Sokan úgy tartják, hogy az öltöny kiválasztása gyerekjáték egy menyasszonyi ruha kiválasztásához képest, pedig igenis nagy kihívás főleg akkor, ha nem a standard méreteket, vagyis a konfekciókat képviseljünk, hanem egyedi paraméterekkel rendelkezünk. Ha viszont pont beleesünk a standard kategóriákba, akkor bátran rendelhetünk öltönyt online. A jó hír az, hogy bármilyen terméket is vásárolunk, cserére és igazításra szinte mindig van lehetőség. Esküvői öltönyt nem csak az erre szakosodott online webshopokban, hanem szimplán öltöny kereskedelemmel foglalkozó webshopokban is vásárolhatunk. 

Mire figyeljünk:

 • fontos, hogy rendelés előtt olvassuk el a vásárlási feltételeket, általános szerződési feltételeket, nehogy épp a termék visszaküldésénél érjenek meglepetések
 • vásárlás előtt vegyük elő a mérőszalagokat és bizonyosodjunk meg arról, hogy a rendelt méret megfelelő-e
 • külföldi rendelés esetén vegyük figyelembe, hogy a méretezés országonként más adatokat takar
 • csak olyan webáruházban vásároljunk, mely garanciát vállal a vásárolt termék vonatkozásában
 • az öltöny három ruhanemű összefoglaló neve: nadrág, zakó és mellény, ezek nélkül elképzelhetetlen egy esküvő
 • az évszaknak és a menyasszonyi ruhának megfelelő színű összeállítást válasszunk

Néhány webshop, ahol érdemes vásárolni:

A piacon számos olyan online üzlet van, ahol öltönyt vásárolhatunk, de korántsem mindegy, hogy melyiket választjuk, hiszen hatalmas árbeli különbségekkel találkozhatunk, ami aggodalomra ad okot. Az olcsóbb öltöny nem feltétlenül rosszabb minőségű, csak kevésbé ismert márkát takar. Ha nem a márkát és a jogdíjakat szeretnénk megfizetni, akkor rendeljünk bátran ilyen üzletből, ha viszont márkahűek vagyunk, akkor olykor-olykor igazán mélyre kell nyúlnunk a pénztárcánkba.

www.digelstorebudapest.hu

A legismertebb név a piacon, mely csak a legkiválóbb anyagokból dolgozik és legtrendibb szabásvonalakat követi. A márkát négy fontos tulajdonsággal érdemes jellemezni, mint a minőség, funkcionalitás, stílus és modernség. A cég nem csak öltönyökkel, de egyéb más kiegészítőkkel és foglalkozik pl. nyakkendők, cipők, pulóverek, övek vagy táskák. Ha klasszikus öltönyt szeretnénk vásárolni, vagyis nadrágostul, mellényestül, zakóstul, akkor bőven 100.000,-Ft fölött fogunk megfelelő összeállítást találni. Az öltönyök szabásvonala a slim fit, a modern fit, vagy az extra slim fit vonalat követi. A méretskála igen széles, mivel 44-es mérettől egészen 106-os méretig válogathatunk, amennyiben a készlet engedi.

A kiszállításról:

 • a kiszállítási költség 990,-Ft, viszont 20.000,-Ft fölötti rendelés esetében ingyenes
 • a kiszállítás a termék megrendelését követő napon megtörténik, melyet a GLS futárszolgálat biztosít
 • ha a termék valamely okból nem megfelelő, akkor visszaszállításukat szintén a GLS futárszolgálat biztosítja, és a vételár elállás esetén visszajár
 • a termék árát vagy előre utalással, vagy a termék átvételekor egyenlíthetjük ki, utánvét költség nincs
 • a futárszolgálat sikertelen kézbesítés esetén egyszer megismétli a kézbesítést
 • a cég külföldre nem szállít terméket

