Minden házasodni vágyó életében eljön az a pillanat, amikor az egyik legfontosabb dolog az életében nem más, mint a karikagyűrű. Érdemes körültekintőnek lenni, hiszen manapság már rengeteg fajtát találhatunk a piacon, és természetesen az árak is különbözőek. Nézzük hát, mégis miképp alakulnak azok a bizonyos árak.

A gyűrűknek általánosságban kiemelt figyelmet szentelünk. Nézzük is meg a háttér történetüket. Az ókori egyiptomiak szokásainak köszönhetően a mai napig megmaradt az a szemlélet, mely szerint a gyűrű, amit viselünk, valami nagyon személyes jelentéssel bír.  A történelem során a gyűrűket személyes talizmánként használták; az üzleti életben státusz szimbólummá vált; és természetesen a szerelem kifejezésének eszköze is.

Az esküvői gyűrűhöz kapcsolódó szokások vallásonként és az egyes kultúrák, országok házasságról alkotott nézetei szerint eltérőek. Egyes gyűrűk szigorúan a házasság jogi aspektusát emelték ki, más gyűrűk az igaz szerelmet szimbolizálták.

Becslések szerint kb. 5 000 évvel ezelőtt, az ókori Egyiptom volt az első olyan ország, ahol a szerelem nevében az emberek gyűrűt cseréltek – ezek gyakran bőrből vagy nádból készültek. Az egyiptomiak az önmagába visszatérő körben az erőt, az örök életet és szerelmet látták, melyek új, ismeretlen világokat nyitnak meg viselőik számára. A pecsétgyűrűt és a szkarabeusz gyűrűt különösen nagy tisztelet övezte.

A pecsétgyűrűt aláírás helyett használták, amit később a görögök és a rómaiak is átvettek.  Úgy tartják, a pecsétgyűrű inspirálta az első, kezdetleges eljegyzési gyűrűk megjelenését az ókori Rómában.

A gyémánt díszítés alkalmazása a karikagyűrűnek az első század végén jelent meg először Rómában, ahol egy csiszolatlan gyémánttal díszített gyűrűt kapott egy fiatal lány. Azt már nagyon korán felismerték, hogy a gyémánt nagyon erős anyag, igen értékesnek tartották, de csak évszázadokkal később alakultak ki azok az eszközök, melyek lehetővé tették a gyémánt csiszolását.

A 15. Században szokás volt, hogy a menyasszony édesapja ékszert küldött ajándékba a vőlegény édesapjának, ezzel fejezve ki, hogy valóban szándékozik férjhez adni a lányát. Ez az ajándék nem ritkán gyémántgyűrű volt, amelyből később kialakult a gyémánt eljegyzési gyűrű hagyománya is. Az első írásos emlék a gyémánt karikagyűrűről 1475-ből származik, amikor Constanzo Sforza és Camilla D’Aragona házasságot kötöttek. A házassági versükben ez olvasható: „Két akaratot, két szívet, két szerelmet egy gyémánt köt össze.”

A 17. Századra a gyémántok leginkább a karika- és az eljegyzési gyűrűkben tűntek fel. Ebben az időben férfi ajándékozhatta nőnek, de a nő is tehette ugyanezt a férfinak, elkötelezettsége kifejezéseként. A 18. Századi Grúziában, ahol leginkább az egyszerű gyűrűket kedvelték, már megjelentek az arany foglalatú, ezüst berakású, gyémánttal díszített karikagyűrűk.

Ahogy már korábban említettem, rengeteg típusú gyűrű létezik, és ahány típus annyi árfajta. A klasszikus gyűrűk árát alapvetően az határozza meg, hogy hány gramm aranyat tartalmaz, illetve milyen/mennyi/mekkora gyémánt vagy egyéb drágakő van benne. A nehezen kivitelezhető design gyűrűk esetében persze maga az elkészítés is emel az áron

Az első és legfontosabb dolog az, hogy verjétek ki a fejetekből a spórolás fogalmát! Persze mindenki örül egy kis kedvezménynek, ám mivel a karikagyűrűket jó esetben életetek végéig viselni fogjátok, nem árt, ha minőségi anyagból készülnek, és a profizmust bizony a karikagyűrű árak szemléltetik a legjobban.

Vannak olyan párok, akik 6-7 millió forintot költenek a két gyűrűre, és vannak, akik 120-150 ezret. Minden árkategóriában lehet találni csodaszép gyűrűket, a kérdés csak az, hogy milyen elvárások vannak az ékszerrel kapcsolatban.

Egy sárga és fehér aranyból készített 14 karátos karikagyűrű pár kerülhet 120, de 300 ezer forintba is, attól függően, hogy 6-7 gramm, 13-14 gramm vagy akár 18 gramm a súlya, a szélessége pedig mondjuk 3,5 vagy 6 mm is lehet. A női gyűrűben sok esetben helyet kap gyémánt díszítés is, az árak pedig ennek függvényében sokat változhatnak.

A karikagyűrű árak tekintetében nincs felső határ. Bátran álmodhat bárki nagyot, de az elmondható, hogy a párok átlagosan 200-250 ezer forintot költenek karikagyűrűre. Még mindig nagyon keresettek a hagyományos arany karikagyűrűk, de egyre több pár választ egy picit extrémebb, különlegesebb gyűrűt magának, drágakövekkel, vagy egyedi véséssel és felirattal.

Mielőtt megvásárolnánk a karikagyűrűket, érdeklődjünk mindenképpen a garancia feltételeiről, illetve arról is, hogy milyen gyakran szükséges majd tisztításra vinni a gyűrűket. Próbálgassunk fel több gyűrűt, mielőtt rábólintunk arra, amelyikről azt gondoljuk, hogy tökéletes számunkra. Így lehetünk igazán biztosak abban, hogy később semmiképp sem fogjuk megbánni a döntést.

  Úgy gondolom teljesen mindegy, mennyibe kerül, hiszen ez az egyetlen ékszer, aminek nem az ára adja a valódi értékét. Elvégre láttunk már több millió dolláros eljegyzési gyűrű után is csak pár hónapig tartó hollywoodi házasságot, nem igaz?

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!