Esküvői DJ árak

Ahhoz hogy esküvönk a lehető legtökéletesebb legyen, meg kell találnunk a megfelelő zenekart vagy DJ-t. Ha sikerült, akkor egy akadályba mégis beleütközhetünk, mégpedig az anyagiakba. Szomorú, azonban igaz az a mondás, hogy addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér.

Szerencsés helyzetben vannak azok a párok, akik esetében szülői támogatással valósulhat meg az álomesküvő. Mit kell tenni abban az esetben, ha ez utóbbi mégsem áll fenn? Hogyan lehet olcsón színvonalas DJ-t találni?

Korábbi cikkünkben már taglaltuk, hogy milyen úton-módon érdemes belevágni a DJ keresésbe. Ez alkalommal az Internetet hívjuk segítségül a legkedvezőbb ár levadászása érdekében.

Hogyan kezdjem el?

Célunk megvalósítása érdekében áldozzunk megfelelő időt a keresésre. Időben kezdjük el a megfelelő szakember kiválasztását, ne hagyjuk az utolsó pillanatra. Ne keseredjünk el, ha a szembe jövő hirdetések egyike sem nyeri el tetszésünket, több száz további hirdetés közül választhatunk. Érdemes az oldalakra vissza-vissza navigálni az összehasonlítás miatt, de egyszerűbb megoldás az excel táblázat készítése. A táblázatba első körben mindenképp fel kell vezetni a weboldal címét és a kontaktszemély pontos elérhetőségeit, szolgáltatásait és annak árait. Írhatunk kommenteket vagy akár színezhetünk is, ami csak jól esik. A két perces űrlapokat inkább hagyjuk ki, ha nem akarjuk, hogy levelesládánk minden nap dugig legyen reklámokkal, hirdetésekkel és nem kívánt levelekkel. Erre inkább generáljunk egy újabb postafiókot.

Szemezgessünk szemtelenül

Az Internetes felület olyan, mint egy nagy plázában vagy sétálóutcában való nézelődés. Rengeteg hangzatos felirat és hirdetés jön velünk szembe. Ez a legtöbbször inkább zavaró, hiszen a sok beáramló információt alig tudjuk feldolgozni. Az A-Z szerinti rendezés vagy az árak növekvő sorrendbe való rendezése ebben az esetben végtelen hosszú listát generál. Inkább szeparáljuk el az árakat és a szolgáltatásokat komplexivitásuk szerint, bármennyire is tűnik tárgyilagosnak az eljárás.

  • DJ a maga nemében

Korábbi cikkünkben már említettük, hogy vannak olyan szakemberek, akik a zenében élik ki professzionalitásukat és inkább maradnak a háttérben. Csak a zenére fókuszálnak, így tőlük ne is kérjünk extrákat. Személyes beszélgetés után gondosan felmérik a násznép és a házaspár korcsoportját, kiválasztják a korosztályoknak megfelelő zenei stílusokat és szem előtt tartják az egyedi kéréseket is. Hajlandóak akár együtt összeállítani a zenei listát, mert nem sajnálják ránk idejüket. Tippeket és ötleteket adnak és szigorúan feljegyzik azon dalok listáját is, amit egyáltalán nem szeretnénk hallani esküvőnkön. Alkalmazkodnak a nyitótánchoz és zenei aláfestést biztosítanak.

Árszabásukban legtöbbször a játszási idő dönt, de fontos, hogy egy órás játszási idő alatt ritkán állnak szóba velünk. Van olyan DJ, aki mixeket készít, így a zene folyamatosan szól, nincs megállás és nem lesz unalmas a buli. Árajánlataik általában teljesen korrektek; amennyit dolgoznak, mi annyit fizetünk érte. Az árszabás attól is függ, hogy mennyire elismert DJ-vel állapodunk meg. Ha híres személyiséget választunk, akkor mélyre kell nyúlnunk a pénztárcánkba. Sose válasszunk olyan DJ-t, akivel nem volt előzetes személyes találkozás, akinél nem kaptunk konkrét árajánlatot, akinek a zenéjét nem ismerjük.

