Mindenki életében fontos szerepet tölt be az, az időszak, amikor elkezdi megszervezni az esküvőjét. Mindenből a legjobbra törekedünk, és ez esetben véleményem szerint nagyon fontos, hogy a szertartás, és a részletek is hűen tükrözze a pár személyiségét.

Az esküvői meghívók szövegezése a legtöbbször formális vagy romantikus, hiszen nem mindig csak a közeli rokonoknak és barátoknak szól. Ráadásul több generáció gyűlik össze ilyenkor, így egészen más ingerküszöbű embereknek kell megfelelni. Ami valakinek vicces és jópofa, másnak komolytalan és zavaró lehet. Vannak azonban olyan kivételes esetek, amikor a jegyesek félre dobják a megszokott normákat és igazán vicces esküvői meghívó szöveg születik.

Rengeteg fajta meghívó létezik, ennek tényleg csak a képzeletünk szabhat határt. Nézzünk meg pár példát erre. Létezik például, nagyon vicces, különleges puzzle meghívó. A szövegezés egy törtfehér, szívekkel és menyasszony-vőlegény párossal mintázott betétlapra kerül, melyet utána puzzle darabokra lehet szétszedni. Van hozzá egy átlátszó fólia borítású “képkeret”, melybe a puzzle darabokat összeállítás után bele lehet helyezni, és ebben a tartóban kompletten látszik a rányomtatott szöveg. Vagy létezik olyan is, ami olyan, mint egy farmerzseb. Ez egy szuper modern esküvői meghívó, mely egy négyzet alakú farmerzsebes tokból, valamint a zsebbe beletolható betét lapból áll. A farmer mintájú tok övtartójára két karikagyűrű van felkötve. A betétlapnak mindkét oldala nyomott mintával ellátott is lehet, szuper ötletes.

Szöveget illetően hatalmas a kínálat, a felkeresett szalonokban többféle stílusból lehet választani többféle verziót. Ez persze így helyes, hogy össze tudjuk párosítani borítóval. Magyarországon a belső, szinte kihagyhatalan hozzátartozója az idézet. Többnyire valami romantikus versrészlet egy-egy híres költőtől vagy újabban divat szerelmes dalok néhány sorát kölcsönözni, de tulajdonképpen bármi lehet, amit a pár kér, illetve oda illőnek érez. Lehet kettejük valamilyen közös emléke, de célszerű nem túl személyeset írni, hogy mások is értékelni tudják. Bár ennél talán fontosabb, hogy tényleg valami kifejező, nekik tetsző szöveg kerüljön be, jó, hogy ha ez is harmonizál a meghívó többi elemével. A fantáziátlanabbak és lustábbak részére természetesen ez ügyben is segítséget nyújtanak a profi szalonok és válogatott idézeteket kínálnak romantikus, vicces, híres, hagyományos, stb. stílusban.

Leggyakoribb szöveg: „Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját…” – a klasszikus forma, de több stílus és különböző életformákra vonatkozó sablon szövegeket is találunk. Például: „Vadházasságunk megszelídítése érdekében, úgy döntöttünk, hogy (dátum) örök hűséget esküszünk egymásnak…” „Úgy döntöttünk, hogy véget vetünk az “én sose adom be a derekamat ” című fejezetnek és 2006. augusztus 5-én önként és dalolva összeházasodunk…” „Miután meggyőződtünk arról, hogy nekünk együtt a legjobb, a sikeres folytatás érdekében 2001. március 30-án összeházasodunk…”

Esküvői meghívók ügyében több úton is célba érhetünk. Anyagiaktól és kreativitástól függően elkészíthetjük magunk otthon, rendelhetünk meghívó-szalonokból, erre specializálódott webáruházból vagy felkereshetünk kifejezetten egyedi esküvők lebonyolításával foglalkozó cégeket. A meghívók kiválasztásának problematikája olyan dolog, amivel párok (bár többnyire a menyasszony, anyós) évtizedek óta megbirkózik és ez esetben is érvényes, hogy nem feltétlenül a legdrágább a legjobb. Az az igazán fontos, hogy harmonizáljon önmagával.

Az esküvői meghívó szövege fontos az esküvői előkészületeknél, hiszen a meghívón szereplő szöveg előrevetíti az esküvőn megjelenő stílust és tükrözi azt is, hogy milyenek vagyunk, sőt kijelöli a szertartás irányvonalát is. Ezért lényeges, hogy hozzánk illő, bennünket és az esküvőt fémjelző szöveg kerüljön a meghívókra.

Szempont az is, hogy a meghívó méretéhez mérten annyi szöveget válasszunk, amennyi még nem fog sűrűnek, túlzsúfoltnak hatni! Ebben bátran kérhetünk segítséget megrendelésnél a gyakorlott grafikusoktól is. Amit a meghívónak feltétlenül tartalmaznia kell az a házasulandó pár neve, az esküvő dátuma és helyszíne, valamint az, hogy mire szól a meghívás.

Legtöbb esetben háromféle szövegből szoktak választani aszerint, hogy komolyabb, hagyományos vagy lazább, közvetlenebb hangvételű hangulatot szeretnétek megjeleníteni a jeles esemény kapcsán.

A legtöbb esküvői meghívó a fontos információm mellett tartalmaz néhány soros, esetleg hosszabb-rövidebb lírai vagy prózai szöveget, szerelmes idézetet is. Ezek a tervezés szempontjából lényeges tartalmi szempontok részét képezik az esküvői meghívóknak, hiszen rövidebb, de mégis magasztos módon érzékeltethetjük meghívottakkal kapcsolatunk természetének néhány fontosabb jellemvonását, vagy számunkra lényegesnek vélt gondolatot adhatunk át ilyen módon is.

    Természetesen, ha nem jellemző ránk a nagyívű, szónoklat szerű kifejezésmód, ezt tükrözhetjük egy rövid, de frappáns szövegrészlettel is. Számos világirodalmi és magyar szerelmes vers, költői remekmű, vagy romantikus textus lehet segítségünkre annak rövid, de lényegretörő érzékeltetésében is, hogy mit jelent számunkra az egymásnak tenni kívánt ígéret.

 

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!