Aki járt már Debrecenben, azt biztosan elragadta a város hangulata. Ez nem is csoda, hiszen az egyik legszebb hely kis hazánkban, Magyarországon.

Debrecen azonban nem csak az odalátogatóknak annyira jó, hanem az ott élő, és házasodni kívánó menyasszonyoknak is. Hogy miért? Nem elég, hogy rengeteg csodálatos helyszínt választhatnak a kreatív fotózáshoz, illetve az esküvőjük helyszínére, de az esküvői ruhaszalonok is igazán minőségiek, ezért az ott férjhez menő hölgyek nem igazán szenvednek hiányt ebből a szempontból.

Ruha választásnál mindenképpen ajánlanám, hogy vegyünk egy kis füzetet a leegyszerűsítés végett, és írjunk le mindent, amit gondolunk ezzel a témával kapcsolatban. Próbáljunk meg a legfontosabb kérdésekre választ adni magunknak. Rengeteg kérdést tudunk ilyenkor feltenni, többek között leginkább azt, hogy Fazonban melyik tetszik? A habos babos csoda? A vonalú? Testhez simulós? Zsák fazon egy helyes kis övvel? Az extrább darabokat részesítjük előnyben, vagy a hagyományos klasszikust? Dekoltázs téren mennyit mutasson a ruha? Rövid, hosszú vagy esetleg félhosszú? Színvilágban mit szeretnénk? Hófehér, csont, vagy törtfehér? Esetleg valami extrábbra vágyunk? Anyagban mit viselnénk szívesen? Selyem, csipke, pamut? Ha ezek közül legalább a felét sikerül konkrétan megválaszolni, az esetben már rengeteget segítettünk saját magunkon is és persze a szalonban dolgozókon is.

Tisztázzunk még pár fontos dolgot, mielőtt elindulnánk a szalonokba. Elengedhetetlen, hogy mielőtt útnak indulunk, érdeklődjünk a megadott telefonszámon a kiválasztott szalonoknál, hogy be tudunk-e jelentkezni egy időpontra, itt fontos, hogy abban az időben kizárólag csak velünk foglalkozzanak, illetve kérdezzük meg azt is, hogy felszámítanak-e díjat a ruhapróbáért, és ha igen, akkor ezt beszámítják-e kölcsönzés esetén? Mondjuk el a körülbelüli elképzeléseinket, amiket a látogatás előtt már nagyjából tisztáztunk és kérjük meg az eladót, hogy mutassa meg azokat a modelleket, amik a méreteinkben ennek eleget tesznek.

Szerintem nagyon fontos, hogy hallgassunk a saját megérzéseinkre, hogy a számunkra megfelelőre tudjunk igent mondani. Megemlítendő még, hogy a túl korai döntéshozatalnál lemaradhatunk a legújabb kollekciókról, túl későinél pedig a saját napunkra már lehet, hogy lefoglalták mások a legszebb modelleket. A szalonok szerint minimum 2-3, maximum 8 hónappal az esküvő előtt ajánlatos foglaltatni a ruhát. Próbáljuk ezt az információt ennek megfelelően hasznosítani a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Sokan nem említik, azonban mindenképp menjünk smink nélkül a ruhapróbára az esetben, ha ez megoldható. Ennek nagyon egyszerű oka van, ezeket a viseleteket nagyon könnyen megfoghatja egy kis rúzs vagy akár pirosító, az alapozóról nem is beszélve. Nem hiszem, hogy tovább kellene ezt ragozni, hiszen tudjuk mennyire nem egyszerű ezeket a foltokat eltávolítani, hát, ha még egy ilyen ruháról beszélünk, ami ráadásul nem is a miénk. Ez csak egy jó tanács, de érdemes megfogadni.

Legtöbb menyasszony meginvitál magával valakit a ruhapróbára. Nem mindegy, azonban hogy kit! Az, akitől biztosan kitűnő tanácsot fogunk kapni és tényleg a legelőnyösebb ruhát segíti kiválasztani az édesanya, az idősebb lánytestvér vagy akár a leendő anyós. Akármilyen szomorú azonban kimondani, de a barátnőkkel vigyázni kell, meg kell figyelni a szavaiból, viselkedéséből, nem irigykedik-e? Ilyen esetben félő, hogy az ő tanácsa nem lesz a megnyerő. Ami még nagyon fontos lehet egy ilyen próba alkalmával, hogy kényelmes ruhába érkezzünk. Ebbe beleértve természetesen a fehérneműt is, hiszen sokáig elhúzódhat, és senkinek nem kellemes kényelmetlenkedni, főleg nem egy ilyen döntésnél. Ez a pont igaz a menyasszonyi ruhára is. Kíméljük meg magunkat attól, a szörnyű élménytől, hogy arra emlékezünk vissza mennyire szúrt, szorított, csúszkált a nagy napon a ruhánk.

Mindenképp érdemes a lehető legtöbb szalont meglátogatni, ha nem is sikerül dönteni, szűkítsük le a kört legalább kettő, háromra. Mindenkinek hatalmas döntés ez, szóval ne aggódjunk, ha nem megy rögtön az első napon. A tökéleteshez igenis idő kell, és ezzel nincs is semmi gond, mind addig, amíg időben elkezdjük a készületeket, így nem kell aggódva kapkodni.

A szalonokban nyugodtan tegyük fel a kérdéseket, hiszen a személyzet azért van, hogy segítsen nekünk. Érdemes megérdeklődni, hogy mikor lehet menni a ruháért, általában az átvétel előtt még egyszer ránk szabják, illetve kivasalják. Ne felejtsük el azonban azt sem, hogy meddig kell, hogy visszakerüljön majd a ruha, hiszen a legtöbb szalon késedelmi díjat számít fel mindarra a kölcsönzésre, amelyek nem a megállapodás szerinti állapotban és időben kerültek vissza az üzletbe.

Ha a ruha megvásárlásán gondolkozunk, rengeteg helyen erre is van lehetőség. Azonban érdemes átgondolni ezt a döntést, hiszen már nem divat tovább adni az utókornak, amiatt sem, hogy rendkívül rohamosan változik az esküvői divat. Nem érdemes azért megvásárolni, hogy porosodjon és a helyet foglalja, adjuk meg inkább a lehetőséget másnak, hogy megélhesse benne a csodát.

    Mindenképp azonosulni tudjunk a ruhával, amit választunk, hiszen csak így lehetséges, hogy őszintén ragyoghassunk benne, ez pedig mindennél fontosabb.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!