  • DJ és ceremóniamester

Ebben az esetben a DJ a zene biztosítása mellett megteremti a megfelelő hangulatot is. Felkonferál, buzdít, vicceket mesél, tájékoztatja a násznépet a közérdekű közleményekről, egyszóval jó kommunikációs képességekkel is rendelkezik. Valóságos megmentő. Rengeteg dologra kell egyszerre figyelnie, így ne csodálkozzunk, ha a szolgáltatásért magasabb árat követel. Arra kell figyelnünk, hogy az egyik szolgáltatás ne menjen a másik kárára. Csak olyan szakembert béreljünk fel, aki mindkettő területen jeleskedik. A DJ inkább a DJ pultban szokott tevékenykedni, viszont a ceremóniamester kimerészkedik a terepre. Egyszerre két helyen ott lenni kevésbé lehetséges, így fontoljuk meg, hogy inkább külön-külön szakembert bérlünk esküvőnkre.

  • DJ és Karaoke

Sokan az önfeledt dalolászást választják az esküvői játékok helyett. Ehhez kiegészítő technikai felszerelésre is szükség van, mint a kivetítő, a plusz mikrofonok és a jogtiszta zenei alapok. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy a DJ énekelni is tudjon. Nincs annál kellemetlenebb, ha a násznép nem mer énekelni, vagy mer, de azt borzasztóan teszi. Hamar leül a hangulat, vagy megcsappan a vendégek létszáma. Ha egész estés karaoke-show-t tervezünk, akkor szintén érdemes egy tetemes összeget félretennünk az ügy érdekében.

  • A Mindenes avagy a komplex szolgáltatások kivitelezője

Ha a piramis csúcsát szeretnénk elérni, akkor mindenképpen voksoljunk arra a DJ-re, aki szinte már nem is DJ, hanem varázsló. Különös ismertetőjegye a GoPro 4k kamera, melyet a helyszínen bárhol be tud üzemelni. A videófelvételek ára legtöbbször a cég ajándéka, vagyis inkább bele van foglalva abba az árba, amit kérnek tőlünk a szolgáltatásért.

Dekorációs problémánkat menten orvosolja lézeres kivetítéssel (pl: házaspár monogrammja), lézeres mozgó animációkkal, zene által vezérelt lámpákkal, mesterségesen generált felhővel, hangulatvilágítással, lufishow-val. Fontos megjegyezni, hogy az egyes effektek akkor kivitelezhetők, ha rendelkezésre állnak a megfelelő körülmények, így a helyszín teljes elsötétítésének lehetősége, a tűzjelzők kiiktatásának lehetősége, a klíma lehetőség szerinti leállítása, illetve a megfelelő szellőztetés lehetősége. Ezeket sajnos a megrendelőnek kell biztosítani, különben az álomból sosem lesz valóság. Gondoljuk át alaposan, hogy vajon mindenre szükségünk van-e? Minél több speciális effektet vagy extrát választunk, annál nagyobb az esély, hogy borsos összeget kell fizetnünk a teljeskörű szolgáltatásért, viszont annál egyedibbé varázsolhatjuk esküvőnket.

Biztosan hatalmas árkülönbséget fogunk tapasztalni a felhő-effekt esetében. Sokan a régimódi füstgépet használják, ami a légtérben szétterjedve irritációt okoz mind a szemnek, mind pedig a légzőszerveknek, ellenben olcsóbb. Nagyon hamar szétterjed a levegőben, így a várt hatás gyorsan odavan. Fotózni vagy videózni szinte lehetetlenné válik. Ebben az esetben ne sajnáljuk a modernebb megoldást választani, vagyis a szárazjég alkalmazását.

A profi hangosításnak is ára van, mivel a DJ a saját eszközeit veti be a tökéletesség eléréséhez, illetve ő szállítja a helyszínre a megfelelő technikai berendezéseket is. Ebben az esetben a korábban ingyenesen meghirdetett kiszállás már nem lesz ingyenes. A parkolási lehetőségekről is nekünk kell megfelelő felvilágosítást adni. Számolni kell azzal, hogy felmerülhet a kiszállási díjon kívüli parkolási költség, illetve vidékről invitált DJ esetében útiköltség is.

A fenti ismeretek tudatában nincs más teendőnk, mint a kapott árajánlatokat táblázatunkba felvezetni és mérlegelni. A megoldás ott lesz a szemünk előtt. Ne kapkodjuk el, mert életünk egyik legfontosabb eseményéról van szó. A jelige egyszerű: egyszeri és megismételhetetlen.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!