Esküvői torta dekoráció

A „Nagy Nap” megszervezése és lebonyolítása mind a mennyasszony mind a vőlegény számára nagy kihívást jelent. A meghívó megtervezése, a meghívottak listájának összeállítása, a ruha kiválasztása, a helyszín kiszemelése, a hangulat megteremtése mind fontos szerepet játszik, ámbár az esküvői tortára dekorációról sem szabad megfeledkeznünk.

A torta manapság igencsak kevés szerephez jut, mivel majdhogynem minden neves esemény megelőzi, mint a templomi és/vagy polgári szertartás illetve maga az esküvő utáni fogadás is, hiszen általában annak is csak a végén szerepel a tortavágás szertartása. Sajnos ez abban az esetben sajnálatos, ha a násznép tagjai között sok a gyermek, hiszen nekik pont a torta az egyik legfontosabb eleme az esküvőnek.

Hogy a torta igenis fontos szerephez jusson, ki kell választani az alkalomhoz illő megfelelő dekorációt. Dönthetünk úgy, hogy szabad kezet adva a cukrásznak, spontán rendelünk esküvői tortát. (Ez ugyanúgy veszélyeket rejt magában, mint mikor a fodrászt bízzuk meg azzal a feladattal, hogy lepjen meg minket.) Választhatjuk azt a megoldást is, hogy szakemberrel együtt ötöljük ki a megfelelő stílust, formát, íz világot. Az elvetemült, házasodni készülők esetében csakis a saját kézzel való elkészítés lehetséges.

Lássuk milyen dekorációs lehetőségek közül választhatunk, ha cukrász segítségét kérjük az esküvői torta elkészítéséhez:

Tűzd ide, tűzd oda, de ha lehet inkább mindenhova!

Akár emeletes, akár földszintes tortáról legyen szó, igen nagy felület áll rendelkezésünkre a dekorációt illetően. A marcipánba öltöztetett tortaalap megerőltetés nélkül szurkálható. Ehhez rendelkezésre állnak élő, selyem vagy marcipán virágok is. Ha élőt választunk, akkor óvakodjunk a lágy szirmú virágfejektől, hiszen nincs annál hervasztóbb látvány, ha idő közben a fél tortánk a szemétben végzi. Vannak köztudottan ehető virágok is, mint az ibolya vagy az árvácska. Ezekkel is bátran dekoráltathatjuk tortánkat. A szirmokat fogyasztás előtt kandírozzák, így tovatűnik a kellemetlen kesernyés íz.

Választhatunk akár fűszálakat, ágakat vagy egy egész madárfészket is. Biztosak lehetünk abban, hogy még ez utóbbi esetében is mindent meg fog tenni cukrászunk azért, hogy áhított tortánkra applikálja. Szerepet kaphatnak a kaktuszok és a pozsgásak is. Ez azért szerencsésebb választás, mert sokkal időt állóbbak, bár nem árt megjegyezni, hogy a torta hűtőbe kerül, így ezeknek a növényeknek is van mitől tartaniuk. Jobban járunk, ha inkább selyem virágot választunk. Sokan ódzkodnak a művirágoktól, pedig napjainkban zavarba ejtően élethű darabok születnek. Ez a variáció sajnos ismételten korlátos, hiszen a virágokat nem tudjuk elfogyasztani.

Marad a jól megszokott marcipánnal való dekorálás, azonban nem árt megjegyezni, hogy tortára helyezés előtt teszteljük frissességüket. A marcipán ugyanis nagyon hamar megromlik és avas íze kiábrándítóvá teheti egyébként kifogástalan ízű tortánkat. A marcipán állaga akkor jó, ha még puha és formálható, így bármilyen virágforma kialakítható belőle.

A marcipánhoz hasonlóak a cukorvirágok is. Ezeket általában különböző sprayk segítségével vagy festékporral színezik meg. Ha nagy torta helyett személyre szabott muffinokat készíttetünk, akkor ezek a dekorációk jobban érvényesülnek.

Ritkán használatos, ámbár igazán különleges az ostyavirág alkalmazása. Ezeket a pici virágfejeket különböző színű ételfestékkel színezik meg. Egyetlen hátrányuk sajnos a két dimenzió, így kevésbé látványosak. Szórtként viszont egészen jól alkalmazhatóak. inkább muffinok esetében szokták használni.

Klasszikus marcipán figurák

Jól ismert mondás, miszerint „az egyszerűbb néha több”. Ha nem akarjuk tortánkat agyon erőszakolni díszekkel, cicomákkal, akkor választhatjuk a hagyományos marcipán figurákat is. Ezek hagyománya rég múltra tekint vissza és mind a mai napig kedvelt dekoráció, bármely korosztályról legyen is szó.

Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy a marcipán figura aránya jól illeszkedjen tortánk arányaihoz. Ha túl nagy, akkor elnyomja a torta összképét, ha túl pici, akkor pedig nem érvényesül. Ha házaspár figurát választunk, akkor inkább a torta közepére helyezzük, ha viszont szabadon álló, vagy inkább ülő alakokat, akkor helyezzük a torta szélére. Kérésünkre a figurákat a megfelelő etnikumhoz tartozó viseletbe öltöztetik. Lehet ezen kívül még más kívánságunk?!

Mr és Mrs táblák

Hagyományuk nem nagy múltra tekint vissza, mégis előszeretettel választják dekorációként. Fiatalos, modern, letisztult és egyszerű választás. Jelentésük félreérthetetlen: az esküvő sikeres volt, a torta felvágásával immáron férjet és feleséget ünnepelhetünk.

A felirat készülhet vastag kartonból, ami a krémes és habos torták esetében nem a legcélszerűbb választás. Ehelyett inkább érdemes akril vagy fémből készült verziót vásárolni. Fontos megjegyezni, hogy bármennyire is szeretnénk, a tábla felfalhatatlan. Ezt a problémát is meg fogják oldani a kreatív cukrászok, csak picit még várni kell.

Madarat tolláról

Napjainkban rendkívül népszerűvé váltak a tematikus esküvők, melyek valamely korszakhoz igazodnak, mind pl: az Art Deco. Ebben az esetben némi utánajárást igényel a dekoráció kiválasztása. Ragadjunk meg egy régi divatlapot, történelemkönyvet vagy művészeti albumot, és habzsoljuk be az információkat. Az sem baj, ha vázlatokat készítünk, hogy cukrászunk minél pontosabban tudja visszaadni vágyainkat. A tollak azok a páva kellékek, amelyek nem maradhatnak el egy luxus esküvőről sem. Vigyázzunk azonban a színválasztással, hogy ne legyen túl kihívó, mert könnyen áteshetünk a ló túloldalára. Keveset használjunk belőle, különben inkább lesz Copacabana stílus, mint Art Deco.

 

Üvegkavicsok, gyöngyök, gyémántok

Nincs annál kellemetlenebb, mikor tortaevés előtt nekiállunk leszedegetni a nem-ehető részeket. Akarva-akaratlanul az is előfordulhat, hogy valaki lenyel egyet belőle. Próbáljunk meg olyan díszeket választani, melyek fogyasztásra alkalmasak. A kavicsokat és gyémántokat inkább használjuk asztalok dekorálásra, vagy válasszunk olyan szerelékeket, melyeken fixálva vannak a kövecskék és egy mozdulattal eltávolíthatók.  A legelegánsabb választás a cukordrazsé vagy a csokoládé drazsé. Készülhet belőle sorminta, illetve lehet szórtként is alkalmazni. Bevonata lehet matt vagy fényes (gyöngyház) is.

Csipkék, szalagok és szegélyek

Az esküvői torta stílusának kiválasztása történhet akár közösen, de gyakran előfordul, hogy a vőlegény a menyasszony kezébe adja az irányítást. Ekkor a dekoráció kicsit nőiesebb irányba hajlik. Ez persze nem probléma, hiszen vendégeink már a felkínált desszert tudatával is boldogok. Azt sem veszik zokon, ha esetleg az ő ízlésüknek megfelelő tortakülönlegességet készíttetünk. Ha gondolunk esetleg arra, hogy vannak ételallergiások vagy speciális étrendet követők, mint a paleolit, vegetáriánus vagy vegán életmód.

Ha klasszikus és hagyományos stílust szeretnék elérni némi Vintage beütéssel, akkor mindenképpen válasszuk a csipkét. A menyasszony részéről létezik az a babona, miszerint viselnie kell valami újat, valami régit, valami kölcsönkapott dolgot és valami kéket. Ezt az eszmét nyugodtan átemelhetjük a torta stílusának kialakítása esetében is. Az eltúlzott csipke-díszítés ódivatúvá teheti a tortánkat, ezért csínján bánjunk vele. A csipkedíszeket inkább emeletes tortáknál alkalmazzák az egyes emeletek elkülönítésére. Erre azonban lehet alkalmazni különböző színű szalagokat, vagy akár stencileket is. De hogy mi is az a stencil? Egyszerűen fogalmazva kiöntőforma. segítségével domború motívumokat illethetünk tortánkra.

Ha továbbra is kételyünk van tortánk dekorálása miatt, bátran keressük meg a legközelebb lévő cukrászt és kérjünk közvetlen segítséget. Ne bízzuk a véletlenre életünk legfontosabb eseményének koronaékszerét.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!