Esküvői játékok – hagyomány vagy a szükséges rossz?

Egyre nagyobb dilemma a párok életében, hogy az esküvőn legyenek-e játékok vagy sem?! Itt nem arról van szó, hogy mennyire bevállalósak a fiatalok, hanem hagyjuk sodródni a násznépet a vacsora-zene-tánc vonalán vagy pörgessük fel a bulit egy-egy szórakoztató programmal?Ebben a kérdésben segítség lehet egy tapasztalt vőfély vagy ceremóniamester főleg, ha személyesen is ismeri a házasulandókat.

Van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, ha amellett döntötök, hogy szeretnétek feldobni az estét. Az első és talán legfontosabb, hogy ne legyen sértő/bántó feladat se az ifjú párnak, se a résztvevő vendégeknek. Nincs is annál kellemetlenebb, ha valakit sérelem ér, hiszen az egész estére rányomhatja a bélyegét. Szintén fontos, hogy az adott feladatban ne legyen kötelező részt venni, ne erőltessük rá senkire.

Nem minden családtag vagy barát szeret szerepelni nagy közönség előtt, ezért hagyjuk meg a döntést mindenkinek, hogy szeretne-e részt venni vagy sem. Mindig olyan embert válasszatok, aki szívesen vesz részt a játékban, partner benne, és élvezi. Fontos kérdés, hogy hány fő tud egyszerre részt venni benne? Minél több embert be tudunk vonni, annál szórakoztatóbb, izgalmasabb lehet.

Ügyelni kell arra is, hogy ne legyen sértődés abból, ha valakit nem választatok be a játékba. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az adott feladat mennyi időt vesz igénybe. Mert egy elnyújtott, 20-30 perces program unalmas lehet azok számára, akik nem vesznek részt benne. 5-10 percig mindenki figyelmét lekötik, de ezt követően biztos lesznek olyan vendégek, akik megunják és inkább „kimennek egy cigiszünetre”, elkezdődik a klikkesedés. Mennyire eszköz-, illetve helyigényes az adott játék? Kell-e székeket, asztalokat pakolni, termet rendezni előtte? Mennyi előkészületre van szükség a kezdéshez? Kell-e hozzá az éttermi személyzet segítsége? Ha igen, nekik időben jelezni kell, hogy mi fog következni, mit készítsenek elő. Kell-e hozzá a zenekar segítsége? Kell-e hangosítás? Mind-mind olyan kérdés, amit érdemes átgondolni a megfelelő feladat kiválasztásához? Nagyon fontos szempont az is, hogy mikor legyen a játék? Nincs is annál rosszabb, amikor a bulizó násznépet megkérik, hogy foglaljanak helyet, mert ilyen és ilyen program következik. Tilos a partyt leállítani, ha mindenki táncol, hiszen ez kedvét szegheti a vendégeknek, csalódáshoz vezethet. Amikor úgy látja a vőfély vagy ceremóniamester, hogy kicsit „lapos a buli”, akkor igen, fel lehet pörgetni egy vicces feladattal. Ez alól természetesen kivétel, ha az esküvői torta érkezik vagy kezdődik a menyasszonytánc – ekkor félbe lehet szakítani a bulizást. Amire viszont nagyon oda kell figyelni, az „ivós játék”. Célszerű olyan résztvevőket választani, akik nincsenek még spicces állapotban, hiszen egy ilyen feladat közben simán lecsúszik 2-3 feles, ami már egy illuminált állapotban lévő vendégnek a buli végét is jelentheti. Tényleg ne kérjetek fel olyan barátot erre a játékra, aki nem bírja a piát, mert kellemetlen vége lehet. Szintén kerülendő az olyan játékos, aki az alkohol hatására kötekedő lesz, hiszen senkinek nem hiányzik egy jó hangulatú estén egy kisebb-nagyobb balhé. Túl sok játék bevállalása sem célszerű, hiszen a bulizástól veszi el az időt, és a vendégek többsége nem szereti a kötelező programot.

Íme néhány hagyományos esküvői játék, ami szinte kötelező, ami nélkül nem lagzi a lagzi:

  • Menyasszonyi csokordobás: általában a templomi szertartás után szokott következni (ha nincs templomi akkor természetesen a polgári után). A még hajadon lányok/ nők felsorakoznak egy sorban, a menyasszony pedig háttal nekik eldobja a csokrát. A hagyomány szerint, aki elkapja, ő fog legközelebb férjhez menni. Amivel fel lehet „turbózni” ezt a kis játékot, hogy nem egy, hanem 3 kicsi csokrot hajít el a menyasszony. Erről persze senki nem tud, mert egyet látnak az ifjú feleség kezében, de amikor hátat fordít, szétbontja a virágát, ami eredetileg 3 pici csokorból állt össze. Garantáltan nagy lesz a meglepetés, és természetesen háromszoros az öröm a csajok részéről.
  • Harisnyakötő eldobása: az előző játék férfi párja. A vőlegény leveszi a menyasszony harisnyakötőjét, a nőtlen férfiak felsorakoznak, ő pedig elhajítja. Aki elkapja, az a szerencsés fog legközelebb megnősülni.
  • Csókot-csókot játék: a vacsora alatt a násznép a tányér szélét kocogtatva jelzi az ifjú párnak, hogy itt az ideje egy újabb csóknak.

Modernebb esküvői játékok:

  • Mr & Mrs játék: mennyire ismerik egymást a friss házasok?! Előre megírt kérdésekre kell válaszolni, ami lehet vicces, zavarba ejtő vagy éppen ciki. Amivel lehet fokozni, hogy a vőfély a vendégekkel is irat pár kérdést.
  • Kocsis társasjáték: ez a több szereplős feladat egyre népszerűbb a lagzikon. Egy mese a királyi párról, lakájról, kerekekről, lovakról. A történet felolvasásakor, ha a kocsi valamely részét említik, az említett személynek a székről fel kell állni, és visszaülni. Ha elrontja kötelező innia. A végére akár pityókás állapotba is kerülhetnek a vendégek. Ezért csak óvatosan ezzel a játékkal.
  • Tojásgörgetés: a vőlegény feláll egy székre – hogy mindenki jól lássa – a menyasszonynak pedig egy tojást kell az egyik nadrágszárából a másikba eljuttatni úgy, hogy ne törjön össze.
  • Gyümölcstánc: együtt táncol a násznép és az újdonsült férj és feleség. Mindegyik párosnak egy-egy gyümölcsöt (lehet alma, narancs) kell a homlokukkal közösen megtartani, nehogy leessen. Az a pár nyár, akik a legtovább meg tudják tartani. Lehet fokozni, hogy aki kiesik, annak „büntetésből” inni kell egy felest.
  • Lufitánc: minden táncoló pár bokájára egy-egy felfújt lufit kell kötni, és tánc közben a másikét ki kell lyukasztani. Az a páros nyer, akinek épen marad a lufija.

Akárhogy határoztok, mindenképp egyeztessetek le előre mindent a ceremóniamesterrel, hogy senkit ne érjen kellemetlen meglepetés. A lényeg, semmi ne legyen kötelező, legyen az este fesztelen, érezzétek jól magatokat játékok beiktatásával vagy anélkül.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!