Esküvő tervezés lépésről lépésre

Egy esküvő megtervezése, szervezése aprólékos, sok teendővel járó feladat, amit a megfelelő időben el kell kezdenünk. A türelem, pontosság és a jó szervezőkészség elengedhetetlen. Érdemes erre az időre egy esküvői határidőnaplót beszereznünk, vagy írnunk egyet.

A legjobb, ha a határidő naplót lebontjuk 12 hónapra. Ilyenkor látjuk, hogy miket kell elintéznünk, mindenre oda tudunk figyelni külön-külön így elkerülhetjük a stresszt, a kapkodásokat és sokkal gördülékenyebben fog menni szervezés. Érdemes készíteni egy költségvetési tervet is, ennek segítségével havonta ellenőrizni tudjuk a kiadásainkat, és tudjuk magunkat tartani a tervhez.

Most pedig íme a terv elkészítése:

1.Lépés

Eljegyzés után, általában már megkezdődik az esküvőnek e szervezése, a tervezgetés. Ha még nem találkozott a két család akkor itt az ideje sort keríteni egy találkozóra.  Eljegyzés után általában be szokták jelenteni az esküvőnek kitűzött időpontot.

Az időpontegyeztetést mind a kettő fél családjával át kell tárgyalni, ilyenkor figyelembe kell venni az ünnepnapokat és munkaszüneti napokat. El kell döntenünk, hogy hol szeretnénk megtartani a ceremóniát. házasságkötő teremben vagy esetleg ott ahol a vacsora is lesz. Ha a második mellett döntünk akkor személyre szabott, szertartásvezető által levezényelt eseményre is van lehetőségünk.

Körvonalazzuk az esküvőt. Milyen esküvőt szeretnénk megtartani? Csendes, visszafogott vagy esetleg többszáz fős ünneplést szeretnénk? Egy kis kertben, a tengerparton, hajón vagy esetleg kibérelt helységben? Milyen stílusban szeretnénk megrendezni? Legyen benne valami kreatív vagy extra? Vagy esetleg teljesen hagyományos legyen?

Ezek mind-mind nagyon fontos megbeszélendő dolgok.

Érdemes időpontot foglalnunk a polgármesteri hivatalban is. Van a kitűzött időpontunk előtt 365 napunk bejelentkezni. Ha szombati napot szeretnénk kitűzni tisztában kell lennünk azzal, hogy rengeteg foglalás lehetséges, így időben intézkedjünk, hogy biztosan legyen helyünk.

2.Lépés

Hozzuk létre a költségvetési tervünket. Találjuk ki milyen helyszínen, étteremben, hotelban, erdőben szeretnénk. Milyen stílusú és mekkora ceremóniát szeretnénk, hova kívánkozunk elutazni nászútra. Hol tartanánk meg a polgári esküvőt vagy a templomi szertartást. A vendégek létszámának kitűzése roppant fontos feladat, ez jóval befolyásolja a költségvetésünket. Egy alapvető költség túllépésre viszont érdemes számítani.

Nem árt létre hoznunk egy „forgatókönyvet” az esküvőnk napjára, és időben is kitalálni az események folyamatát. Ezt a forgatókönyvet érdemes állandóan frissíteni, ha újabb tervek bukkannak fel, hogy ne érjen minket meglepetés. Ha pedig valami nem úgy sikerülne ahogy azt elterveztük, legyen B és C tervünk is.

3.Lépés

Keressük meg a tökéletes szertartásvezetőt. Aki levezényli nekünk a személyre szabott szertartásunkat.

Ha nem bízunk a saját képességünkben, ideje felkeresnünk egy esküvő szervezőt. De ha esetleg csak egy kevés kis segítségre van szükségünk, vagy időhiány miatt nem tudjuk megfelelő tempóban tervezni az esküvőt érdemes felkeresnünk egy profit, nem fogjuk megbánni.

Ha fontos számunkra az elegancia, az összhang , a harmonikus összkép akkor felbérelhetünk egy esküvői stylist-ot is, aki szaktudásával segítséget tud nekünk nyújtani.

Ha eldöntöttük már a ceremónia helyszínét, akkor érdemes már az elején lefoglalni, főleg ha főszezonban tartanánk az esküvőt (nyár).

Ha olyan helyszínt választunk, ahol nincs éttermi szolgáltatás érdemes olyan szolgáltatót felkeresnünk, aki segíthet ebben.

4.Lépés

Itt az ideje kiválasztanunk a tanúkat és a koszorúslányokat. Ha kiválasztottuk az embereket akkor érdemes személyesen felkérnünk őket, hiszen ez így szokás.

Keressünk megfelelő zenekart. Ha egyáltalán zenekart szeretnénk az esküvőnkre. Érdemes minden opciót átgondolnunk, legyen szó dj-kről, szóló énekesekről, duókról vagy triókról. Érdemes átgondolnunk, hogy melyik zenei stílus passzol az esküvő stílusához, a vendégekhez, ez azért fontos, hogy mindenki jól érezze magát.

A megfelelő fotós és videós megtalálására éppen akkora hangsúlyt kell fektetnünk, mint a zenekaréra. Nézzük meg az előző munkájukat, kérjünk minta anyagokat, egyeztessünk vele is, hogy a mi elképzeléseink mennyire hozhatók összhangba az ő képességeikkel.

