Esküvői fotós árak

A házasság az ember életében az egyik legcsodásabb dolog. Magában hordozza a szeretetet, az összetartozást, a törődést és az örömöt. Örülünk, mert összeköthetjük az életünket azzal a személlyel, akit a világon a legjobban szeretünk, akire lelkitársként tekintünk.

Manapság már nem telik el úgy esküvő, hogy az valamilyen úton módon ne legyen megörökítve. Akár fotókkal, akár videókkal. Ezeket a képeket vagy videókat már nem csak a rokonok készítik, hanem profi szakemberek. 

Az esküvőre kiválasztani a megfelelő embert, majdnem annyira nehéz, mint az arának kiválasztani a megfelelő ruhát.

Na jó…talán annyira azért mégsem. De az biztos, hogy rengeteg időt igénybe vesz megtalálni a számunkra tökéletes fotóst vagy videóst. Hiszen nem csak egy jó gépre van szükségünk, hanem a stílusbéli megegyezésre, hogy elképzeléseink passzoljanak az ő személyiségéhez, munkájához. Fontos, hogy az esküvői fotós/videós tiszteletben tartsa a magánszféránkat, az intim pillanatokat. Senki sem szeretné azt, hogy beleszóljanak mit és hogyan tegyenek a saját esküvőjén vagy hogy egy hatalmas kamera egyfolytában az arcukba legyen.

Talán ez a lehető legfontosabb dolog, amit már az elején el kell döntenünk. Rengeteg stílusban kérik a párok a képeket, van, aki viccesben szeretné, van, aki kreatívban és van, aki az apró részletekre is kíváncsi. Ezek embertől és személyiségtől függnek, ezért annyira fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembereket.

Az internet a barátod. Szokták volt mondani, és ez nagyon is így van. Legelső lépésként időt kell szánni az egész kutatómunkára, nem szabad az első linkre rá kattintani és azt mondani, oké ez jó lesz. Mégis csak az esküvőnkről van szó. Böngésszük az internetet, hiszen tele van jobbnál jobb fotósokkal, akik arra várnak, hogy felkeressük őket.

A legelső dolog, amit tennünk kell, azt mégis a párunkkal kell megtennünk, ugyanis a legfontosabb dolog, hogy megbeszéljük kettőnknek mik az elképzelései, és össze gyúrni belőle valami olyat, ami mind a kettő fél elégedettségéhez vezet. Érdemes tudnunk, hogy párunk éppen spontán képekre vágyik, vagy éppen szeretné, ha beállítottak lennének. Rengeteg kreatív fotózás is létezik, vannak, amik viszont a teljes egyszerűséget adják vissza, magát a megélt pillanatot.

Ha ezt megbeszéltük, akkor jöhet az anyagi része. Nem feltétlen gondolom azt, hogy egy ilyen dolgon spórolni kéne. A virágokon lehet spórolni, a díszítés kivitelezésén is lehet, de a fotóson azért nem éri meg, hiszen szinte ez az egyetlen, ami megmarad, mint emlék, és ezeknek JÓ emlékeknek kell lennie, tehát teljesen megéri a befektetett pénzünket. Viszont ettől függetlenül meghúzhatunk magunknak egy keretet, amin belül mozoghatunk.

Magyarországon elég nagy a különbség esküvői fotós és fotós között, akár minőségben, akár árban. A fotó készítés művészet, egyfajta tehetség. És ezt nem hagyják figyelmen kívül az emberek, így el kérik az árát a munkájuknak. Ezzel nincs is semmi gond, a sok bele fektetett energia, tovább képzés, gyakorlás, pénz és idő muszáj, hogy megtérüljön. Ám azonban ez nem azt jelenti, hogy aki drágán dolgozik az vérprofi, és aki egészen olcsón, pedig kezdő. Mindenki saját maga dönti el mennyit hajlandó elkérni a munkájáért. Vagy úgymond mennyire jó fej az emberekkel és, hogy ki a célcsoportja.

Egy kis kutató munka után átlagba szedtem a fotósok díjait Magyarországon.

A legalapabb csomagok, amiket kaphatunk átlagban körülbelül 70.000 Forintba kerülnek. Itt nagyjából 3 óra áll a fotós és a mi rendelkezésünkre. Ebbe a 3 órába bele tartozik a polgári vagy a templomi szertartás fotózása, egy csoport fotózás és a kreatív páros fotózás. Az ekkor készített képek körülbelül 250 darabot jelentenek.

A második csomag, amiket kaphatunk átlagban 100.000 Forintba kerülnek. Itt nagyjából 6 óra áll az esküvői fotós és a mi rendelkezésünkre. Ebbe a 6 órába bele tartozik a polgári vagy a templomi szertartás fotózása, egy csoport fotózás, a kreatív páros fotózás. Plusz egy ebéd vagy vacsora fotózása. Az ekkor készített képek körülbelül 500 darabot jelentenek.

A harmadik csomag, amiket kaphatunk átlagban 130.000 Forintba kerülnek. Itt nagyjából 12 óra áll a fotós és a mi rendelkezésünkre. Ebbe a 12 órába bele tartozik az előkészületek fotózása, a polgári vagy templomi szertartás fotózása, egy csoport fotózás, a kreatív páros fotózás és az egész lakodalom fotózása. Az ekkor készített képek körülbelül 500-800 darabot jelentenek.

Az utolsó csomag, ami a legnagyobb, átlagban 180.000 Forintba kerülnek. Itt korlátlan időtartam áll a fotós és a mi rendelkezésünkre. Ebbe az időtartamba bele tartozik az előkészületek fotózása, a polgári vagy templomi szertartás fotózása, egy csoport fotózás, a kreatív páros fotózás és az egész lakodalom fotózása. Az ekkor elkészített képek körülbelül 900-1200 darabot jelentenek. Plusz itt két fotós dolgozik az esküvő napján.

Nagy átlagban ezek a reális számok Magyarországon, de nyilván van ennél sokkal olcsóbb és sokkal drágább is. Találtam olyan weboldalt, ahol 400.000 Forintba kerül 4 óra fotózás, és olyat is találtam ahol 40.000 Forint ugyanaz a szolgáltatás. Az, hogy melyiket válasszuk csak rajtunk és a pénztárcánkon múlik, meg természetesen az elképzeléseinken.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!