Életünk nagy napjára készülve sokszor kívánjuk azt, hogy bárcsak örökké tartana ez az egész. Varázslatos időszak ez mindenki életében, és habár van rengeteg nehéz pillanata, az az egy nap mégis mindent megér.

Sokszor elgondolkodom , milyen jó lenne megnézni, ahogy a nagyszüleim kimondják a sorsfordító igent.  Elképzelem magamban az egészet, a nagyi beszámolója szerint, és rengetegszer pörgetem le magamban a filmet. Elképzelem, ahogy, elkezdődik a készülődés, és mindketten lázas tekintettel várják, hogy megpillanthassák a másikat. Elképzelem a nagypapa arcát, amikor hűen szeretett felesége kimondja neki azt az egyetlen szót, ami megváltoztatja életüket. Aztán a végül szomorú leszek, hogy nem maradt fent egy pár kopott képen kívül semmi más.

Szerencsésnek tarthatjuk magunkat, amiért napjainkban már ennyire fejlett a generáció, fejlett a technológia.  A mi unokáink, már gond nélkül izgulhatják végig a kanapén életünk egyik legnagyobb napját. Ez szerintem csodás dolog, hiszen az emlékek azok a dolgok, amiket nem vehetnek el tőlünk.

Mivel rengeteg dologban fejlődött a világ, így állíthatom azt is, hogy az esküvői videókban is rengeteget. Sok pár azonnal nemet mond egy ilyen fantasztikus dologra, és, hogy miért? Egy rossz tapasztalat miatt, amit talán egy régen részt vett esküvőn szereztek. Pár évvel ezelőtt, ha valaki kimondta ezt a bűvös szót, mindenki azt kereste hova meneküljön, hiszen arról szóltak ezek a felvételek, hogy a fiatal pár mennyire boldog, viszont arra nem helyeztek hangsúlyt, hogy a vendégek is megfelelő formátumban kerüljenek lencsevégre.

Ma már ezen nem kell aggódnunk, ugyanis olyan profi szakemberek léteznek már halisten Magyarországon is, hogy ha meglátjuk a felvételüket, azt hisszük, hogy valami klippet nézünk. Szó sincs itt már a három órás változatokról. Szó sincs itt már az előnytelen és sokszor ciki jelenetekről. Olyan profi módon valósítják meg ezek az emberek az elképzelhetetlent, hogy aki nem látja, nem hiszi el.

Az évek során a minél rövidebb videó számít menőnek. Először olyan fél órásra rövidítették le az eseményt, aztán tizenöt percesre, napjainkban pedig már ezek is roppant hosszúnap számítanak, ugyanis három vagy maximum négy percesre szerkesztik ezeket az emlékeket. Ne gondoljuk, hogy ez negatívum, mert az a pár perc tényleg a legjobb pár percet örökíti meg. Ettől függetlenül persze megtarthatjuk az eredeti verziót is, ami pár órás, de ha mutogatni, dicsekedni szeretnénk valamivel, ezzel aztán lehet.

Sajnos, hiába gondoljuk, hogy a rövid videó miatt olcsóbban juthatunk hozzá, mert épp ellenkezőleg. A tartamával ellentétben az ára nagyon is hosszú számjegyű. Egy profi ember kezéből kapaszkodjunk meg, de több százezer forintba kerülhet. Mindenkinek a saját döntése, hogy mindez megéri-e, de én azt mondom, hogy ha minden másra nem sajnáltuk, az emlékünk se legyen ez alól kivétel.

Az emberünk kiválasztásánál azonban nagyon figyeljünk oda, ugyanis mivel nagy a kereslet, ezáltal nagy a kínálat is. Rengeteg olyan ember van a szakmában, aki úgy gondolja ő is ért ehhez, de közben semmi köze az egészhez. Mindenképp kérjünk referencia munkát, tanulmányozzuk alaposan, hogy mennyire is tehetséges a kiválasztott videós. Vegyük figyelembe, hogy mennyire tartja fontosak a referencia videójában, hogy a párra összpontosítson, mennyire figyel a részletekre, mennyit vesz fel a fontosabb részekből. Ha tetszik a munkája, mindenképp állapodjunk meg egy fix árban. Ebben természetesen benne kell lennie a videó szerkesztésének, vágásának. Rengetegen vernek át úgy embereket, hogy felveszik az eseményt, majd a nyersanyagot adják át vagyonokért. A videós munkája a felvétel után kezdődik! Ragaszkodjuk a vágott anyag mellett az eredeti kézhez kapásához is. Fontos azt is megbeszélnünk, hogy meddig fog maradni, a kellemetlenségek elkerülése végett. Mindenképp írásban rögzítsük a megbeszélteket, abban belefoglalva, hogy a kitételek megszegése esetén nem jár fizetség.

 Mindenképp érdemes emlékeket őrizni, nem csak a szívünkben, de ilyen modern technológia mellett a fiókunkban is, az unokáinknak megőrizve. Fantasztikus érzés néha elővenni, és visszanézni azt a nagy napot, amire egy életen át készültünk.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!