Még a nőknek az esküvő a leányság búcsúztatása, a férfiaknak a legényélet temetése. Ezt meg kell ünnepelni!

A legénybúcsúk sokkal inkább a vendégekről szólnak, mint sem a vőlegényről.

Milyen egy menő legénybúcsú napjainkban?

Sokat hallani arról, hogy a “bulinegyed”, azaz Budapest V. és VI. kerületének jelentős része tele van tivornyázó külföldiekkel, akik legénybúcsúra érkeznek Magyarországra. Magyarországon a többnapos legénybúcsú nem olyan népszerű, mint a külföldiek körében. Jellemzően egy budapesti átmulatott éjszaka kimeríti a legénybúcsú fogalmát itthon, és természetesen a fő napirendi pont: minél jobban felöntsenek a garatra. Ritkábban szóba kerül egy horgásztúra vagy egy balatoni ház bérlése egy hétvégére, de a napközbeni közös programok és élményszerzés még nincs divatban. Ez a tendencia lassan kezd megváltozni és egyre fontosabb sokak számára, hogy maradandó emlékeket szerezzenek a barátaikkal – ne csak a másnaposságot tudják felidézni, amikor az unokák kérdezgetik majd a nagypapát.

Külföldi célpontok? Először talán Amszterdam és Berlin, ami eszünkbe juthat. Míg Amszterdam a piros lámpás negyedével és a legális marihuána fogyasztás lehetőségével sokak fantáziáját megmozgatja, addig Berlin a hipszter, egymást érő bárok, az elektronikus zene és a hektoliternyi sör fővárosa. Multikulti és sokszínű – tökéletes helyszín egy önfeledt hétvégéhez. 

A szokások és a hagyományok folyton változnak, igazodnak a hétköznapjaink üteméhez. Manapság ezek az elengedhetetlen pontjai egy felejthetetlen, legendás hétvégének az esküvő előtt.       

De mi is ennek az egésznek a hagyománya, a menete?

A legénybúcsúra általában a vőlegény egyik barátjának házában gyűlik össze a vőlegény és baráti köre. Nem szerencsés, ha az összejövetel esetleges jelleget ölt. Általában már előzetesen egy vagy több személy kezébe veszi az irányítást, és a vőlegény tudta nélkül, de annak főszereplésével, egész estés koreográfiát tervez. Ennek első részében még nyugodt a tempó; némi iszogatás, eszegetés történik, továbbá a vőlegény irányába célzott szellemes vagy kevésbé szellemes megjegyzéseket hallhatunk. Természetesen végig ügyelnek a barátok, hogy a leendő férj igényeit kielégítsék. Már előzetesen a kedvenc italait vásárolják meg, az étel elkészítésében is ügyelnek ízlésére, és a szervírozásnál is előzékenyek. Fontos lehet a vőlegény számára, ha érzi, legalább életében egyszer, hogy élete valószínűleg jelentős eseményét barátai is átérzik. Az idő és a meglévő alkohol mennyiségének múlásával a hangulat is kezd változni.

Kezdetét veszi a koreográfia második fele. Ilyenkor kell résen lenni, ha képes erre, a vőlegénynek, nehogy barátai ármánykodásának végzetes áldozata legyen. Az ármánykodások leggyakoribb esete, amikor a barátok egy szemrevaló táncos lányt rendelnek a már félig elázott vőlegénynek, aki, ha nem figyel, és a hölgy is túl szeretne teljesíteni, könnyen a hölgy karjai között találhatja magát. Ez persze gyakran a búcsúztatott beleegyezésével történik, például amikor barátaival együtt egy éjszakai klubbot látogat meg, és csupán pénztárcája, egy baráti jó tanács, esetleg leendő felesége iránti odaadása menti meg egy előzetes nászéjszakától.

Persze a hölgyeknek ne legyenek illúziói. Gyakran ez sem. A baráti ármánykodások persze sokszínűek, a koreográfiák változóak. Sőt, nem feltétlenül jelenti az éjszaka befejezését egy jól sikerült buli az éjszakai szórakozóhelyen. Ezután illik továbbállni egy másik helyre, újabb és újabb jó kívánságokra koccintani, majd a nap lassú kelésével párhuzamosan lubickolni még kicsit valamelyik pompás budai fürdőben.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!