Az esküvői harisnyakötő a menyasszony nagy napjának kulcsfontosságú viselete, amely a ruha alatt van elbújtatva, s arra vár, hogy a vőlegény megkaparintsa és az egyedülállóakból álló férfikoszorú közé dobja, úgy, mint a menyasszony a csokrát. A harisnyakötő dobás az esküvő napjának szerves része. Azonban történetével viszonylag kevesen vannak tisztában. Tehát hol is kezdődött?

A harisnyakötő története

Száz évvel ezelőtt még számos babona és hiedelem volt az esküvő napját illetőleg. Az egyik ilyen babona az volt, hogy egy esküvői ruhadarab birtoklása jó szerencsét hoz. Ez azt eredményezte, hogy a násznép megtámadta a menyasszony hátha le tudja rúgni egy ruhadarabját. Ezért a menyasszonyoknak kellett egy olyan ruhadarab, amit könnyen le tudnak lökni – egy bizonyos ruhadarab, ami szerencsehozó darabként funkcionált, ez lett a harisnyakötő. Egy másik legenda szerint a harisnyakötő az új kapcsolatokat szimbóluma, s az ifjú házasok azért dobták el, mert így a család, illetve barátok tudták bizonyítani, hogy kapcsolatuk elérte a teljesség legfelső fokát. Mindkét ősi hit eredménye, hogy a harisnyakötőt eltávolítják a menyasszonyról, vagy legalábbis odaadja a pár valakinek, aki részt vesz az esküvőn.

esküvői harisnyakötő

Ma már  vőlegény feladata a harisnyakötő eltávolítása. A vőlegény általában foggal lefejti menyasszonyáról a harisnyakötőt, majd az esküvőn résztvevő agglegények közé dobja azt. Általában a menyasszony végzi el hamarabb a csokordobást, majd a vőlegény követi a harisnyakötő eldobásával. Igazából jelenleg hasonló értelemben dobják el a harisnyakötőt is. Hiszen a hiedelem szerint az a hajadon lány, aki elkapja a csokrot, ő a következő ara és az az agglegény legény, aki elkapja a harisnyakötőt lesz a következő vőlegény, illetve majdan férj. Hivatalosan pedig a rituálé befejezése az lenne, hogy az a legény, aki elkapja a harisnyakötőt, felhúzza azon leány lábára, aki a csokrot elkapta.

Hogyan használjuk a menyasszonyi harisnyakötőt?

Ahogy a nevében is benne van, alapvetően feladata az, hogy fenntartsa a harisnyát a menyasszony lábán. Így nincs megadva az, hogy az eldobandó harisnyakötőt melyik lábon is kell viselni. Azonban mivel, ha lekerül a harisnyakötő a harisnya lecsúszik, ezért sokan úgy döntenek, hogy kettő harisnyakötőt viselnek az egyik lábukon, egy, amely a rituáléban fog részt venni és egy, amely betölti valós funkcióját. Azonban érdemes szólni párunknak, hogy melyik lábunkra is húzzuk fel a harisnyakötőt, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket.

Emellett arra is ügyelni kell, hogy ne hordja túl magasan, vagy túl alacsonyan a harisnyakötőt. Ha túl alacsonyan hordja, akkor nagy rá az esély, hogy a mászkálás közben valahol elhagyja és érdemes ezt a klisét kihagyni az esküvői felhajtásból. Azonban ne legyen túl magasan sem. Hiszen amikor párja leveszi foggal magáról a harisnyakötőt, akkor bizony ahol található a harisnyakötő, egészen addig látja az egész násznép a (jobb esetben) lábát, éppen ezért érdemes kicsit lejjeb elhelyezni. Illetve senki sem szívesen nézné vissza a harisnyakötő mutogatós esküvői fotókon, hogy a tompora is kilátszik a harisnyakötő mellett.

Stílusok és szettek

Mivel az esküvői harisnyakötő rejtőzik a kíváncsi szemek elől, ezért nyugodtan válasszon olyat, amely megfelel a személyiségének. Ha hagyomány követése érdekében érdemes egy egyszerű fehéret, de akár választhat egy extravagáns szexi modellt is, ami a fotókon egészen biztosan kiválóan fog mutatni. A kék esküvői harisnyakötővel akár a „valami kéket” is kiválthatja. Manapság már óriási a választék harisnyakötőket tekintve, így egészen biztosan minden menyasszony megtalálja az ízlésének legmegfelelőbbet.

A harisnyakötők népszerű anyaga a szatén és a selyem. Ezek azok az anyagok, amelyekben a legkomfortosabban és kényelmesebben érzi magát a bőr. Illetve ezen kívül pedig még csipkével szokták díszíteni, ami kifejezetten vonzóvá szokta tenni ezeket a ruhadarabokat, illetve különös eleganciát biztosít nekik. Választhat bármilyen színű és mintájú harisnyakötőt, az állati mintákon keresztül, például leopárdmintás, tigriscsíkos, zebracsíkos, vagy akár a szuperhősös harisnyakötőig, esetleg a kellemesen elegáns egyszerűbb darabokig. A klasszikus színek közé tartozik a fehér, illetve az elefántcsont, valamint ennek a legkülönbözőbb árnyalatai, a teljesen világostól a már-már sötétig. Illetve ugyanez igaz, a kék harisnyakötőkre is. Itt viszont az árnyalatskála szinte a teljesen sötétig eljuthat.

Ne feledje, hogy az esküvői harisnyakötő nem a közvetlen és látható kiegészítője ruhájának, így választhat akár olyat is, amely nem kifejezetten illik a ruhához, vagy éppen az esküvő témájához. A lényeg, hogy jól érezze magát ebben a szexi kiegészítőben és mindenképpen olyan legyen, amely illik az Ön személyiségéhez.

 

esküvői harisnyakötő
Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!