Számtalan lehetőség van gyönyörű fotók készítésére Nyíregyházán. A város adottságainak köszönhetően sok turista fordul meg itt és lőnek pár emlékezetes képet. Vannak olyan helyszínek Nyíregyházán, amik fotózás szemszögéből nézve felkapottak, illetve vannak kevésbé népszerű helyek is.

Nyíregyháza belvárosi részén az abszolút győztes a Kossuth tér lett, ami nem meglepő, hiszen évről évre egyre több turista keresi fel az impozáns épületekkel körülvett teret, illetve a helyiek is gyakran választják egy séta, kávé vagy ebéd helyszíneként. Ugyanakkor a térkép szerint a Hősök tere és a Korzó is igen népszerű az amatőr és profi fotósok körében.

A másik kiugróan sokat fotózott helyszín a Sóstó és környéke, itt a tónál, a méltán híres Nyíregyházi Állatparknál és a Sóstói Múzeumfalunál örökítik meg emlékeiket a legtöbben. Persze akadnak még fotóbarát helyszínek, többek között a Móricz Zsigmond Színház, a Kállay Gyűjtemény és a Bujtosi Városliget is jelen van a listán. Így ha fotózni támad kedvünk, esetleg tippeket adnánk néhány turistának, érdemes felkeresni az oldalt, és informálódni, hová vigyük magunkkal mindenképpen a fényképezőnket.

Nyíregyházi Kossuth tér

A Kossuth tér díszburkolata a bolygókat megformáló kilenc kör alakú mozaikkal a Naprendszert jelképezi. A tér legmeghatározóbb épülete a Benkó Károly tervezte Városháza. Az árkádos bejáratú, reneszánsz hangulatú, eklektikus épület 1872-ben épült. Az épület díszterme adott helyet a hírhedt „tiszaeszlári per”-nek, megfordult benne Eötvös Károly, Mikszáth Kálmán, vendégszobája lakója volt Móricz Zsigmond. A térre néző erkély felett, a homlokzat két szélén egy-egy Justitia-szobor látható.

A tér közepén emelkedik Kossuth Lajos emlékműve, melyet Bethlen Gyula készített. A szobor hátsó oldalán egy törött ágyúcsövön egy madár látható, s alattuk a dátum: 1848. Öreg gesztenyefák árnyékában áll az Örökváltság-emlékoszlop, bal oldalán a kétkedő, jobb oldalán a bizakodó, kemény paraszt arcokkal.

A tér folytatása a Hubert József tervei szerint épült Takarékpalota eklektikus épülete, melynek védett műemléki pénztártermét festett, színes üvegű kupola borítja. Vele átellenben a város századvégi, szintén eklektikus építményeinek egyike, Alpár Ignác tervei alapján épült Hotel Korona emelkedik. Három frontja más-más arcot mutat az érdeklődőnek. Érdekessége, hogy az avatására rendezett bálon gyúlt fel először villanyfény a városban.

A hotel mellett magasodik a Nagy Virgil építette római katolikus templom. A háromhajós, bazilikás elrendezésű templom legszebb része a monumentális kereszthajó. Itt található a márvány szószék is, amelynek bolt mezőjében a négy evangélista domborműves alakja látható. A templom szomszédságában helyezkedik el a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye Püspöki Palotája.

Tökéletes helyszín lehet egy régi stílusú fotózáshoz is.

Hősök tere

A Hősök terén található impozáns épület, az eklektika és a historizmus jegyeit ötvöző Megyeháza, szintén Alpár Ignác munkája. A homlokzat két fülkéjében Kallós Ede alkotásai, Szabolcs vezér és István király, a díszudvaron gróf Lónyay Menyhért és Kállay Miklós egykori miniszterelnökök szobrai találhatók. A Megyeháza előtti parkot Kisfaludi Strobl Zsigmond által készített I. világháborús emlékmű uralja. Főalakja a sárkánnyal küzdő hős, a két mellékcsoport: indulás a harcba és a vég. A budapesti Gellért-hegyen látható Sárkányölő a nyíregyházi szobor némi módosítása. A tér ellentétes oldalán Györfi Sándor szobrászművész 56-os emlékműve áll.

Ezen a helyszínen mindenképp érdemes fényképeket készíteni tavasszal, hiszen ilyenkor a legszebb a környék.

Bessenyei tér

A Bessenyei téren áll Mária Terézia testőrének, az író és filozófus Bessenyei Györgynek Kallós Ede által készített neobarokk stílusú bronzszobra, amely a város első köztéri szobra volt. Idilli környezetben találjuk az Alpár Ignác által tervezett, eklektikus stílusú Móricz Zsigmond Színházat. Külső homlokzatát Moliere, Szigligeti és Shakespeare domborművei díszítik. A színház szervezi minden év augusztusának végén az ország egyik legnagyobb összművészeti fesztiválját, a VIDOR Fesztivált. A színházzal szemben Váci Mihály, kissé délebbre Krúdy Gyula szobrai állítanak emléket a város szülötteinek. A VIDOR fesztivál alkalmával remek kreatív képet tudunk készíteni, igazi művészi fotókat is.

Zrínyi Ilona utcai látnivalók

Zrínyi Ilona utcán két szép épület, a neobarokk katolikus bérpalota és az egykori római katolikus plébánia tűnik szemünkbe. Közöttük Borbás Tibor három fürdőző bronz leány díszkútja, a Három Grácia vonja magára a figyelmet. Az utca középső részén emelkedő szecessziós palota ma a város házasságkötő termének ad helyet. Aki már járt itt, bizonyára nem felejti el e kis utca hangulatát és színes kavalkádját. Tavasztól őszig a sok-sok virág és díszcserje mediterrán hangulatot áraszt, a bronz lányok szobránál utcai zenészek muzsikájában gyönyörködhetnek a járókelők. A sok virág miatt érdemes tavasztól képeket készíteni és az utcai zenészekkel is lehet fotózkodni.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!