5.Lépés

Az ötödik lépésben a mennyasszony legnagyobb feladata következik, ami nem más, mint az esküvői ruha kiválasztása. Kölcsönözzünk vagy esetleg vásároljunk? Szabassunk magunkra vagy tervezzünk? Ez mind tőlünk és az erre szánt keretünktől függ. Ha megvan a ruha akkor érdemes kiválasztanunk a megfelelő kiegészítőket hozzá. Csak, hogy minden tökéletes legyen.

A vőlegény ruhájának kiválasztására is épp olyan hangsúlyt kell fektetni, mint a menyasszonyéra. Lényeg, hogy összhangban legyenek és egymáshoz illők legyenek.

A két fő szereplő után, jöhetnek a koszorúslányok ruhái. Ezt érdemes együtt kitalálni, hogy mindenkinek tökéletes legyen.

Ebben a lépésben az utolsó pontunk a tökéletes jegygyűrűk kiválasztása. Eldönthetjük, hogy egyedi, különleges vagy éppen teljesen hagyományosak legyenek.

6.Lépés

A dekorációk végleges kiválasztása. Legyünk felkészültek az aktuális trendekből, és mindenféle képpen legyen összhangban az esküvő stílusával. És a mi elképzelésünkkel.

Nagyon fontos, hogy időben meg legyenek rendelve a kiválasztott virágok. Ezt érdemes írásban is rögzítenünk, hogy semmi kellemetlenség ne érjen minket. Ilyenkor nem árt úgy választanunk, hogy a mennyasszonyi csokortól ne üssön el annyira.

Érdemes kitalálnunk, hogy szeretnénk-e galamb vagy pillangóreptetést, tűzijátékot vagy esetleg jégszobrot az esküvő napjára. Ha valamelyik megfogta a fantáziánkat már most keressük fel a megfelelő szolgáltatót, hogy ne késsünk le semmit.

7.Lépés

Ha úgy döntöttünk, hogy egyházi esküvőt is szeretnénk, mindenféleképpen jelentkezzünk be. Ismerjük meg az esketésnek a menetét, hogy van-e szükségünk jegyes oktatásra vagy szükséges-e bármiféle feltétel, amiről tudnunk kéne.

8.Lépés

Válasszuk ki a meghívókat, az ültetőkártyákat, a menükártyákat vagy esetleg a köszöntőkártyákat. Ezeknél nagyon fontos, hogy összhangban legyen az esküvőnek a stílusával, hiszen a vendégek legelőször ezeket fogják megpillantani. És erről kapják az első benyomást.

Érdemes esküvői vendégkönyvet csináltani, hiszen ez egy örök emlék, ami mindig kötődni fog a kis szívünkhöz.

Esküvői járműnek el kell döntenünk, hogy mit szeretnénk, és felkeresni az adott szolgáltatót és kiválasztani a legtökéletesebbet számunkra.

Mivel a nászutat már megterveztük, nézzük át még egyszer, hogy minden szükséges dolog meglegyen. Útlevél, vízum, ha egzotikus helyre kívánunk utazni, akkor a megfelelő védőoltásról se feledkezzünk meg.

9.Lépés

Ha készítünk nászajándék listát, akkor jóval megkönnyíthetjük a vendégeink dolgát, és biztosak lehetünk abban, hogy olyan dolgokat fogunk kapni, amire biztosan szükségünk van. Hiszen nincs is csodálatosabb érzés annál amikor három darab egyforma elektromos habverőt kap az ember…!

Juttassuk el a meghívókat az általunk kiválasztott embereknek, ezt lehet személyesen vagy akár postai úton is.

Ha vannak olyan vendégek, akik messziről érkeznek, intézzük el az ő elszállásolásukat.

10.Lépés

Készítsük el az esküvői menü tervét, vegyük figyelembe ilyenkor a vendégeink allergiáit, étkezési szokásait, gondoljunk mindenkire. Ha vendégül látunk egy cukorbeteg embert, biztosítsuk az ő étkezését is. Ha érkezik egy vegetáriánus ismerősünk, biztosítsuk, hogy ne csak köretet tudjon enni.

Az esküvői tortának a kivitelezése inkább a nagy átlag részére szóljon. De ha megengedhetjük magunknak, ilyen esetekben érdemes több tortát rendelnünk, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt.

11.Lépés

Ebben a lépésben elérkeztünk a ruhapróba pillanatához. Ne feledkezzünk meg a koszorúslányokról sem.

Egyeztessük a pappal a ceremónia menetét, beszéljünk meg egy főpróbát a koszorúslányokkal.

12.Lépés

Utolsó lépésben itt már csak apróbb simításokról legyen szó. Menjünk el kozmetikushoz, kényeztessük a testünket és a lelkünket. Válasszuk ki a frizuránkat, azt véglegesítsük.

Itt az ideje megtartani a leány- és legénybúcsút.

Az utolsó 1-2 hétben pedig tartsuk meg a főpróbát, nézzünk át mindent még egyszer. Egyeztessünk a szolgáltatókkal, hogy minden gördülékenyen menjen. Nézzük át az időpontokat, egyeztessük még össze azokat a dolgokat amik korigálásra szorulnak.

Ezek után jöhet a várva várt nagy nap!

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!