Új esküvő magazin hírek

Kezdőlap » Esküvői virágok » Menyasszonyi csokor

Menyasszonyi csokor

Menyasszonyi csokor

Egy esküvőn minden menyasszony álma, hogy tökéletes pillanatokat éljen át, és hibátlan összhang és harmónia kísérjen minden percet. Ehhez sok mindennek passzolnia kell egymáshoz. Fontos, hogy egységben legyen a ruha, a smink, a haj és a menyasszonyi csokor is egymással, és természetesen minden harmonizáljon a leendő ara egyéniségével is. Ha jól választanak menyasszonyi csokrot, az tükrözi a megjelenésüket, kihangsúlyozhatja szépségüket, de ugyanakkor ellenkező esetben rossz összhatást is kelthet. Ma már sokféle különböző stílusú és fajtájú csokorból választhatnak. Mind színben, mind a virágok jelentésében, szimbólumaiban csak a fantáziájuk és az egyéniségük, valamint az ízlésük szabhat határt. Persze azért az ár is meghatározó szempont lehet egy szép és egyedi csokor kiválasztásánál. Soha nem szabad az utolsó pillanatra hagyni az esküvői csokor kiválasztását, hiszen alapos körültekintéssel kell minden részletét kinézni és megtervezni. Mindenképpen vigyenek magukkal képet a menyasszonyi ruhájukról, hogy mind színben, mind stílusban egyaránt összeillő választás mellett tegyék le a végső voksukat. Keressenek fel több virágkötőt és egyeztessenek előre időpontot is, hogy időben elkészüljön a saját terveik alapján a csokor és a díszítés is, ha kértek mellé.

A régi hagyományokra visszatekintve sok évvel ezelőtt még a vőlegény vitte a csokrot, amikor kikérte szíve választottját a szülői házból. Régebben ezért is volt nagy jelentősége annak, hogy milyen virágokból állt a csokor, hiszen ez olyan volt, mint egy szerelmi vallomás a vőlegény részéről. Ma már a menyasszony választja ki leginkább a csokrot, és az ő személye dominál inkább egy esküvő alkalmával.

A mostani esküvőkön már előfordul, hogy két menyasszonyi csokorral készülnek. Az egyik a menyasszonynál marad, a másik csokrot pedig, az amerikai filmekből jól ismert szokás alapján, háttal állva eldobja a menyasszony a hajadonok közé, és aki elkapja, ő házasodik a babona szerint legközelebb.

Nézzünk szét a kiválasztás szempontjai és a stílusok fajtái alapján a lehetőségek között. A legtöbb esküvőre készülő pár az esküvői portálokon, újságokon, kiállításokon tájékozódik az aktuális trendek felől. Minden évben, minden alkalommal más és más a divat, más szempontok alapján változnak a szokások. Az esküvő stílusához szokták a leginkább hozzáilleszteni a többi kiegészítőt. Így van ez a menyasszonyi csokor esetében is. 2019-re azt írják, hogy a legtrendibb szín, amelynek „kötelező” lesz megjelenni egy esküvőn, az a lila lesz. Akár a ruhában, a dekorációban, vagy éppen a menyasszonyi csokor színeiben. A viola, mint virág a hűséget szimbolizálja, ezért nagyon is illik az esküvő meghittségéhez és az ünnep stílusához egyaránt. Nem kötelező, hogy az egész csokor lila színű legyen, de az árnyalataival érdemes lehet variálni, ha igazán szeretnék a trendet követni.

