Régen a házasságok előre elrendezettek voltak, gyakran egy esküvői szertartásokon csak a jegyespár, a szülők és a tanúk voltak jelen. Ezeken a szertartásokon nem volt cél a romantika vagy az örök élmény megteremtése. Azonban amióta egyre nagyobb szerepet kapnak az érzelmek, a szerelmespárok arra törekszenek, hogy esküvői ceremóniájuk egyedi és különleges legyen.

Régi szép szokás, hogy az anyakönyvvezető felkéri a szerelmespárt, hogy az asztalon lévő két gyertyával gyújtsák meg életük közös lángját. Ez látványos és kevéssé „eszközigényes” megoldás. Azonban ahogy telnek az évek, mindenki egyre igényesebb, látványosabb vagy egyedibb megoldást keres a ceremóniákra. Erre jelent megoldást az esküvői homok.

De hogy mi is az esküvő homok és mit is takar a homok ceremónia?

Az esküvői homokceremónia gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Ez egy meglehetősen egyszerű, vizuálisan vonzó és nagymértékben testre szabható rituálé, amely nemcsak a szertartást teszi színesebbé, hanem az ifjú házasok számára érdemi emléket képez a nagy napról.

Egyszerűen összefoglalva a homok ceremónia két különböző színű homok szimbolikus keverése egy edénybe. Jelentés egyértelmű: Két különböző entitás, a menyasszony és a vőlegény összeolvadása egyetlen, elválaszthatatlan egységbe, azaz házasságuk, életük összekapcsolása. A homokszemeket szinte lehetetlen elválasztani, ennyire nehéz elválasztani ezt a két embert. Az esküvői homok öntése általában a gyűrűk felhúzása után történik, bár nincs meghatározott helye a szertartás során és csupán néhány percig tart.

Először a szertartás vezető vagy anyakönyvvezető mond pár szót a szertartásról és annak jelentőségéről. Ezután a vőlegény és a menyasszony a vázákhoz mennek, és kezükbe vesznek egy-egy színes homokot tartalmazó vázát. Gyakran a vőlegény kezdi a folyamatot, a vázájából homokot önt a központi vázába egy vékony rétegben. Ezután a menyasszony önti a homokot vázába, ez így egy második réteget alkot. Így rétegezik a színes esküvői homokot addig, amíg el nem fogy. A befejezésnél mindketten egyszerre önt, a váza tetején színkeveréket alkotva, amely szintén az új család egyesülését jelképezi

Egyes országokban nem csak a pár vesz részt az esküvői homok ceremóniában, hanem a szülők vagy más rokonok, természetesen eltérő színű homokkal. Ilyenkor a nagy család egyesülését is jelképezi az összeöntött homok. 

A homok ceremónia egyik legnagyobb előnye, hogy személyre szabható. Különösen jól alkalmazható olyan családok számára, amikor a menyasszonynak és / vagy a vőlegénynek már vannak gyermekei. Ha minden gyermek saját maga választotta színes homokot önthet az edénybe, bevonhatjuk őket az ünnepségbe. Ez számukra is nagy élmény, egy újabb család születése.

És hogy milyen módon tehetjük még egyedivé az esküvői homok ceremóniát?
  • Ha a homok szórás után mind a két fél vázájában marad egy kevés homok, azzal azt jelképezik, hogy ugyan az életük egybeforr, a személyiségük megmarad, így erősítve az új családot.
  • Különleges élmény lehet, ha egy közös emlék helyszínéről származó homokot öntünk. Legyen az ez folyóparti vagy tengerparti homok, egy olyan helyről, ahol a szerelmespár együtt töltött időt.
  • Az esküvői homok kiválasztásánál természetesen figyelembe lehet venni a szertartás és az azt követő lakodalom dekorációját.

Figyelmeztetés: a homok időnként kis rendetlenséget csinálhat, nem pontosan oda folyik, ahova szánjuk, ennek elkerüléséhez javasolt egy üvegtölcsér beszerzése.

A szertartás lezárásaként megkérhetjük a jelen lévő vendégeket, hogy a korábban érkezéskor kis üvegcsékben kapott homokot egy nagy közös vázába öntsék a személyes gratuláció után, így készítve egy közös, színes emléket a pár számára életük egyik legszebb napjáról.

Az esküvő homok ceremóniához szükséges eszközöket nem nehéz beszerezni. Kreatív hobbi boltokban, online webáruházakban vagy akár felszereltebb virágboltokban is kaphatunk különböző színű homokot és kedvünkre való vázákat, üvegeket.

Valaki a ház körül fellelhető eszközökre támaszkodik, a homokot egy szívének kedves helyről szerzi be, tengerpartról vagy strandról és az üvegek is a kiskamrából kerülnek elő.

Kétségtelen, hogy ezek a saját előkészítésű emlékek is szépek.  Sokan azonban a kicsivel drágább megoldást választják. Számtalan esetben az esküvő homokot és a hozzávaló vázákat szettekben megrendelhetjük, választható színű homokkal, műves, esetenként a menyasszony és a vőlegény arcképével gravírozott üvegekkel. Ezeknek a készleteknek az ára változó lehet a párezer forinttól egészen a tízezres költségekig.

Ha tetszettt a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!