Mint tudjuk, egy esküvő elég nagy költségvetéssel jár, és az ifjú pár a legtöbbször a lakodalom után döbben rá, hogy mivel spórolhattak volna meg több százezer forintot. Ebben a bejegyzésben összeszedtük, melyek azok az esküvői kellékek és szolgáltatások, amelyek utólag elég felesleg pénzkidobásnak számítanak.

Az esküvő megszervezése bizony nem egyszerű feladat, és általában a legfőbb tényező a szervezés alatt a költségvetés. Egy átlagos magyar esküvő nagyjából egymillió forintba kerül. Viszont ebbe „csak” a helyszínbérlés, a zene, a catering szolgáltatás, jó esetben a zeneszolgáltatás, a menyasszonyi ruha, a fotós, valamint a ceremónia költsége tartozik bele. Extra szolgáltatások esetén , ilyen például egy vőfély, a szállásfoglalás, a dobócsokor, az esküvői torta, a köszönőajándék, a költségvetésünk akár a kétszeresére is nőhet.

Most azok szeretnének segítséget nyújtani, akik utólag gondoltak vissza a felesleges esküvői költségvetésekre, így segítve a leendő házasokat, hogy ne essenek bele ugyanabba a hibába.

 

A menyasszonyi cipő

 Habár tényleg a menyasszony megjelenése az esküvő egyik leghangsúlyosabb részlete, már ennél az apró részletnél is megcsúszhatunk a költségekkel. Általában egy kifejezetten esküvői cipő tízezer forintba kerül akciósan, de ezt számos tényező befolyásolhatja.

 Ilyen, ha még pluszban strasszkővel, esetleg gyöngyökkel feldíszített cipőket választunk, ami sokszor húsz-, vagy akár negyvenezer forintba is kerülhetnek. Utólag tapasztalatok alapján sokkal jobb választás lehet egy kényelmes, bejáratott fehér magassarkú, vagy topánka, amiben kibírjuk az esküvőt. Emellett a túldíszített menyasszonycipőket talán az is irreálisan drágává teszi, hogy életünkben többnyire egyszer használjuk.

A köszönetajándék

Napjainkban egyre népszerűbb a nyugatról átvett szokás, a köszönetajándék. Ilyenkor a vendégek kapnak valami apró ajándékot, melyet hazavihetnek. Ez az ajándék lehet tulajdonképpen bármi, az apró bonbonoktól elkezdve a drága kézműves ajándékokig.

Ez nagyjából húsz- és százezer forintot  tesz hozzá az esküvői költségvetésünkhöz. Érdemes átgondolnunk, hogy valóban megéri-e drága köszönetajándékot adnunk a násznépnek, hiszen nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy bármi is az az ajándék, valószínűleg kihasználatlanul marad, sőt a vendégek sem erre fognak majd emlékezni.

A virágok

Habár a virágok elmaradhatatlan részei az esküvőnek, ezekkel is gyakran túlzásokba lehet esni. Ilyenkor szükségünk lehet dobócsokorra, orrcsokorra az autón, csuklócsokorra, valamint a koszorúslányok számára is külön virágcsokorra.

Természetesen ezeknek árai a virágfajától is függnek, hiszen egy orchideából és egy rózsából készült csokrot össze sem lehet hasonlítani. Az asztaldíszek körülbelül öt-tízezer forintba- a főasztalra minimum tízezer forintba-, a menyasszonyi csokor körülbelül húsz-negyvenezer forintba, a járműdísz pedig körülbelül 1íz-tizenötezer forintba kerülhetnek. A helyszíni virágdíszítés sem éppen a legolcsóbb, hiszen a helyszínek virágdíszítése is minimum 30-30 ezer forintba kerül. Emellett a legolcsóbb dobócsokor is nagyjából ötezer forintba kerül, sőt a koszorúslányok csokrai is nagyjából ennyibe kerülhetnek. 

Gondoljunk bele, a csokrokon kívül nagyjából az összes virág a szemétben végzi. Akármennyire is emelik az esküvő fényét azok a gyönyörű virágok, érdemes átgondolni, mennyire is van valójában szükségünk.

A felesleges meghívások

Valójában ez a legfőbb tényező költségvetésileg, hiszen ettől függ a vacsora költsége, a helyszín, az esküvői torta mérete, és a sok apróság, mely mind plusz költségekkel jár. Utólag azonban sok házaspár rájön, hogy teljesen feleslegesen hívott meg olyan rokonokat és barátokat, akikkel már egyáltalán nem tartják a kapcsolatot. Érdemes leszűkítenünk a kört azokra, akik annyira közel állnak hozzánk, hogy csupán csak velük szeretnénk osztozni a nagy nap örömeiben.

 

A legtökéletesebb ruha

 

Nyilvánvaló, hogy az esküvőn a menyasszony szeretne a legpompásabban kinézni, melynek egyik legfontosabb eleme a menyasszonyi ruha.

 Érdemes ezeket is átszámolni, hiszen például ha valaki a legújabb modellt szeretné magára húzni a nagy napon, annak ára bizony fedezne akár egy két fős, all inclusive nyaralást a francia Riviérán. Érdemes inkább az esküvőre ruhát bérelni.

Az esküvői torta

 Az esküvői torta akár a kétszeresébe is kerülhet egy átlagos tortának. A meghívottak száma is befolyásolja azonban, hogy mekkora tortára is lesz majd szükségünk, így pontosan nem lehet meghatározni, hogy ez valójában mennyibe is fog kerülni.

 Érdemesebb úgy számolnunk, hogy egy szelet körülbelül 1000-1500 forint kerül mozog. Emellett természetesen befolyásolhatja a torta íze, esetleg az, hogy laktóz-, glutén-, esetleg cukormentes változatot választunk. Hogy ezzel is spóroljunk, számoljunk úgy, hogy garantáltan nem fog mindenki enni a vendégek közül, így érdemesebb egy kisebb tortát rendelni.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!