Minden virágnak más a jelentése, más érzelmeket szimbolizálnak. Az alma virág szerencsét hoz, a fátyolvirág nyíltszívűségre utal, a scilla az állhatatosságot képviseli. Ahogy említettem a viola a hűséget, a nárcisz és a gardénia az örömet, a kardvirág pedig a nagylelkűséget szimbolizálja. A nőszirom a bölcsességet, a gyöngyvirág a boldogságot, a magnólia a nemességet, az orchidea és a Kála a szépséget testesítik meg. A rózsa a szerelem, a fehér margaréta pedig az ártatlanság jelképét hordozzák magukban. A hagyományos csokrok persze tiszta fehér színű virágokból állnak, amely beleolvad a környezetbe, szépségével és egyszerű eleganciájával, minden más színhez illik, és nem vonja el a figyelmet a gyönyörű menyasszonyról. Manapság mégis a színek felé billen a divat, és egyre inkább figyelnek az évszakokra is, hogy milyen időpontban rendezik meg az esküvőt. Kora tavasszal a lágy színek a jellemzők, a rózsaszín és persze a fehér, nyáron az erőteljesebb színek a dominánsabbak, ősszel a melegebb, picit sötétebb árnyalatok, télen pedig a hűvösség, valamint a kontraszt lehet fontos szempont a színek harmonizálásánál. Akik nem csak virágokkal szeretnék díszíteni menyasszonyi csokrukat, választhatnak kiegészítésként gyöngyöket, kisebb csillogó gyémántokat, brossokat, kristályokat vagy bármilyen csillogó kiegészítőket. Az is előfordulhat, hogy az egész csokrot csak ilyen színes, csillogó kiegészítőkből állítják össze, élő virágok nélkül, ezeket „ékszercsokornak” nevezik. Sokszor azért esik erre a stílusra a választás, mert az esküvő után is egy örök emlék marad, hiszen nem hervad el soha. Ezek után a bőség zavarában és a színek kavalkádjában úszva még a stílusirányzatokkal és a formai célzatokkal is meg kell küzdenie annak, aki igazán trendi és divatos csokrokat szeretne az esküvőjére.

A csokor formája sem elhanyagolható szempont ma már. A körcsokrot sok egymáshoz szorosan kötött virágfej alkotja és általában szép zöld színű növényekkel dúsítják, például borostyánnal, és nagyon trendi választásnak számít. Letisztult formájuk és árnyalataik miatt a klasszikus és elegáns stílusú ruhákhoz passzolnak a leginkább ezek a csokrok. A magasabb és vékonyabb testalkatú hölgyeknek szokták ajánlani. A cseppformájú vagy másnéven vízesés formájú csokrok jellegzetessége, hogy a virágok egyre keskenyedve fekszenek egymáson. Ez a tradicionális stílusú csokor az alacsonyabb, esetleg teltebb menyasszonyoknak lehet ideális választás, hiszen magasító és karcsúsító hatása is lehet optikai szempontból. A kézi csokrok friss benyomást keltenek, általában rózsából kötik, de előfordulhat, hogy többféle virágot is használnak a készítése alkalmával. Ezek a maroknyi csokrocskák a bájos, kecses menyasszonyok kezében mutathatnak a legjobban. Bevállalósabb aráknak az extrém formájú csokrok kínálnak számtalan lehetőséget. Az egyedi alakú és külsejű csokrokat leginkább hangsúlyosabb virágokból szokták összeállítani. Igazán jól tükrözheti egyediségét egy extravagáns ruhát viselő menyasszonynak. A vintage csokrok sokszínűségükkel és lazaságukkal igazi vidámságot csempészhetnek az esküvő hangulatába. Leginkább csepp vagy kerek formájú csokroknál mutatnak a legjobban. A koszorúslányok csokrai általában egyformák szoktak lenni, de előfordul, hogy csak egy kis karszalagra fűzik rá a menyasszonyi csokorhoz is illő virágokat. Itt is érdemes odafigyelni arra, hogy összhangban legyen természetesen a díszítéssel és a menyasszonyi csokorral egyaránt.

Ami még mindenképpen fontos szempont lehet, az a menyasszonyi csokor súlya. Minél nagyobb, minél több virágból és kiegészítőből kerül összekötésre, annál nehezebb lesz. Ha figyelembe veszik, hogy a fotózástól kezdve, az összes ceremónián keresztül, amíg a vacsora helyszínére érnek, addig több óra is eltelhet, elfáradhat a kezük. Érdemes lehet ezért, ezt a szempontot is figyelembe venni, mielőtt kiválasztják a csokorhoz való virágok és kiegészítők mennyiségét.

Egy romantikus esküvőre mindenképpen lágyabb színeket és egyszerűbb formájú csokrokat válasszanak. A halványabb színek kellemes hangulatot kölcsönöznek az érzelmesebb pillanatokban.

Egy biztos, ahogy az egész esküvőt hangulatát is meghatározza az összhatás, úgy a menyasszonyi csokor is fontos elemét képezi a díszítésnek. A stílusa mindig tükrözze az egyediségüket és legyen harmóniában ruhájukkal, sminkjükkel, hogy a tökéletes pillanatokra igazi színes és varázslatos emlékként tekintsenek vissza az esküvő napján. Legyen illatban és színekben gazdag, trendi menyasszonyi csokruk.

Sok boldogságot kívánunk.

Ha tetszettt a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!