatározó a jelentősége. Eljegyzés nélkül is lehet házasságra lépni, de a felkészülés, az egymás komolyabb megismerését szolgáló időszak sok esetben igen hasznosnak bizonyulhat. Az eljegyzési szertartás keretében a jegyesek általában jegyajándékot adnak egymásnak. Ezek különfélék lehetnek, pl. okirat, ajándék, gyűrű. Leggyakrabban vagy jegygyűrűt adnak egymásnak, ami általában kettő darab egyforma, nemesfémből készült karikagyűrű, de néhány esetben csak a férfi ad gyűrűt a nőnek. Ez a hagyomány az angolszász kultúrkörből ered, az ilyen gyűrű általában ékkövet, leggyakrabban gyémántot tartalmaz, és kísérőgyűrűnek hívják.

Régen fontos szempont volt, hogy csak azonos társadalmi és anyagi helyzetű fiatalok házasodjanak össze és gyakran inkább a szülők választása, mint a fiatalok döntése volt kettőjük eljegyzése és házassága. A szokás az volt, hogy a vőlegény apja kérte meg a menyasszony apjától leánya kezét, amire a menyasszony családjának házában került sor. Az eljegyzési rituálé általában valamilyen érték ajándékozásával is járt, amit a vőlegény szülei ajánlottak fel a menyasszony családjának, kárpótlásul a lányuk elvesztése fejében.

A szerelmesek számára a XVIII. század hozta meg a fordulatot, amikortól is elfogadottá vált, hogy a fiatalok szerelemből választottak párt. A hagyomány szerint a férfi leendő apósától kérte meg a leánya kezét és külön szobába elvonulva vitatták meg a tervezett házassággal kapcsolatos anyagi kérdéseket, majd megpecsételték a megállapodásukat. Hivatalosan pedig nagy vacsora alkalmával jelentették be jegyességüket a fiatalok.

Manapság viszont ahány ember, annyi lánykérés. Bár mára már nincsenek áthághatatlan akadályok és a szigorú kötöttségekkel járó szokások ideje is lejárt, napjainkban is komoly elvárásokkal viseltetnek a szülők, az ismerősök, a társadalom a házasságkötéssel kapcsolatban. Amíg régen előre megfogalmazott forgatókönyve volt a lánykérésnek és az eljegyzésnek, addig mára igazából már nincsenek általános kötöttségek és mindenki a saját elképzelései és vérmérséklete szerint alakíthatja a lánykérés, az eljegyzés mozzanatait.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk eljegyzési ötleteket azoknak, akik inspirálódni szeretnének kicsit.

Nem hagyományos lánykérési ötletek

Maga a lánykérés a szerelemről kell, hogy szóljon. Hiszen a közös élet megkezdése a cél. Egy nő életében nagyon fontos szempont az, hogy hogyan kérik meg a kezét. Egy felejthetetlen pillanat, amely az egész életében végigkíséri. Nagyon sok frappáns tipp és ötlet van, amit a férfiak nagyon jól kihasználhatnak lánykérés közben.

Az első dolog, ami minden férfinak szem előtt kell tartania, az az, hogy ismerjék meg a kedvesüket a lehető legjobban. Az nem számít, hogy már évek óta együtt vagytok, hiszen a lánykérés egy teljesen más tészta, mint hogy mi a kedvenc fogása. A lánykérés sokkal személyre szabottabb, sokkal egyedibb. A nők szívéhez szinte ez a dolog áll a legközelebb, és hiába szeret esetleg eljárni szórakozni, lehet, hogy a számára tökéletes lánykérés éppen egy csendes helyen, csak ketten kéne, hogy megtörténjen.

Romantikus vacsora

Ismerjük az alapsztorit, elhívjuk vacsorázni a párunkat, majd desszertben vagy esetleg a pezsgőben elrejtjük a gyűrűt, amit kedvesünknek szánunk. Rendkívül romantikus, de mégis emberek között zajlik, így kiélvezhetjük a hirtelen jött gratulációkat is.

Helikopter

Felkereshetünk bizonyos cégeket, akik ilyen szolgáltatásokkal foglalkoznak. Mondjuk csak ki, ki az a nő aki erre nemet mondana?! Nincs más dolgunk, mint elmenni sétálni a kedvesünkkel, lehetőleg egy olyan helyre, ahol egy helikopter könnyen tud mozogni, minden részletet lebeszélni a pilótával, hogy ő pontosan tudja mikor kell kiengedni a zászlót. Extrémsége miatt, biztos, hogy nagy sikerünk lesz a párunknál.

Szakmabeli lánykérés

Ez a fajta lánykérés általában nagyon személyes, hiszen ahhoz a szakmához fűződik, amit vagy a nő vagy a férfi végez. Például ha tűzoltók vagyunk akkor megkérhetjük párunk kezét egy tűzoltóautó létrájáról, miközben ő mit sem sejtve otthon tesz vesz. Vagy egy tanárnő kezét megkérhetjük úgyis, hogy egyik nap a gyerekekkel már korábban lebeszélni az egészet, hogy ők is részt vegyenek benne, bemenni a terembe, és egyszerre mondani a leszel a feleségem kérdést a gyerkőcökkel.

Hobbi féle lánykérés

Itt most történetesen a lány hobbijáról beszélek, hiszen ha imádja a festőket, akkor el lehet vinni a kedvenc galériájába és megkérni a kezét a műalkotások között. Ha esetleg sportoló, akkor az egyik versenye után le lehet beszélni a szervezőkkel, hogy a figyelem központjába ő kerüljön, majd feltenni mindenki előtt a kérdést.

Kreatív ötletek

Összeállíthatunk egy kisfilmet az évek alatt összegyűjtött képekből és videókból, emlékekből, és ha ezt összevágtuk, befizethetünk moziban egy külön vetítésre, ahol ezt lejátszák nem csak nektek, hanem  mindenkinek, és mikor a film a végére ér te mellette letérdelve megkéred a kezét.

Elmehettek csónakázni is, ahol véletlen bele esel a tóba (igen ez kimondottan csak jóidőben valósítható meg), a vízből pedig hirtelen felbukkanhat egy búvár, aki kincsesládát hoz a felszínre. A nagy meglepetés után pedig kinyitva a ládát, a kedvesed megpillanthatja a gyűrűt, amit neki szánsz ajándékozni.

Kedvesünk kezét megkérhetjük akár a vidámparkban is, hullámvasutazás közben. Ehhez viszont szükségünk van segítségre. Készíthettek a haverokkal papírokat, amire ráírod, hogy „hozzám jössz feleségül?” és mikor a hullámvasút ahhoz a ponthoz ér, mikor jön a képkészítés felemelitek a papírt, az elkészült képet pedig az út után a párodnak adod. Ez egy roppan vidám és egyedi lánykérés módszer. Alapvetően rengeteg lehetőségünk van lánykérés szempontjából, a lényeg tényleg csak annyi, hogy ismerjük meg őt annyira, hogy tudjuk minek örülne a legjobban, hogy egy örökre megmaradjon benne az a nap. Lehettek romantikusak, lehettek extrémek, megkérheted a kezét akár egy piknik közben is, de egy óriás rendezvény kellős közepén, ez már rajtatok múlik. Jó ötletelést kívánunk!

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!