Egy pár életében az első legnagyobb közös döntés az, amikor hivatalosan is összekötik az életüket és a család és az ismerősök körében elhangzik a boldogító „IGEN“. Ez a nap és ezek a pillanatok örökre szóló élmény marad azok számra, akik részt vehetnek rajta, de hogy valóban minden fontos emlék megmaradjon és azok is láthassák,akik személyesen nem lehettek ott, ezért készítenek esküvői videót és sok- sok fotót, hogy majd évek múltán, ha ezeket visszanézik, újból fel tudják idézni a már halványodni készülő pillanatokat is.

 A fotókat, hogy minél tovább megmaradjanak az eredeti szépségükben, albumba lehet rendezni. Az albumokból több féle is létezik, így mindenki kiválaszhatja azt, amelyik a legjobban tetszik neki. Ide bekerülnek a legszebb és legjobb fotók a párról, a családról, az esküvő pillanatairól. Ezek az albumok nem csak arra szolgálnak, hogy a képeket megőrizzék, hanem arra is, hogy olyan személyeknek is megmutassuk, akikkel szeretnénk megosztani az esküvőnk legszebb pillanatait, de esetleg nincs rá módjuk, hogy az esküvői filmet megnézzék. Például a nyugdíjas szomszéd néni biztosan szívesen lapozza majd át  az albumot, mivel az USB- vel, vagy a DVD lemezzel nem valószínű, hogy tudna mit kezdeni. Évek múltán a gyermekeinkkel az ölünkben is büszkén lapozgathatjuk és esti mese gyanánt mesélgethetjük az esküvői képekhez fűződő történeteket, miközben hallgatjuk a bókokat, hogy milyen szép volt apa és anya. Az egy családi programmal is felér, amikor a fényképalbumot nézegessük a gyerekek társaságában.

 Fényképalbumnak ma már nagyon sok formája megtalálható. Vannak a standard berakós fotóalbumok, melyeknek a belső lapjain található kis nylon tokokba lehet helyezni a képeket. Ezek a fajta albumok vannak nagyobb méretekben, ezekben vannak külön helyek a képek alatt, ahova szövegeket, vagy dátumot tudunk írni az adott képről, ezek a memóriás fotóalbumok. A berakós fényképalbumok negatívumai, hogy ezekbe csak fix méretű képeket tehetünk.

 Az öntapadós albumoknak a belső lapjai simák, vékony fólia felület van rajta, melynek felhúzásával tudjuk a képeket tetszés szerint elrendezni. Memóriát ezekbe is tudunk ragasztani, külön papírra írva és ezt ragasztjuk a képek alá, vagy mellé. Ezek a fajta albumok inkább azoknak ajánlottak, akik viszonylag véglegesen szeretnék a képeket elhelyezni benne.

 A fotósarkas fotóalbumok is belül sima, üres lapokból állnak. Ezekhez a fotósarkakat, vagy a direkt erre alkalmas kétoldalas ragasztókockákat külön kell megvásárolni. Az oldalak vékony selyempapírral vannak elválasztva. Ezekbe az albumokba való képek beragasztásához némi kézügyesség szügségeltetik, hogy a képeket elég feszesen tudjuk beragasztani, mert különben idővel kipotyoghatnak.

 Mindegyik fajta albumot különböző méretben tudjuk megvásárolni és a borítóját nézve is óriási a választék. Vannak különboző színben, bár esküvői fotóalbumot általában fehér, vagy világos színben választanak. Kedveltek azok a fajták, melyeknek a borítóján kis ablakocska van, ahova a legszebb fotót tudjuk elhelyezni. Megtalálhatók különböző anyagborítással, pl. műbőr, bőr, szatén és különböző módon díszítettek. Vannak nyomott mintás borítóval, masnival díszítettek, különböző virágmintákkal, gyöngyökkel, vagy kövekkel ékesített borítókkal.

 Manapság már egyre jobban elterjedtek a fotókönyvek, amik már majd, hogy nem, teljesen felváltják a fényképalbumokat. A fotókönyveket nem mi magunk készítjük, hanem a fotóstól tudjuk megrendelni. Sokan az esküvői fotóstól automatikusan megrendelik a fotókönyvet az esküvői képek mellé, de természetesen utólag is bármikor lehet csináltatni. A fotókönyv jóval nagyobb vizuális élmény, mint az album. Lapjain különböző fotómontázsokat lehet megjeleníteni, így a képek új értelmet nyernek. A fotókönyvben is a pár saját maga válaszhatja ki, hogy melyik képek szerepeljenek benne. Teljesen az ő stílusukra lehet szabni, az elképzeléseik alapján lehet a képeket elrendezni. A képek mellett, vagy alatt különböző szövegeket, vagy verset, esetleg a képekhez fűződő gondolatokat is meg lehet jelenítetni.

 A fotókönyv teljesen egyedi, mivel mindenki a saját elképzelése alapján készíttetheti el. Különböző méretekben és anyagokból lehet rendelni. A borítója lehet bőr, műbőr, szatén, vagy egyéb anyagból is, de akár egy nagyobb, vagy több kisebb fénykép is kerülhet a borítóra. Ezzel a megoldással még egyedibbnek tűnhet, mert így már a borítójára rápillantva is azt sugallja, hogy ez a könyv az ifjú párról szól. A lapjai lehetnek matt, vagy fényes papírból. A fotókönyv olyan hatást kelt, mintha a párról egy valódi könyv íródott volna. A képek alapján akár egy történetet is elmesélhet a könyv. Akár a megismerkedésük, az eljegyzésük, vagy épp az esküvőjük történetét.

 A fotókönyveket érdemes inkább fotóssal elkészítettni, ugyanis, mint ahogy ma már szinte mindent, úgy a fotókönyvet is lehet internetről rendelni, viszont azok sokkal alacsonyabb minőséget képviselnek. Emellett egyáltalán nem is mondhatóak egyedinek, mert minden interneten rendelt fotókönyv ugyan azon sablon alapján készül, mind egyforma végeredménnyel, csak éppen más képek szerepelnek benne.

 Ha igazán egyedi kivitelezést szeretnénk, akkor ezt bízzuk inkább egy fotósra, aki kiváló minőségű fotókönyvet készít, ami valóban egyedi lesz és a mi elképzelésünk, igényünk alapján fog elkészülni. A fotós a könyvben szerepeltetni kívánt képeket először is retusálja, hogy tökéletes minőségű képek kerüljenek bele, így még szebb lesz a hatás.

 A fotókönyvek nem csak számunkra nyújthatnak szép emléket, hanem ajándéknak is tökéletes szülők, rokonok,vagy barátok részére is. Praktikus, mert a képek nem kallódnak el, emellett strapabíró és időtálló.

 Mindegy, hogy esküvői fényképalbumot, vagy fotókönyvet választunk, az a lényeg, hogy a legszebb képeket és a legjobb pillanatokat tudjuk a hozzájuk tartozó emlékekkel a lapok közt őrizni. Így évek múltán a családunk körében újból és újból kézbe tudjuk venni és a képekkel vissza tudjuk idézni a szép pillanatokat.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!