Esküvői torta

Pezsgő bontás, „éljen az ifjú pár”, mehet a tánc. A nagy nap bekövetkezte után, túl azon, hogy az ifjú pár megpecsételte a házasságkötést egy hitvesi csókkal, mikor már a csokor is belerepült egy elégedett hajadon kezébe, miután már jól lakott a vendégek apraja-nagyja – következik a tortavágás.

Az esküvői torta – ahogyan maga is az esküvői torta közös felvágásának megkezdése – különleges szereppel bír az esküvőkön. Az ifjú pár közösen fogja meg a tortavágó kést, és közösen kezdik el vágni a kiválasztott finomságot, ezzel is jelképezve, hogy ezután támogatják egymást. Más szereppel bírt azonban az esküvői torta maga. A nászéjszakán volt jelentősége, hiszen az édességben rejlő cukor biztatást ad a párnak, afrodiziákumként működjön közre a sikeres nászéjszakán. Manapság viszont megváltozott a szerepe, mert nincs is idő nászéjszakára. Az ifjú pár, – ahogyan mindenki más is – reggelig mulat, és ha mindenki elbúcsúzott már, be dőlnek az ágyba hullafáradtan. Az esküvői torta felvágásának ceremóniája történhet korábban vagy az est végén.  Ez egy várva várt pillanat, nem csak az ifjú pár számára, hanem a vendégek számára is, akik már türelmetlenül várják a torta megkóstolását.

Nagy dilemma viszont – a menyasszonyi ruha-, a zenekar-, a fotós-, a sminkes-, a fodrász kiválasztása mellett az esküvői torta kiválasztása is. A legelső szempont, amit figyelembe kell vennünk, ha erre a pillanatra esik sor – hány fős esküvőt tervezünk? Lesz-e elég tortaszelet?

A torta formája is nagy dilemma. Régen csak a klasszikus kerek formájú és fehér színű esküvői torta hódított, manapság viszont már olyan színes a paletta, hogy bármilyen ízlésnek megfelelő tortát meg tudunk álmodni, amit egy tehetséges és mindenre elszánt cukrász meg is tud valósítani. Ha megvagyunk a torta formájának kiválasztásával, a következő sarkalatos dilemma a tortabevonó. A legnépszerűbbek a marcipán vagy cukorbevonatos torták, ezeket akár arany vagy ezüst bevonattal is készítik igény szerint. A festett és márványos torták is egyre inkább reflektorfénybe kerülnek.  Egy tematikus esküvőnél a torta díszítést is hozzá kell igazítani a témához.

Ha ezen túl vagyunk, akkor azt kell átgondolnunk, hogy mi az az íz, amit mindenki szeret. Habár az esküvő az ifjú párról kell, hogy szóljon,- végül is az ő esküvőjük-, de ha a menüről, a tortáról van szó, akkor bizony elégedett arcokat szeretnénk látni.  Szerencsénk van azonban, mivel az esküvői torta több emeletes, így az ízeket is lehet kombinálni, ízlés szerint. Miért választanánk egyetlen egy ízt, ha választhatnánk akár 3 fajtából is? Célszerű figyelembe venni az alábbi struktúrát:

  • 1 emelet, amit mindenki szeret, bárki megeszik
  • 1 emelet egzotikus, érdekes
  • 1 emelet, amit ti szerettek a legjobban

A torta csúcsa legyen az az íz, amit az ifjú pár szeret, a középső és az utolsó réteg ízlés szerint választható. Az egzotikus lehet az utolsó réteg, de lehet a középső is, a lényeg, hogy a torta csúcsa legyen az ifjú páré.

Ha az íz megvan, a külalakját tekintve sincs könnyű dolgunk. Ha túl szépre sikerül, sajnáljuk felvágni. De persze akik annyira maximalisták, hogy még a torta is tökéletes legyen, nem elhanyagolható a giccses emeletes habos-babos külalak sem.

Manapság már az élő virágos esküvői torta is hódít az esküvőkön.

Élő virágos esküvői torta

Egy esküvői tortának nem csak az íze, szemet gyönyörködtető kisugárzással is kell rendelkeznie. Ezért születik meg annyi műalkotás, ahol talán nem is az íz a fontos, a torta gyönyöre élvez prioritást, ezért születnek olyan gyönyörű torták, amiket nincs is szívünk felvágni.

4 emeletes esküvői torta gyümölcsökkel megpakolva – ínycsiklandozó látvány, nemde bár? Még a csokoládé is csorog le róla.

Habos-babos esküvői torták, amelyeket – már ha csak képet is látunk róluk – sajnálnánk felvágni, hiszen annyira szépek.

De mint a menyasszonyi ruhában, a díszletben, és minden másban, így a tortát illetően is mindig más a trend. A legújabb esküvői ruha trend pl. nem is a torta, hanem a süti torony. Először elvetélt ötletnek hangzik, igaz? Ki hallott még ilyet, hogy torta helyett süti torony? De másodjára már nem is hangzik elvetélt ötletnek, sőt, mi több: egyenesen kreatív. Nem kell felszeletelni a tortát, mert az már amúgy is darabos.

Mindemellett akadnak a rendhagyó, egészen kacifántos torták kedvelői is. torták, melyek nem is úgy festenek, mintha esküvőre készültek volna. Talán épp ez teszi egyedivé? Hogy nem egy hagyományos esküvői torta?

Az első képen még „always” felirat is került a tortára. A második kép pedig egy Harry Potter stílusban készült torta.

Szép annyira, mint egy esküvői torta, hiszen emeletesnek emeletes, a hátsó sorokból talán meg is téveszt a formája, akár egy tortának. És még praktikusabb is: Nem megy el a szeleteléssel idő, és nem is kell azon izgulni, hogy ügyetlenkedünk a késsel.

És végezetül pár tortával kapcsolatos babona:

  • Minél nagyobb a torta, annál több gyereke lesz a párnak;
  • A torta felvágása közben, akinek a keze felül van, az hordja a nadrágot a házasságban;
  • Édes lesz a házasélet, ha a pár megeteti egymást egy-egy szelet tortával;
  • Az első szelet tortát a pár egy tányérból fogyasztja el, ezzel jelképezvén, hogy mindent megosztanak egymással
Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!