Mindenki életében fontos fordulópont az esküvő napja. Éppen ezért az emberek nagy része lázasan készül erre, és a tökéleteset szeretné kihozni belőle minden tekintetben. De mi van akkor, ha nem rendelkezünk soha el nem fogyó pénzzel a pénztárcánkban? Lehet így is tökéletes egy esküvő?

Aki egy kicsit is bele vetette magát már az esküvő témába, biztosan képben van azzal, hogy a szolgáltatók pofátlan összegekkel várják a gyanútlan párokat. Az egekbe vannak a helyszín díjak, a ruhák kölcsönzése, az esküvői torta, a lakodalom. Rengeteg dologra kell anyagiakat fordítani, mint például a szórakoztatás, az étkeztetés, a díszletek, de akkor mi az, amin spórolhat az ember, és mégis hogyan?

Rengeteg dolog van, amit intézhetünk, készíthetünk saját magunk. Ezek közé tartozik például a díszlet, vagy a meghívó. Az utóbbit rendkívül személyessé tudja tenni, ha mi magunk szerezzük be a hozzávalókat, fogunk egy ollót és elkészítjük. Rengeteg inspiráció és alkalmazás kínál már ezekhez a dolgokhoz segítséget, például a Canva.

A párok az esküvői meghívó szövege mellé idézetet is szoktak választani. Érdemes azonban az egészet egy egységnek tekinteni, és a meghívó típusát (klasszikus, elegáns, modern, vicces stb), a meghívó szövegét, a nyomtatható felület nagyságát, betűtípust és betűszínt összehangolni.

Ne ijedjünk meg egy ilyen feladattól, hiszen remek időtöltés, főleg azoknak, akik szeretnek szépet alkotni. Első sorban vegyük át a meghívottak listáját, számoljuk össze hány fő is ez, mennyi anyagra lesz szükségünk hozzá. Tájékozódjunk a lehetőségekről. Nézzünk körbe ahol csak tudunk, térképezzük fel az árakat, a kínálatot. Válasszuk ki a legszimpatikusabb színt, ilyenek lehetnek a pasztell színek, amik remekül passzolnak egy esküvőhöz. Ha több színből szeretnénk alkotni, van lehetőségünk az interneten is összenézni, hogy passzol az egyik a másikhoz.

Határozzuk meg az esküvő stílusát és tematikáját, majd ehhez igazítva már könnyebben eldönthetjük, milyen legyen a megfelelő meghívó. Fontos, hogy szép legyen, hiszen a vendégeknek ez lesz az első benyomásuk a nagy napotokról.  A meghívónak tartalmaznia kell az esemény helyszínét, idejét, a meghívás tárgyát és minden fontos közlendőt. Érdemes ezeket kiírni egy papírra, hogy pontos képet kapjunk mekkora területre is lesz szükség, és, hogy hogyan is fog ez mutatni pontosan.

Ha a szín és a tematika már megvan, érdemes esetleg motívumokat is beleépíteni. Ha megvan az elképzelés, válasszunk hozzá illő anyagot, és válasszuk ki a betűtípust. Fantasztikusan tud kinézni kézzel írott verziója is, feltéve, ha olvasható az írásunk. Ha a nyomtatás mellet döntenénk, mindenképp próbáljuk ki nyomtatónknál, hogy milyen vastag papírt tud kezelni.

Nem muszáj, hogy a meghívó feltétlen négyzet alakú legyen. Választhatunk egyedi formákat, kör, szív esetleg háromszög. Azt viszont muszáj megjegyezni, hogy ha borítékban szeretnéd feladni, ez jelentősen növelheti a költségeket.

A betűszín kiválasztásánál érdemes erősebb árnyalatokat választani, hiszen a pasztell, krém, sárga esetleg arany árnyalatok nem feltétlenül olvashatóak gondtalanul.

Döntsük el, hogy a meghívó szövege viccesebb vagy inkább visszafogottabb, elegánsabb hangnemben íródjon. Egy kifinomult lapon nem igazán mutat jól egy pajzán szöveg.

Mindenképp kérjük a meghívottakat a visszajelzésre, hiszen ez számunkra rettentő fontos, hogy pontosan fel tudjuk mérni a jelenlévők számát.

Vannak, akik olyan esküvői meghívót választanak, amelyben a visszajelzést nem (csak) e-mailben, vagy telefonon várják, hanem válasz levélben. Ilyenkor egy borítékot, vagy levelező lapot tesznek az esküvői meghívó mellé, melyet kitöltve a vendég megírhatja válaszát, vagy az esetleges jókívánságait. Erre ne felejtsünk el bélyeget ragasztani, ne a vendégnek keljen.

Ha esetleg mégsem szeretnénk mi készíteni meghívónkat, érdemes minél több céget felkeresni, árajánlatot kérni, szolgáltatásukat felmérni, és megérdeklődni azt is, hogy milyen gyorsan tudják végrehajtani a feladatot.  Esetleg vihetünk saját anyagot, ha a cégnek is megfelel, ezzel is visszafogva a költségeket.

Tanácsom az lenne, hogy próbáljunk egyéni módon meghívó szöveget szerkeszteni, hisz ez a „mi” esküvőnk, ezért a meghívónak is ezt kell tükröznie. A különlegességet az esküvőnk bármely részébe beiktathatjuk, a színektől elkezdve, a meghívó szövegén keresztül, egészen az idézetig. Mindannyian találkoztunk már „nagy szavakkal” esküvői meghívókon, amelyek azon kívül, hogy szépek voltak semmiképp sem reprezentálták a pár identitását. Figyeljünk az idézetre tehát, mert nagyon fontos.

 Egy biztos, ha a saját stílusunknál maradunk és bele visszük személyiségünket a meghívónkba azzal nem lőhetünk mellé. Mindenkinek a saját döntése, hogy mennyire szeretne egyedi esetleg kifinomult lapokat ajándékozni szeretteinek, ismerőseinek. Természetesen nem kőbe vésett szabály, hogy muszáj mindenféle csicsával ellátni ezeket, ha nem olyan fontos neked a meghívó, akkor egy letisztult, egyszerű és sokkal olcsóbb kivitelezése is tökéletes lesz.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!