Megtaláljuk életünk szerelmét, elterveztük a tökéletes napot, leszerveztünk mindent, a helyszínt, ételt-italt, fotóst, videóst, már csak a tökéletes megjelenést kell megterveznünk. Szinte bárkivel találkozunk ilyenkor, az első kérdések között van, hogy szeretnénk-e fátylat. Hiszen ne feledjük, az esküvői fátyol nagyon sokáig az ártatlanság jele volt. Régi hiedelmek szerint a fiatal, naiv menyasszonyt védte meg az ártó szándéktól és az őt megtámadó szellemektől.

Manapság már nem élnek ezek a babonák, de a fátyol ikonikus része egy ara megjelenésének és fontos döntési szituáció. Ha a menyasszonyi kiegészítőkre gondolunk, szinte mindig a fátyol ugrik be először. Sok menyasszony elképzelhetetlennek tartja, hogy fátyol nélkül lépjen az oltár elé. Számtalan kérdés felmerül. Először meghökkentő lehet, hogy egy ilyen aprónak tűnő részleten kell gondolkodnunk, de egy rosszul megválasztott fátyol – mint bármilyen kiegészítő- elronthatja az egész megjelenést. Milyen színű és stílusú ruhához viseljük majd? Elég egy kis fejdísz vagy esetleg akár egy földig érő, gazdagon díszített darab legyen. Ezen kérdések megválaszolásához adunk egy kis segítséget.
Először is nézzük meg, milyen típusú, stílusú esküvői fátylak vannak manapság forgalomban?

Arc fátyol

Ismerik még puff fátyolként vagy „madárketrec” fátyolként. Ez a fátyoltípus egy vagy két ponton van a menyasszony frizurájához rögzítve, csak az arcot takarja félig vagy egészen. Anyagát tekintve lehet tüll vagy kifejezetten egy hálószerű anyag. Tollakkal vagy gyöngyökkel is díszítik. Egyedi megjelenést kölcsönöz, kifejezetten azon menyasszonyoknak ajánljuk, akik nem klasszikus megjelenést szeretnének.

lebegő” típusú fátyol

Ez a fátyol is igen rövid, általában több rétegű, kifejezetten csak a vállat, nyakat fedi. Egy rövidebb vagy egyszerűbb esküvői ruhát is feldob. Különleges megjelenést kölcsönözhet egy vintage típusú esküvői ruhához.

Könyök fátyol

Nevéből adódóan a menyasszony könyökéig ér.

Ujjhegy fátyol

Remek választás, általában egy vagy több rétegű fátyol, ami a leengedett karral az ujjhegyünkig ér. Látványosabb megjelenést kölcsönöz, mint rövidebb társai, de nem olyan drámai, mint a földig érő darabok. Kiegészítésként remek választás egy tiara vagy virágkoszorú.

Keringő fátyol

Ennek az esküvői fátyolnak a hossza a térd és a lábfej közé esik. Ez a hossz még nem zavaró sem a szertartás alatt, sem a lakodalom további részében sem.

Kápolna fátyol

Erről a fátyolról tudni kell, hogy a földig és a ruha szegélyétől maximum egy méterre. Drámai megjelenést kölcsönöz. Kombinálható több rétegű tüllel és tiarával, fokozva a megjelenést.

Katedrális fátyol

Minden fátylak ősanyja. Szokták királyi fátyolnak is nevezni. A menyasszony maga után húzza akár kettő három méter hosszan. Igazi hagyományos, formális, templomi esküvőkön választják a menyasszonyok. Kültéri esküvőnél nem a legmegfelelőbb választás.
Számtalan fajtájú fátylat találhatunk még a boltokban és az interneten. Attól függően hogy melyik történelmi korban használták vagy ki viselte először.

Szempontok

Amikor a fátyol kérdésben kell döntenünk, mindenképpen mérlegeljük az alábbiakat:
• Milyen magas a menyasszony? Igenis számít, még ha nem is a legfontosabb. De egy nagyon hosszú, uszályos fátyol nem biztos, hogy legszerencsésebb választás például egy olyan hölgy esetében, aki alacsony.
• Milyen lesz a ruha? A sellő fazonhoz nagyon jól passzol az uszályos fátyol. 
• Alapszabály, hogy színben és anyagban mindenképpen harmonizáljon a ruhával.
• Vegyük figyelembe a helyszín adottságait, mire lesz lehetőség. Ha három különböző helyszínre is kell utazni, akkor egy óriás fátylat igen csak nehéz lehet folyamatosan begyömöszölni az autóba, majd kivenni. Ne nehezítsük meg a helyzetünket. Ugyanakkor egy földig érő, uszályos darab nagyon bepiszkolódhat például egy szabadtéri esküvőn, amikor a fülön kell végig vonulnunk.
• Milyen a menyasszony arcformája? A fátyollal nagyon jól lehet ellensúlyozni a különböző arcformák erős vonalait. Például egy hosszúkás arcformát egy szélesebb fátyollal, amit egy kerek vagy gömb alakú kontyra tűznek, nagyon szép összhatást ad.

Hasznos tanácsok

Bár a fátyol nem minden menyasszony számára csábító, rendkívül fontos és ékes kiegészítője lehet egy ara megjelenésének.
Hogyan juthatunk megfelelő fátyolhoz?
Mint említettük, a ruha kiválasztásánál már lehetnek elképzeléseink, hogy ahhoz az adott darabhoz milyen esküvői fátyol állhat jól. Szerencse, hogy nagyon sok menyasszonyi ruha szalon széles választékban mutathat Nekünk fátylakat, így ki tudjuk választani a legmegfelelőbbet.
A választékban találhatunk strassz kövekkel díszítettet, de van árnyalatban hozzápasszoló gyöngyös változat is. Drámai hatást kelthet egy kisebb nagyobb mértékben hímzett szegélyű darab. Ez utóbbi inkább hagyományos, templomi esküvőkön állja meg a helyét.
Legtöbbször a ruha kölcsönzésekor a ruha színéhez és anyagához passzoló esküvői fátylat is kérhetünk. Bizonyos esetben maradandó emléket szeretne a menyasszony, így meg is vásárolhatjuk. A ruhaszalonokban természetesen meg is vehetjük a ruhához választott esküvői fátylat. Tapasztalataink szerint azonban a legtöbb esetben gyönyörű darabokat tudunk választani már az interneten is. Az ár tekintetében nagy eltérések lehetnek. Az egyszerűbb fátylak már öt és tízezer forint közt elérhetők. A drágább, minőségibb darabok ötven hatvan ezer forintba is kerülhetnek, de természetesen határ a csillagos ég. A neten keresgélve akár olyan műhelyekre is bukkanhatunk, amelyek saját, egyén elképzelésünk és stílusunk szerinti esküvő fátylat készítenek számunkra. Azonban ezeket a műhelyekkel időben fel kell venni a kapcsolatot, hogy elegendő idő legyen a nagy nap előtt.
Reméljük, cikkünkkel segítséget nyújtottunk a tanácstalan menyasszonyok számára az esküvői fátyol kiválasztását illetően.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!