 

www.shopalike.hu

Elsőre kissé kaotikusnak tűnő oldal, hiszen nem csak öltönyökkel, de szinte minden más ruházati cikkel is foglalkozó weboldal. A legegyszerűbb, ha kereső motorjába konkrétan az „öltöny” kifejezést írjuk be, így célirányosan tudunk haladni a megvásárolni tervezett termék felé. Ha az ár a meghatározó, akkor tegyük e szerint növekvő sorrendbe a találatokat. Izgalmas a keresgélés, mivel számos akcióval találkozhatunk és itt sokkal barátibb árak jönnek szembe velünk, mint a Digel esetében. Ez az jelenti, hogy zakókat akár már 4.000,-Ft-tól, két darabos öltönyt pedig akár 23.000,-Ft-tól vásárolhatunk. Vigyázzunk, hogy itt is csak olyan terméket válasszunk, ahol az öltöny több ruhaneműt is takar, különben nem öltönyt, csak szimplán zakót vásárolunk. Az oldal előnye, hogy rengeteg féle szabású és borzasztóan sok árnyalatú öltöny közül választhatunk, mivel a kínálat igen széles, ami a méretválasztékról sajnos nem mondható el. A méretek akciós termékek esetében általában 46-os és 56-os méret közé esnek, nagyobb méretekkel nemigen találkozhatunk. A normál áron forgalmazott termékek azonban 24-es mérettől 110-es méretig megvásárolhatók. Ha konkrét elképzeléseink vannak, válasszuk a bal oldalon lévő részletes keresési mezőt.

A rendelés és kiszállítás menete:

Regisztráció után tudunk rendelést leadni, majd az oldal elnavigál a megfelelő márka weboldalára. A márkaoldalak kiszállítási feltételei és költségei nagyon eltérőek, így az legyen az első, hogy a rendelési és kiszállítási feltételekről szóló tájékoztatókat elolvassuk. 

 

www.gregorytailoring.com

Maga a cég több mint 25 éve a piacon van és csak kiváló mesterszabókat alkalmaz, akik 30-40 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Az oldal teljes mértékben innovatív, hiszen lehetővé teszi az online esküvői szett (zakó, mellény és nadrág) elkészítését egy úgynevezett konfigurátor segítségével. A folyamat olyan játszi könnyedséggel végrehajtható, mintha csak egy pizzát terveznénk. A zakó elkészítésekor kiválaszthatjuk, hogy hány gombos és hány zsebes verziót szeretnénk rendelni, milyen anyagból készüljön, milyen bélést tartalmazzon, legyen-e benne díszzsebkendő, legyen-e rajta hímzés vagy dísztűzés. A ceremóniamellény elkészítése már jobban korlátozva van, hiszen itt adott az alap szabás, csak az anyag típusán és a méreten tudunk változtatni. Ha nem a konfekció méretekbe esünk, akkor lehetőségünk van lemérni, majd megadni paramétereinket. A nadrág esetében szintén több kategória közül választhatunk, vagyis módunk van a farzsebet, a hajtókát és a bélést is megtervezni. A zakó alap ára 35.000,-Ft, de akárcsak a pizzánál, minél több és minél igényesebb megoldást választunk, annál magasabb lesz az összköltség. A mellény esetében általában 20.000,-Ft-ot fizetünk, míg nadrág esetében 12.000,-Ft-ot. A vásárlás egyetlen akadálya a korlátozott méretválaszték, hiszen zakó esetében csak 44-66-os méretig válogathatunk. A zakók szabása ebben az esetben is slim fit, vagy regular fit. Többféle anyag típusból is választhatunk, de érdemes inkább a gyapjút választani, mivel a műszálas anyagok kevésbé szellőznek és egy nyári esküvő esetében kellemetlen élményeket okozhatnak. Ha mindenképp olcsóbb öltönyt szeretnénk kihozni a végén, akkor válasszuk inkább a kevert anyagokat.

A kiszállítás menete:

 • megrendelésünket regisztráció nélkül is leadhatjuk, viszont a feldolgozása 48 órát vesz igénybe, vagyis biztos, hogy következő nap nem fogjuk kézhez kapni a terméket
 • termékeinket fizethetjük bankszámlára való átutalással, online bankkártyás teljesítéssel, vagy választhatjuk az utánvétet is.
 • a megrendelt ruhaneműket a GLS futárszolgálat kézbesíti, viszont sehol sem lehet megtalálni, hogy mennyi a költsége. 
 • a megrendelés várható idejét érdemes az ügyfélszolgálattal leegyeztetni, főleg, ha nagyon sürgős, hogy a termék időben megérkezzen
 •  

Természetesen a három részletesebben bemutatott weboldal mellett számos más öltönnyel foglalkozó webshoppal találkozhatunk a világhálón. A döntés a mi kezünkben van, hogy merjük-e megkockáztatni az online shopból való rendelést, vagy a hagyományos utat választjuk, vagyis a személyes felkeresést.Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!