Egy esküvő megtervezése az aktuális trendeknek megfelelően minden évben változik, halad a korral, alkalmazkodik a divat irányzataihoz. Új szokások, új bolondságok, új szelek jönnek egy új év kezdetén. Nincs ez másképp idén, a 2019-es évben sem. A fotózás mindig egy sarkalatos pontja egy esküvőnek, hiszen a megörökített pillanatok örökre megszépíthetik az öröm és a nagy nap csodálatos emlékeit. Sajnos néha ez fordítva is előfordulhat.  Vannak, akik éppen ebből a dologból kifolyólag profi esküvői fotósokat fognak felkérni az esküvőjük megörökítésére. Ugye elő szokott fordulni, hogy megkérnek egy barátjukat vagy egy ismerősüket, hogy kapják el a legjobb pillanatokat. Ez több szempontból sem szerencsés. Egyrészről a képek minősége nem biztos, hogy a legmegfelelőbb lesz egy ilyen pillanat megörökítésére. Másrészről pedig ezt a barátjukat ezzel a felkéréssel szinte teljesen kiveszik az esküvő hangulatából, és ő egyáltalán nem fog tudni együtt ünnepelni a többiekkel. Egy több megapixeles, jó minőségű kamerával rendelkező telefon, valamint a digitális tükörreflexes fényképezőgépek elterjedése miatt sokan választották ezt a lehetőséget. Azt gondolták, hogy ezekkel a minőségi, modern technikai eszközökkel gyerekjáték lehet bárkinek az esküvő legjobb pillanatainak a megörökítése, és ez egy költséghatékony alternatívát jelent, de az eredmény általában csalódást keltő volt. Ez napjainkra egy nagyon komoly felkészültséget, profizmust igénylő szakma lett. Mostanra az a tapasztalat, hogy ezt a tényt egyre többen elfogadják, és megértik, hogy egy esküvő fotózásához kell a megfelelő tudás, és nem utolsó sorban a tapasztalat, amelyet nem tud helyettesíteni csak a profi technika.

Az esküvői fotós trendeket tekintve a 2019-es évben több nagy változás is várható lesz. Az első ilyen módosulás az lesz, hogy a vintage jellegű, megkopott hatású fotók úgy néz ki, hogy több év után kimennek a divatból. Felváltják őket a nagyon színes, éles, csillogóan szikrázó színvilágú fotók, amelyek természetesen harmonizálnak majd az esküvői ruhák, menyasszonyi csokrok, a dekorációk és a kiegészítők színvilágához. A szivárványos hangulat mellett továbbra is trendi marad az ellenfényben készült fotó, valamint a nap melegségét és árnyalatait visszatükröző kreatív fotós eszközökkel készített fényképek is.

A másik ilyen változás, ahogy a sajtóban is azt ígérik, hogy ez egy forradalmi, újító év lesz a fotózásban, hiszen a legnagyobb fényképezőgép gyártásával foglalkozó óriáscégek is piacra dobták a kifejezetten professzionális felhasználásra alkalmas fényképezőgépeiket. Ezek a készülékek egy úgynevezett full frame méretű érzékelővel rendelkeznek, vagyis digitális tükör nélküliek. A MILC (Mirrorless Interchangeable Les Camera) egy teljesen új fényképezőgép kategória, amely a tükör elhagyásával kisebb méretben nyújtja a tükörreflexes fényképezőgépekéhez hasonló képminőséget és sokoldalúságot. Ezen készülékek objektívjei könnyedén és egyszerűen cserélhetők, így akár nagylátószögű, tele, nagy zoomátfogású, vagy fix gyújtótávolságú, kiváló fényerejű objektívek is használhatók, az adott szituáció függvényében. Egy esküvőn ezek a rengeteg eszköz még több lehetőséget kínál egy profi fotós számára, hogy a legmeghittebb pillanatokat is lencsevégre kapja.

Ennek a gépnek az előnye, hogy jelentősen könnyebb a súlya és lényegesen kisebb a mérete is, ami nagyon fontos szempont lehet egy esküvőn. Általában a násznép ahhoz szokott, hogy a profi fotós nagy méretű gépekkel rohangál fel-alá, így eddig elég könnyedén el lehetett dönteni, hogy melyikük a hivatásos fotós.

