Manapság nagy kérdésként szokott felmerülni a férfiakban, hogy milyen gyűrűt válasszanak a szerelmük kezének megkéréshez. Amikor végre megtalálták a megfelelő fazont, színt és a méretet, akkor szokott jönni a következő kérdés, hogy vajon melyik kézre való az eljegyzési gyűrű? 

Azt talán a legtöbben tudják, hogy a gyűrűsujjra kell megfelelő méretű gyűrűt találni. Itt azonban felmerülhet a kérdés, hogy melyik kézre húzzuk az eljegyzési gyűrűt, a jobb vagy a bal kézre, illetve hova kerül az esküvő után. Erre a kérdésre azonban nem olyan egyszerű választ adni.

Régebben az esküvői gyűrű kizárólag a templomi házasságkötési szertartás kelléke volt és a házas állapotot jelezte. Idővel azonban az esküvői gyűrű szerepe annyira megnőtt, hogy az eljegyzésben is szerepet kapott. A gyűrűt tehát már a házasságkötés előtt is el kezdték hordani és a házasságra való elígérkezés jele is lett.  

Milyen szokásokat kell követni a hagyományos eljegyzéshez?

Sokakban felmerül a kérdés, hogyha egy hagyományos eljegyzést szeretnének, akkor milyen szokásokat kell követniük, főként azzal kapcsolatban, hogy a lány melyik kezére húzzák az eljegyzési gyűrűt. 

 

Azonban erre manapság nincsen pontos szabály, amelyet követni lehetne. Nem csak koronként és népcsoportonként, de még országonként és tájegységenként is teljesen változó az eljegyzés gyűrű viselésének a hagyománya. Még abban sem lehet pontos instrukciókat adni, hogy azt eljegyzési gyűrű melyik kézre kerüljön, mert ez is változó. 

Ókori eljegyzési szokások

Az biztos, hogy már az ókorban is a gyűrű volt a szerelmi zálog jelképe. Ekkor a menyasszony bal kezének negyedik ujján viselte a gyűrűt, mivel hitük szerint innen vezet a szerelmi véna a szívbe. A legtöbb területen a mai napig a bal kéz gyűrűs ujjára kerül az eljegyzési gyűrű.

 Az akkori hagyományok szerint az eljegyzési gyűrű viselése biztosította, hogy a szerelem ne illanjon el a szívből az ujjon keresztül. Úgy tartották, hogy a gyűrű a legkifejezőbb ékszer a szerelem kinyilvánítására, mivel kör alakja miatt nincs se eleje, se vége, úgy, mint egy tartós házasságnak.

Régi szokások hazánkban az eljegyzési kapcsán

Magyarországon ez eljegyzési gyűrű elterjedése később volt jellemző. A középkor végén hazánkban már megjelent az eljegyzési gyűrű, de kizárólag csak a nemesek körében. Ezek már drágakővel díszített eljegyzési gyűrűk voltak. 

A szegényebb réteg azonban nem engedhette meg magának az eljegyzési gyűrű ajándékozását, így az ő körükben még nagyon sokáig csak textília szolgált jegyajándék gyanánt. Általános szokás volt, hogy a menyasszony jegykendőt ajándékozott, míg a vőlegény ruhát a szerelmének. Akkoriban ezt a szokás nem gyűrűváltásnak, hanem kendőváltásnak nevezték. 

Később minden társadalmi rétegben egyre inkább elterjedt az eljegyzési gyűrű ajándékozása, még akkor is, ha ezt nem mindenki engedhette meg magának. Ilyen esetben az eljegyzésre, illetve az esküvőre kölcsönkértek egy gyűrűt, amit az ünnepség után visszaszolgáltattak a tulajdonosnak.

Ez azonban nem jelentett problémát, mert akkoriban nem az eljegyzési gyűrű volt a fő kifejezési eszköze a nők házas állapotának. Sokkal többet árult el erről a haj- és ruhaviselet. 

Eljegyzési gyűrű viselete napjainkban

Manapság a párokat nem kötik annyira a szokások, mint régebben, így az eljegyzési gyűrű kapcsán többféle megoldással is találkozhatunk. Az eljegyzési gyűrű ma már bármilyen alapanyagból készülhet, akármilyen drágakővel. Az egyedi tervezésű eljegyzési gyűrűk kivitelezésének is csak a fantázia szabhat határt.

Legáltalánosabb rituálé, hogy a lánykérés pillanatában, amennyiben a nő igent mond a férfinak, az eljegyzési gyűrű a bal kéz gyűrűs ujjára kerül fel, majd ott is marad egészen az esküvő napjáig. Ezzel már meg is válaszoltuk, hogy a nő melyik kezére szokás a leginkább húzni az eljegyzési gyűrűt. 

Nem az a fontos, hogy milyen módon és melyik kezünkön viseljük az eljegyzési gyűrűt, hanem az, amit maga a gyűrű szimbolizál, vagyis a szerelmünket és a hűséget. 

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!