Az esküvő szervezésekor nagyon fontos kérdés, hogy mi legyen az esküvői menü. Kitalálhatjuk magunktól is, de segítségül vehetjük az egyes éttermek esküvői menü ötleteit is. Az esküvői menüajánlatok tartalmazhatnak előételt, levest, többféle főételt többféle körettel és desszertet, illetve az éjféli vacsorát
Vegyük figyelembe az esküvőnk stílusát is a menü kiválasztásánál. Nem illik például egy falusi, hagyományos esküvőhöz egy különleges, egzotikus ételeket tartalmazó menüsor.
A készen összeállított esküvői menüsor nem jelenti azt, hogy nem módosíthatunk rajta és nem vennék a figyelembe a helyszínek az egyedi igényeket. Nyugodtan alakítsuk át a menüsort a saját ízlésünk szerint és kérjük az étteremtől egyedi árajánlatot.
A menüsor megtervezésekor mindenképpen vegyük figyelembe a násznép létszámát. összetételét, az esküvő hangulatát, illetve a vendégek speciális igényeit is. Ne feledkezzünk meg átgondolni és körbe kérdezni a vendégek közötti esetleges ételérzékenységekről vagy egyedi diétákról, mint a vegetáriánus táplálkozás, cukorbetegség vagy a glutén, tojás-, szója-, és tejérzékenység.
Az ételsort az esküvőnk előtt legalább egy hónappal érdemes megkóstolni, hogy az esetleges változtatásokat egyeztetni tudjuk. A menü kóstolás a legtöbb szolgáltatónál ingyenes a házasulandók számára, azonban előtte tájékozódjunk erről.
Cikkünkben igyekszünk segítséget adni az esküvői menü ötlethez.
Hagyományos magyar menüsort vagy nemzetközi különlegesebb ételeket szeretnénk?
Magyarországon a leghagyományosabb esküvői ételnek számít levesként az Újházi tyúkhúsleves, főételként sült vagy rántott hús, gomba, máj zöldséges rizzsel, burgonyapürével, vagy hasábburgonyával. Desszertként nagy népszerűségnek örvend nálunk a somlói galuska, Gundel palacsinta, madárteje, vagy a tiramisu.
Ha szeretnénk egyedi esküvői menüt és egy kicsit eltérni a hagyományostól, akkor levesként választhatunk az Újházi tyúkhúsleves helyett gyöngytyúk levest is. Főételként a csirkét felválthatja a hal, sertés, kacsa, jércemell, pulyka, nyúl, vagy akár a szarvas is. Pikáns, érdekes, különleges, nem mindennapi édességekkel is feldobhatjuk a hagyományos esküvői menüsorunkat, mint például a francia körtetorta vanília öntettel, a lángoló tejes pite, vagy a keserű csokoládétorta vanília fagylalttal.
Még különlegesebb esküvői menünek számít, ha igazi extra, egzotikus ínyencségeket is belecsempészünk, mint a lazac, a királyrák, a bélszín vagy a libamáj. Bár ezeknek az ára is nagyon borsos, a vendégeink biztosan nagyon fogják értékelni, hogy ilyen különlegességekkel találkozhatnak.
Mit adjunk a gyerekeknek?
Ha gyerekeket is hívtunk az esküvőnkre, akkor ügyelni kell arra, hogy ők is tudjanak koccintani kölyökpezsgővel, illetve legyen a gyerekek számára kedvelt ételekből is választék. Ha nagyon egzotikus a menü, akkor érdemes számukra külön fogásokat rendelni, olyanokat, amelyeket a gyerekek általában szeretnek. Ilyen megoldás lehet például a rántott hús, rántott sajt sült krumplival, a csirkés pite, a tésztaételek és a gyümölcssaláta.
Esküvői menü ötletek
Hideg előétel:
- Hideg vegyes ízelítő: libamáj terrine rozmaringos narancsdzsemmel, kacsamell carpaccio, pármai sonka fűszeres ricotta túróval, füstölt kardhal friss sárgadinnyével
- Hideg tűzdelt hátszín
- Narancsos kacsamájpástétom
- Füstölt lazac tormahabbal
- Ráksalátával töltött paradicsom
- Magyaros kacsamell pástétom lilahagyma dzsemmel
- Töltött tojásválaszték Waldorf salátával (csirkemájas, brokkolis, tojáskrémes)
- Házi sajtválaszték
- Olivás halpástétom
- Sárgadinnye sonkával
- Görögdinnye feta sajttal
- Barna kenyérben sült hideg magyaros libamáj, zsenge uborkasalátával radicchio levélben, pulyka forgács aszalt szilvával töltve, birs tükrön tálalva
- Sushi
- Garnélás ráksaláta
- Füstölt libamáj vöröshagyma lekvárral
Leves:
- Újházi tyúkhúsleves
- Tárkonyos pulykaraguleves
- Vadraguleves cipóban, zsemlegombóccal
- Gyöngytyúk erőleves daragaluskával
- Legényfogó leves
- Ököruszály Leves eperlevéllel
- Szárnyas raguleves
- Fácán erőleves
- Tárkonyos bárányragu leves
- Lakodalmas húsleves, csigatésztával, zöldségekkel
Főételnek
Húsételek:
- Cordon bleu
- Báránysült
- Fasírt gombóc
- Malacsült
- Marhapörkölt
- Natúr szelet
- Rántott szelet
- Sült kacsacomb
- Sült libamáj
- Töltött csirkecomb
- Flekken hús
- Sertésborda pirított libamájjal
- Pácolt, sült csirkecomb
- Cigánypecsenye
- Szezámmagos bundában sült pulykafalatok
- Csirkecomb roston
- Gödöllői töltött csirke
- Csirkemáj baconben
- Hagymás sertésborda
- Hátszínszelet pirított gombával
- Jércemell párizsiasan
- Kijevi pulykamell
- Omlós kacsasült
- Kapros juhtúrós csirkemell
- Pulykajava sajttal – sonkával töltve
- Pulykamell mandulás bundában
- Fácán esszencia erdei gombával
- Rablóhús
- Tűzdelt pulykamell
- Vasalt csirkecomb
Vegetáriánus ételek:
- Csőben sült burgonya
- Csőben sült karfiol
- Juhtúróval töltött gombafejek
- Rántott gomba
- Rántott karfiol
- Rakott karfiol
- Rántott camembert áfonyával
- Rántott kelvirág
- Tejszínes gombaragu
Köretek:
- Burgonyapüré
- Steakburgonya
- Petrezselymes burgonya
- Hasábburgonya
- Párolt rizs
- Rizibizi
- Gombás párolt rizs
- Currys rizs
- Kerti zöldségek vajban puhítva
- Krokett
- Mogyoróburgonya
- Párolt káposzta
- Sajtos brokkoli
- Zöldséges kuszkusz
- Zöldséges bulgur
- Sajtos zöldséghasábok
- Sáfrányos párolt rizs
- Steakburgonya
Savanyúságok/saláták:
- Friss vegyes saláta
- Svéd saláta
- Káposztasaláta
- Görögsaláta
- Sopszka saláta
Desszertek:
- Aranygaluska
- Somlói galuska
- Dobostorta
- Gesztenyepüré
- Mignon
- Fagylalt kehely
- Feketeerdő torta
- Gundel palacsinta
- Sacher torta
- Tiramisu
- Rétes
- Vargabéles
Éjféli vacsora:
- Töltött káposzta
- Hideg sültek
- Borjúpörkölt
- Gulyásleves
- Páros debreceni
- Székelykáposzta
- Pincepörkölt
- Vörösboros őzpörkölt