Esküvői dekoráció

Az esküvői dekoráció egy olyan dolog, ami mindig egyedi. Nincs kettő ugyanolyan dekorációval rendelkező esküvő, hiszen itt úgy tervezzük a nagy napot, hogy minden tökéletes legyen, és az elképzeléseinket adja vissza. Nem csoda tehát ha ebben képesek vagyunk hónapokig elveszni. A helyzet az az, hogy el is kell.

Ahhoz, hogy tökéletesen feldíszített helyet vagy helyeket kapjunk, rengeteg mindenen át kell rágnunk magunkat.

ELSŐ LÉPÉS

A legelső dolgunk nem más, mint hogy kitaláljuk milyen közegben szeretnénk megtartani az esküvőt. Azt kell választanunk, ami hozzánk a legjobban passzol. Dönthetünk egy kis erdő mellett, ahol mesebeli esküvőt hozhatunk létre, lehetünk hajón, ahol a tó vagy a folyó hangja zúg, vagy dönthetünk akár egy kúria mellett is, az igazi hercegnős esküvő érdekében. Ezek mellett rengeteg lehetőségünk van, és mindennek a képzeletünk szab határt.

MÁSODIK LÉPÉS

Ha megvan a hely, ahol megtartanánk a szertartást és a lakodalmat, vagy valamelyiket, akkor ideje eldöntenünk, hogy milyen stílusban szeretnénk a dekorációt. Manapság rengeteg opció közül tudunk választani, és rengeteg inspirációt tudunk gyűjteni különböző oldalakról.

VINTAGE stílus

A vintage, mint korstílus az 1800-as évek végére és 1900-as évek elejére tehető. Manapság már számos ága létezik, többek között romantikus, naturális és bohó vintage stílus is megtalálható az esküvőkön. A dekoráció alapja a romantikus és klasszikus virágok, amik általában pasztell vagy színekben tűnnek fel. Mennyasszonyi csokornak a hölgyek általában hortenziát, rózsát, tulipánt vagy bazsarózsát választanak. A dekoráció nagy alapja még a régi, ütött-kopottas bútorok sokasága, ezer éves bőröndök, madárkalitkák. Fontos tudnunk azt, mielőtt beszerezzük ezeket a tárgyakat, hogy ne legyen túl rég, hiszen könnyen át mehet lomos kinézetbe a dekorációnk. Felhasználhatunk még porcelán tárgyakat, csészéket, könyveket, esetleg szépia képeket. A csipke még egy fontos alappillér ebben a stílus irányzatban, ezért a mennyasszonyi ruhában is sok található, ám találkozhatunk vele szalvéta, terítő, alátétek formájában is.

MODERN stílus

Ebbe az irányzatba a teljesen letisztult dekorációk tartoznak bele, itt tilos csicsás dolgokat felhasználni, törekedjünk a minél egyszerűbb dizájnt követi, a letisztult formatervezést. A mai modern stílusban gyakran találkozunk a 3 szín ötvözetével. Rengeteg modern épületben, vagy frissen felújított lakásban látjuk a ezeket a hármas kombinációkat. Ez nem jelent mást, mint hogy fogunk két elég erőteljes, élénk színt és általában a fehéret kísérőként, és ezekből dekoráljuk ki ízlésesen az adott helyszínt. Ez a modern dekoráció inkább beltéri esküvőkhöz illik ugyanis, a természet megronthatja az összképet.

NATÚR stílus

A natúr dekorációba a visszafogottabb nude színek kerülnek előtérbe. Ha figyelünk a színek kombinációjára igazából bármilyen fajta dekorációt beszerezhetünk. Legyen szó itt virágokról, asztalokról, tányérokról, székekről. Itt minden a színeken múlik. A barackvirág pasztell árnyalatai, a világos barna, halvány rózsaszín minden változatából beszerezhetjük a dekorációnkat. Választhatunk virág mintákat vagy esetleg teljesen letisztult részleteket is.

SZÍNES stílus

Erről a stílusról sugárzik a boldogság, a vidámság, az öröm, a bohóság és a fiatalság. Ezt azoknak az embereknek érdemes választani, akiknek természete passzol az elképzelt díszlettel. Ezek az emberek tipikusan a mindig vidám, pozitív, kicsit örök-gyerek felnőttek. Ebben a stílusban minden jöhet. De szó szerint minden. És a lényeg a szín. Itt nem kell vissza fognunk magunkat, bármit választhatunk, és a legjobb, ha élénk vidám színek mellett voksolunk. A sok virág, a lufik, a masnik, az alátétek, a szalvéták…mind legyen színes. Itt bármilyen formatervezésű eszközöket felhasználhatunk, az már csak rajtunk múlik, hogy kicsit hagyományosabb vagy modernebb alap díszletekben gondolkodunk.

ELEGÁNS stílus

Ez a stílus majdnem megegyezik a modernnel. Különbsége csupán az, hogy élénk színek helyett próbálunk minimális színt bele vinni a dekorációkba, a díszletekbe. Itt általában előtérbe kerülnek az ezüst, fekete, arany és fehér színek. Más színek is előfordulnak, de általában nem matt felületként, hanem kissé fénylőbb, drágább felületként. Formatervezésileg erre is a letisztult jellemző, a kevés fodor, kevés giccs.

MESEBELI stílus

Ez a stílus leginkább azoknak ajánlott, akik szabad ég alatt tervezik eltölteni az esküvő napját. Akár egy kertben akár az erdő szélén, vagy egy pusztán. Ez a stílus magában hordozza a romantika minden egyes kis apró részletét. A visszafogottságot, a szeretetet, az otthonosságot és békességet. A természetnek alapból van valami mágikus megnyugtató hatása, és ha erre feldobunk egy – két dekorációt várhatjük az erdőben élő mesebeli lények megjelenését. Nincs szükségünk sok mindenre dekoráció szempontjából. Szerezzünk be befőttes üvegeket, abba tegyünk gyertyát. Lógassunk fel lámpásokat, szórjunk el virágszirmokat, akasszunk fel egy – két fátylat, és körülbelül már kész is.

Ezeken felül ott vannak természetesen még a teljesen egyszerű stílusok is, a klasszikus, a bátor és még sorolhatnám. Dekoráció szempontjából a határ a csillagos ég. Ha éppen úgy tartja kedvünk akár egy űr témájú esküvőt is megalkothatunk.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!