Minden nő életét egyik leginkább átölelő téma az nem más, mint az esküvői ruhák. Nincs ez másképp a nagy nap közeledtével sem, csak olyankor egy kicsit máshogy. Lássuk hát, mi az, amit tudni érdemes az esküvői szalonokról.

A legtöbb nő, egészen kiskora óta álmodozik a ruháról. Arról a ruháról, amit majd a nagy napján fog viselni. Többeknek éppen ezért egy elég határozott elképzelésük van azzal kapcsolatban, hogy mit is szeretnének majd hordani az eseményen. Akad azonban olyan menyasszony is, aki habár rengeteg álmodozáson van túl, mégsem tudja eldönteni melyik lenne számára a leginkább megfelelő.

Ha az esküvői ruhákról beszélgetünk, bizonyára mindenkinek az ehhez kapcsolódó ruhaüzletek jutnak eszébe. Azok az üzletek, amiknek kirakatai előtt álmodozna, bámészkodva, olykor percekig megállva haladunk csak el. A szebbnél szebb kreációk csalogatják be a legjobbra áhítozó menyasszonyokat, hogy végül ott vásárolják meg életük nagy napjára a viseletüket.

Ne rohanjunk ennyire előre az időben, vegyük át kezdetlegesen, hogy mit jó tudni, mielőtt elindulunk a szalon meglátogatására. Első sorban használjunk az internetet, és nézegessük csak meg, mennyi ilyen üzlet található a környékünkön. Olvassunk ezekről véleményeket, kutakodjunk nyugodtan egy kicsit, hiszen ennyivel már tájékozottabbak lehetünk. Ha ez meg van, írjunk össze pár számunkra fontosnak tűnő kérdést, amit az ott dolgozó személyzetnek feltehetünk. Ilyen lehet például, hogy vásárolni vagy kölcsönözni érdemesebb? Van-e kaució a ruhára? Mikortól várható akció? A fátyol benne van-e a kölcsönzési díjban? Nappali tagozatos diákigazolvánnyal van-e valami kedvezmény a teljes árból? Ha nem egyezik a polgári és templomi esküvő dátuma, akkor kétszer kell-e bérelni? Ha az esküvő külföldön kerül megrendezésre, akkor is kölcsönözhető-e? Külföldi állampolgár bérelhet-e ruhát? Miért szükséges a cipő a ruhapróbához? Mire lesz szükség a ruhaigazításnál? Mennyit kell rá várni? Kell-e rá külön időpont? Mi történik, ha nem mondod le a ruhát, és mégsem kell? Ki veheti át a ruhát? Miben kell szállítani? Mikor kell visszavinni? Mi történik, ha megsérül? Ez mind-mind fontos kérdés lehet, és ha valamelyik is érint minket, vagy érdekel, mindenképpen érdeklődjünk utána, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen idegeskedni, ha valami nem világos.

Lássunk pár fontosabb általánosságot, ami a szalonokba fontos lehet. Mindenképp jelentkezzünk be ruhapróbára, mielőtt ellátogatnánk a szalonba. A menyasszonyi ruhát érdemes már az esküvő előtt fél évvel előbb kiválasztani, és lefoglalni. A foglaló készpénzes befizetésével van lehetőségünk lefoglalni, ez fontos lehet a helyszínen, ha esetleg első látásra szerelembe esnénk. Érdemes olyan családtaggal vagy barátnővel érkeznünk a ruhapróbára, akinek adunk a véleményére, és bízunk benne. Mindenképp vigyünk magunkkal egy olyan cipőt, ami nagyjából az esküvői cipőnkkel megegyező magasságú, hogy láthassunk hogyan fog majd állni rajtunk a ruha. A legtöbb üzletben egyébként a nagy nap előtt úgymond előkészítik a ruhát, értem ezalatt azt, hogy kivasalják, és utoljára ránk igazítják. Érdemes erre az alkalomra már azt a cipőt magunkkal vinni, amiben ténylegesen összekötjük életünket, hogy mindenképpen úgy álljon rajtunk, ahogy azt megálmodtuk.

Rengeteg embernek okoz fejfájást egyébként, hogy bérelje vagy vásárolja az esküvőjére a ruhát. Természetesen ez mindenkinek a saját döntése, de véleményem szerint elég, ha kölcsönözzük. Hogy miért? Mert hétköznap nem fogjuk tudni viselni, ez azt jelenti, hogy az esetek többségében csak porosodna, illetve helyet foglalna a szekrényünkben. Régen nagy divatnak számított, hogy elődeink megtartották a nagy ruhát, és odaadták utódaiknak, hogy viselhessék a nagy napon. Ha belegondolunk, ez nagyon szép gesztus, de a mai világban már nem állja meg a helyét. Nagyon gyorsan változik a divat, ezzel együtt az esküvő ruha trendek is, ráadásul, amit mi viselünk, egyáltalán nem biztos, hogy a későbbi generációnak, vagy bárki másnak jól áll.  

Egy jó tipp, ha olcsóbban szeretnénk hozzájutni álmaink ruhájához, ha figyeljük a szalonokban az akciót. Ez általában októbertől márciusig tart, nem véletlen, hiszen ez az időszak, amikor a legkevesebb az esküvő.

Fontosnak tartom megemlíteni azt, hogy legyünk tisztában azzal, hogy az adott szalonban, amit választottunk, milyen időközön belül kell visszavinni a ruhát. A legtöbb helyen ez a másnapra esik, ha hétvégén van a szertartás, akkor pedig hétfőre. Amilyen fontos volt nekünk elhozni, olyan fontos legyen annak a megfelelő állapotban lévő visszavétele is, nem csak azért mert ez így van rendjén, hanem mert a szalonok elég kemény késedelmi díjat is számíthatnak fel.  Senki nem szeretné az esküvő után is váratlan költségbe sodorni magát, és a pénztárcáját sem.

   A legfontosabb a választásnál, hogy azonosulni tudjon a viseletünkkel, hiszen így ragyoghatunk benne igazán. Mindenképp legyen azonos a stílusunkkal, hogy önbizalommal telve viselhessünk, ezáltal életünk legszebb napját élhessük meg.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!