A legszebb kreativitás, az, amit a saját esküvőnk szervezésére áldozunk. Ilyenkor nyugodtan szabadon ereszthetjük legmerészebb ötleteinket és megvalósíthatjuk legszebb vágyainkat.

A nagy nap tervezgetésével együtt jár többek között a meghívótervezés is. Ha közeleg a várva várt dátum, egyre időszerűbb jelezni a meghívandók kisebb-nagyobb táborával a jeles eseményt.

Az esküvői meghívókkal találkoznak először a vendégek, sokszor ennek átvételekor tudják meg a nagy hírt, ezért fontos, hogy hangulatában, stílusában már tükrözze az esküvő jellegét valamint a házasulandók személyiségét. Ha az érintettek nem akarnak bajlódni a részletekkel, avagy profi munkát szeretnének, képzett szakembereket (esküvöszervezőket) is felfogadhatnak, hogy teljes legyen a harmónia.

Az arculatot illetően is rendkívül széles a választék a piacon, különböző kategóriákba sorolva. A legegyszerűbb felosztás szerint vannak a klasszikus illetve modern meghívók. A klasszikus általában valamilyen halvány, pasztellszínű alapon fekete, vagy ha színes, akkor bordó betűket tartalmaz. A leggyakrabban kért betűtípusok a kézíráshoz hasonló, kurzív változatok, ezzel személyesebbé, ember közelibbé téve a nyomtatványt, ugyanakkor romantikus hatású is. A lágy színek, esetleg halvány csillogás ünnepélyes, különleges alkalomhoz illő hangulatot kölcsönöznek neki.

Jellemző továbbá a dombornyomott minta, amely megtöri a fehér lap egyhangúságát, mégis belesimul, csak jelzésértékű. Itt meg kell említenünk a jellegzetes ábrázolásokat, melyeknek szimbolikus jelentésük van, gyakori minta például a liliom vagy a fehér virág, ami a tisztaságot, ártatlanságot jelképezi, vagy a galambpár, ami a társasságot, szelíd szeretetet, természetesen a két jegygyűrű, ami egymásba fonódásával a házasságra, az elkövetkező közös életre utal, valamint az elmaradhatatlan szívek, amik a szeretetre, szerelemre. Ezen kívül még az arany szín tartozik jellemzően a klasszikus meghívók eszköztárához. Az arany minden korban valami előkelőt, rangosat, szentet jelentett. A másik típus a modern, egyedi meghívók tartoznak, amik mostanában kezdenek nagyon elterjedni; ezek nem annyira az ünnep emelkedettségét akarják kifejezni, inkább az egybekelők egyéniségét, hogy valami csak rájuk jellemző tulajdonság sugározzon róla

Ahhoz, hogy elkészíthessük a saját meghívónkat, először is találjuk meg a legszimpatikusabb meghívóformát! Egylapos, hajtott, tekercses, több lapos, vagy akár különlegesebb, formabontóbb típusú esküvői meghívót is választhatunk. A lényeg, hogy a ránk jellemző, nekünk tetsző forma mellett tegyük le a voksunkat. Ha tudják már, hogy körülbelül mennyi szöveget szeretnétek írni a meghívóba, az megkönnyítheti a választást. Amennyiben mellékelünk térképet, leírást a helyszínről, akkor érdemes a meghívóba írandó szöveg mennyiségét figyelembe véve kiválasztani a megfelelő formát is.

Válasszuk ki az esküvői meghívónkhoz a tökéletes szalagot és a számunkra tetszetős nyomás színét! Ha van már elképzelésünk a dekoráció szín világával kapcsolatban, akkor érdemes a meghívó színét vagy színvilágát is ennek jegyében kialakítani. Nagyon szépnek hat, ha egységes az egész esküvő “arculata” már az első pillanattól kezdve.

Fényes, matt, merített, csillogós, pauszpapír, vagy saját elképzelés szerinti változat is befutó lehet. Amelyik a leginkább hozzánk, végül az lesz a nyertes. Gyöngyházfényű csillogás, vagy elegáns, matt felületű papír is szóba jöhet. Számos papír közül választhatunk vastagság, színárnyalat és textúra alapján, különleges megjelenés kölcsönözve ezzel esküvői meghívónknak.

Fontos kiválasztanunk hozzánk illő stílust és ez mellett, mintát is! A grafikai kollekciókból, egyéni, személyre szabott megoldásokból szabadon válogathatunk. Az optikailag megfelelőnek tűnő, kifejező grafikák széles spektrumát tekintve, szinte bármilyen elképzelés szóba jöhet. Lényeges meghatároznunk ennek elhelyezését, méretét az esküvői meghívón! Ha speciális vagy egyedi igényünk merülne fel a kivitelezés kapcsán, esetleg fényképet szeretnétek az esküvői meghívóra, annak sincs semmi akadálya! A tervezés során profi grafikusok segítségét igénybe véve maximálisan elégedettek lehetünk az eredménnyel.

Az állandó újítási és versenyszellem jegyében sorra jelennek meg és válnak bevetté az extrábbnál extrább meghívók. Tekercsbe kötve, organza zsákba bújtatva, kihajthatós, selyemszalaggal átkötött, kémcsöves, és amit csak eltudunk képzelni. Ezek többnyire nem túl praktikusak és olcsóak, viszont annál ötletesebb és kétségkívül megragadó. Az ilyen egyedi meghívóknál általában több a szín, teret kapnak a sötétebb árnyalatok, ám ezzel nem válik depresszívá az irat vagy veszíti el ünnepélyes hangulatát, inkább egyfajta komoly szertartásosságot sugall, előkelősége inkább az anyagban rejlik, aminek szinte végtelen tárháza nyílt meg.

  Ha már megvan, miyen formában, milyen anyagra, milyen színnel, az is fontos, hogy mi kerül a meghívóba. Sőt, az arculatot és a stílust együtt kell kitalálni, hogy összhangban legyenek, akkor lesz harmonikus a kártya.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!