Amikor hivatalosak vagyunk egy esküvőre, nekünk is illik viszonozni a meghívást, amit kisebb nagyobb ajándékokkal szoktunk kifejezni. A nászajándékok borzasztó régóta jelen vannak a hagyományainkban. Ebben a bejegyzésben az ajándékokat helyezem középpontba, hogy hogyan és mit a legjobb adnunk, ha hivatalosak vagyunk egy esküvőre.

MENNYIT KÖLTSÜNK ESKÜVŐI AJÁNDÉKRA

Azt mondják, általánosságban olyan értékben illendő ajándékot vásárolni, amennyibe kerül a vendéglátásunk, az adott napra. Ebbe bele tartozik az ebéd vagy a vacsora, az italfogyasztásunk, estlegesen a szállásunk is, hogyha hosszú utat tettünk meg. Ez természetesen függ az esküvő méretétől, kivitelezésétől és stílusától. Átlagban számolva körülbelül 10.000 – 25.000 Forint körül van egy személyre ez az összeg. Szóval fejenként nagyjából 20.000 – 30.000 Ft körül illik ajándékot venni. Ezt nyilván befolyásolja az, hogy milyen kapcsolatban vagyunk az adott párral. A közelebb álló emberek, mint például a szülők, keresztszülők, tanúk és legjobb barátok többet szoktak költeni az ajándékokra. Míg a távolabb álló emberek, például távoli rokonok, haverok kevesebbet.

AJÁNDÉKÖTLETEK HA TÁVOLABB ÁLLUNK A PÁRTÓL

Ha egy olyan esküvőre kapunk meghívót, ahol nincs szoros kapcsolat a párral, érdemes olyan ajándékot választanunk, ami nem annyira drága de személyes és hasznos. Ilyenkor előtérbe kerülnek az ajándékutalványok. Ez azért tökéletes ajándék, mert mi határozhatjuk meg az utalvány összegét, így teljesen a pénztárcánkhoz tudjuk igazítani. Vehetünk utalványokat bioboltokban, ruhaboltokban, lakberendezési boltokban, könyvesboltban, sportboltokban, masszásszalonokban. Minden boltban lehet 10.000 – 30.000 Ft-ig vásárolni olyan nászajándékot, ami egyáltalán nem sablon ajándék, de a pár örömmel használja fel azokat. Érdemes az élmények között is válogatni, mert ennyi pénzből rengeteg minden kijön. Ezek közé tartoznak a szabadulószobák, főzőkurzusok, táncórák, festőkurzusok, sportbérletek, wellnessek vagy esetleg színházjegyek.

AJÁNDÉKÖTLETEK HA KÖZELEBB ÁLLUNK A PÁRHOZ

Ha közel állunk a párhoz, érdemes olyan ajándékot választanunk és olyan összegben, hogy kimutassuk a hozzájuk szóló támogatásunkat. Manapság eléggé elterjedt, hogy az örömszülők nagy ajándékokat vásárolnak, mint például lakást, autót, bútorokat, és vannak olyanok is akik a nászút költségeit fedezik. A mosógép, konyhabútor, kanapék, kerti garnitúrák, szárítógép, vagy egy kisebb lakásfelújítás is roppant gyakori ajándék. Az utóbbi éveben népszerűvé vált ajándék lett a lézeres szemműtét, laptop, vagy esetleg jogosítvány, ha nem rendelkezik azzal még az adott személy. Ha pénzről beszélünk átlagban körülbelül 100.000 – 150.000 Ft körül mozog ez az összeg.

Az ajándékok értéke és mennyisége nyilván függ az anyagi helyzetünktől is, ezért nekünk kell megszabnunk azt, hogy mi fér bele az ajándékkeretünkbe és mi nem. Azért azt érdemes számításba vennünk, hogy mennyi az ifjú pár kiadása az esküvőre, és azzal kalkulálnunk. A testvérek és tanúk általában 50.000 – 70.000 Ft körül vásárolnak ajándékot/ajándékokat. Ezt a pénzt inkább elektronikai eszközökre szokták költeni, vagy olyan háztartási gépekre, amikre szüksége van az újdonsült párnak. Ha nem vagyunk biztosak a választásunkban, egyeztessünk velük, mire van szükségük vagy mi van elromlóban. Lehetnek ezek kávéfőzők, tévék, nyomtatók, grillezők. Ha esetleg baba vállalás előtt állnak akkor lehet nekik venni járókát, babaágyat, etetőszéket, mindenféle babaholmit, roppant kedvelt ajándékok a csemetének.

AJÁNDÉK, MINT PÉNZ

Ha mégsem tudunk dönteni, hogy milyen tárgyi ajándékot adnánk szívesen a párnak még mindig dönthetünk a jó öreg készpénz mellett. Kevésbé személyes ugyan, de így legalább arra költik amire igazán szükségük van. Vannak olyan párok akik kifejezetten kérik, hogy ajándék gyanánt mindenki pénzt adjon, hiszen van olyan, amikor nincs szükségük már semmire. Van szép lakásuk, autójuk, minden elektronikai eszközt beszereztek az évek során, így igazából vagy egy utazásra költenének, vagy vissza forgatnák az esküvő költségeit. Ha pénzt szeretnénk adni azt több féle módon tudjuk kivitelezni. Választhatjuk a borítékos megoldást, itt nincs más dolgunk, mint fogni egy szép borítékot, rá írni pár kedves gondolatot, vagy a nevünket és át adni gratuláció közben. A másik megoldás lehet még a menyasszonytánc, vagy másik nevén menyecsketánc. Tánc közben bográcsba vagy lábasba kell dobálni a pénzt, ezt lehet ugyanúgy borítékban vagy esetleg csak úgy csupaszon.

Nászajándék ötletekből rengeteg van, csak használnunk kell az agyunkat picit. Illik mindig megpróbálni személyre szabott ajándékokat venni. Átgondolnunk, hogy mi illik igazán hozzájuk, a személyiségükhöz, az életvitelükhöz, az otthonukhoz vagy a hobbijukhoz. Remélhetőleg mindenki találat magának megfelelő ajándékot, amit szívesen megvásárolna, vagy esetleg talált egy kis támpontot ajándékok vagy pénz terén. Ezeket az ötleteket további saját kreatív ötletekkel is meg tudjátok spékelni, merjetek új dolgokat ajándékozni.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!