Új esküvő magazin hírek

Kezdőlap » Esküvő szervezése » Menyasszonyi csokor fajták

Menyasszonyi csokor fajták

Gratulálunk! Ruha, cipő, torta, na és a csokor? Csokorból milyet, mekkorát? Na és mennyit? Hiszen az egyiket egy szerencsés hajadon viszi haza, akinek a kezébe repült a szépséges csokor, aminek jelentését nem fedi homály előttünk.

A menyasszony megjelenésének a csokor is hangsúlyos összetevője: harmonizálnia kell a ruha stílusával, a hajszínnel, a sminkkel és nem utolsó sorban a menyasszony egyéniségével is. Nem könnyíti meg a választást az utóbbi évek egyre növekvő kínálata: mind formában, mind virághasználatban rengeteg a lehetőség.

Azt már tudjuk, hogy a menyasszonyi csokor eldobását követő elkapás mit jelent: a szerencsés hajadon, aki elkapta a csokrot, az megy legközelebb férjhez. De milyen jelentőséggel bír maga a csokor? Csokor jelentése a boldogság. Fontos, hogy mindkettőjük viseljen belőle, ezért alakult ki a férfiak virág-kitűző viselete. Általában két csokrot szoktak készíttetni. Ha az ifjú pár valamelyik felmenője az esküvőt már nem élhette meg, a menyasszonyi csokrot az esküvőt követő napon a sírra szokták helyezni, az elhunyt így legalább lélekben jelen van.

A menyasszonyi csokor eldobása

Egybekelt a pár, megérkezett a boldogság, már nincs szükség a csokorra, így másoknak is megadatik a boldogság elérése. Így alakult ki a csokoreldobás szokása, mely hazánkban is egyre több esküvőn van jelen. A menyasszony az esküvői szertartás végén hátat fordít a násznép hajadon lányainak, és hátradobja a csokrát. Aki elkapja, az lesz a következő, aki férjhez megy a társaságból.

Kihez milyen csokor illik?

Ha azt hiszitek, hogy ez kevésbé fontos, vagy talán könnyebb feladat, mint egy ruha választás, akkor tévedtek. Ennek is ugyanúgy megvan az etikettje, akárcsak a ruhaválasztásnak.

Magas lányoknak körcsokor

A körcsokor dúsan kötött, egymáshoz simuló virágfejekből áll. Örökzöld, de egyben trendi csokor, amelynek eredete a 14. századig nyúlik vissza. Akkor még a kellemetlen szagok elnyomására készítették.

malnahab-viragcsokor.jpg

A tömött csokrot könnyedebbé teszi és harmonikusan ellensúlyozza, ha borostyánnal vagy más leomló virág zölddel egészül ki. A körcsokor nem ajánlott abroncsos menyasszonyi ruhát viselő ducibb aráknak, annál inkább a magas, vékony hölgyeknek.

csepp-menyasszonyi-csokor.jpg
Cseppforma

A kaszkád (vízesés) formájú csokor sajátossága, hogy a virágok vízesés-szerűen, egyre keskenyedve fekszenek egymáson: gyakran az esküvői ruházat legfeltűnőbb eleme.

Tradicionális forma, jól passzol a lágy esésű, hosszú ruhákhoz. Alacsonyabb menyasszonyokatoptikailag magasíthatja, ducikat karcsúsíthatja a csepp formájú csokor.

Törékeny hölgyek kezébe
gomb csokor4.jpg

Az utóbbi években a kézi csokrok váltak egyre népszerűbbé. A csokor olyan hatást kelt, mintha épp az imént szedtük volna.

Ritkábban egy virágból – főleg rózsából – kötik, de gyakoribb, hogy 4-5 fajtából állítják össze a csokrot. Ennél sokkal több virág használata nem ajánlott, tucatnyi fajta használata már zavaró lehet.

Pici, törékeny hölgyek kezében tökéletesen mutatnak ezek a maroknyi csokrocskák.

modern2.jpg
Vagány csajoknak

A modern formacsokrok – mint ahogy azt nevük is mutatja – egyediek: félhold, csónak vagy szív alakúak, de nem ritka az sem, amikor nem követnek semmilyen hagyományos formát.

eskuvo-virag02.jpg

Általában egyedi formájú, hangsúlyos virágokból (mint pl. a kála, orchidea, flamingóvirág) készülnek. A forma lehet a végletekig leegyszerűsített, mégis egyediséget tükröző. Extravagáns ruhakölteményt viselőknek ajánlott.

Ha tetszettt a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!