Merüljünk bele a divatos esküvői fotó trendekben egy picit. A felső kategóriás luxus és exkluzív, egyedi esküvői ruhák által adott inspiráció alapján azt gondolják, hogy egyre több pár szeretne stílusosabb megjelenést csempészni fényképeikbe. Az új trendekhez igazodva a menyasszony az esküvőjén viselt exkluzív ruhájának megfelelően magas színvonalú „couture” stílusú fényképekre is vágyik, talán egy picit háttérbe szorítva a korábban oly’ népszerűnek számító, hagyományos, beállított fényképektől. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos, beállított fényképek teljesen el fognak tűnni, de egyre többen választják ezt a lehetőséget is, ahogy a divat és a technika is fejlődik.

Bizonyos fényképészeti stílusokat mára sokszor túlerőltetnek, és az is előfordul, hogy túl sok részletre koncentrálnak. Elveszik a díszletek és a kiegészítők a figyelmet az ifjú párról. Fontos a háttér természetesen, de mindig az ifjú pár stílusát és egyéniségét is figyelembe kell venni. Ennek eredményeként a trend teljes újra-bootolásra számít. Sok ifjú pár visszatérhet az alapvető értékekhez, és olyan fényképek készítésére fognak törekedni, amelyek az egyszerűséget, és a letisztultságot helyezik majd a középpontba.

Mivel manapság szinte minden a technikáról és a közösségi médiáról szól, ezért egyre sűrűbben fordul elő, hogy az ifjú pár felkéri vendégeiket, hogy a házassági ceremónia alatt ne készítsenek és osszanak meg felvételeket. Még akár az is előfordul, hogy megkérik őket, hogy az egész lagzi alatt ne használják a telefonjaikat, illetve semmilyen más internetezésre alkalmas eszközeiket. A tapasztalatok szerint ez a kérés sok esetben teljesen süket fülekre talál, így előfordulhat, hogy a párok többsége még határozottabb lesz ebben a kérdésben, sőt kifejezetten offline esküvő szervezésével a násznép tudtára fogják adni, hogy ezen a napon tényleg ők szeretnének a középpontban lenni. Ezzel összhangban úgy látják, hogy éppen ezért egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a professzionális esküvői fotósok munkájára. Mivel a vendégek teljes és osztatlan figyelmüket így az ifjú párnak szentelhetik, semmi nem vonja el a figyelmüket. Emellett a profi esküvői fényképész is könnyebben örökíthet meg minden természetes pillanatot és érzelmet.

Persze mondhatja bárki, hogy ma már olyan világban élnek, ahol egy percre se tudják letenni a mobil telefonunkat, de azért a tisztelet megkívánja, hogy egy esküvőn minden figyelem a fiatal párra irányuljon. Egyébként egyre több helyen trendé vált az offline, vagy unplugged események szervezése, hiszen ez a probléma nemcsak az esküvők világát érinti.

Első gondolatra a technikai eszközök kihasználása pontosan szembe megy az előzőekben említett offline esküvővel, de ha alaposan szemügyre veszik a kérdést, akkor tisztán látszik, hogy ez nem így van. Ha a technikai vívmányok kínálta lehetőségeket az esküvő szolgálatába állítják, akkor az öncélú internetes böngészés helyett éppen, hogy összekovácsolhatják a násznépet, és a személyes kommunikáció varázsát, a testbeszéddel és mosolyokkal átitatott pillanatokat még könnyebb lencsevégre kapni, mint egy széken ülő, lehajtott fejjel telefonját böngésző vendéget. Egyre népszerűbbek és ezért még inkább el fognak terjedni a lakodalmakon felállított selfie állomások. Bár egy ilyen rögzített állomás előtt pózolva nem lehet olyan pillanatokat elkapni, amelyet csak egy profi esküvői fotós tud elcsípni. Már csak azért is, mert ezek az örömteli pillanatok adják meg egy esküvő igazi, önfeledt örömben eltöltött néhol meghitt, néhol bohókás, néhol őrült hangulatát.

Az a legjobb érzés, amikor ezeket a fotókat később visszanézik, és tudják, hogy az nem egy mesterkélt, kreált pillanat volt, hanem egy őszinte, ösztönös jelenet, amely lencsevégre került és igazi emlékként mosolyt csal az arcokra, és harmatcseppet a szemekbe.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!