Manapság mind a menyasszony és a vőlegény szüleit is örömanyának illetve örömapának szokás nevezni, de ez némileg téves.  Eredetileg az örömanya és az örömapa a menyasszony szülei. Ez abból ered, hogy régebben – még a XX. század elején is – vénlánynak számított már a 20. életévét betöltött hajadon lány. A férfiak ebben az időben bármikor házasságot köthettek, de egy lányra nézve szégyen volt, ha sokáig pártában maradt. Az örömapa, vagy az örömapa tisztségére felkért fiú testvér, jó barát feladata a menyasszonyt az oltárhoz vezetni, és kezét a vőlegénynek adva, szimbolikusan az ő gondjaira bízni.

Az esküvő minden bizonnyal életünk nagy napja. Kislány korunk óta álmodozunk róla, elképzeljük, és amikor eljön az idő sok-sok energia árán megszervezzük, hogy valóban ez legyen életünk legboldogabb napja. Mindeközben azonban nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy kiknek köszönhetjük ezt, és hogy számukra mit jelent ez a nap. Az öröm és boldogság mellett, olykor egy kis szomorúságot is felfedezhetünk szüleink arcán, hiszen nekik ez egyben elengedés is. A gyermekeik végleg kirepülnek a családi fészekből, és elkezdik önálló életüket, és úgy gondolom, ez lehet a szülői lét legnehezebb pillanata. Hogy ezt megkönnyítsük nekik, éreztessük, hogy mennyire fontosak számunkra. Vonjuk be őket a szervezésbe, figyeljünk tanácsaikra, hallgassuk meg véleményüket. Ma már nincsenek kőbe vésett feladatai az örömszülőknek, de összegyűjtöttem, hogy hagyományosan ki milyen feladat kört tölthet be a nagy napon.

Menyasszony szülei

A régi időkben megszokott volt, hogy az esküvő költségeit a menyasszony szülei állják. Ez a szokás mára már megkopott, általában mindenki annyival járul hozzá, amennyit a pénztárcája megenged.

Menyasszony édesanyja

A jegyespár nem hivatalos tanácsadója, és a menyasszony legfőbb támasza. Tanácsot ad, de csak akkor dönt bizonyos kérdésekben, ha a pár erre megkéri.

Feladatai lehetnek:
 • Meghívók, ültetőkártyák, menükártyák megrendelése (nem kiválasztása!)
 • Meghívó szövegének megfogalmazása
 • Visszajelzések kezelése, nyomon követése
 • Kapcsolattartás a menyasszony családja és a vőlegény között
 • Segít a menyasszonynak a ruha kiválasztásában
 • Örömanya ruháját is együtt választják ki
 • Tartja a kapcsolatot a vőlegény édesanyjával
 • Az esküvő napján segít a menyasszonynak az öltözködésben, előkészületekben
 • Szertartás után üdvözli a vendégeket
 • A lagzi során táncol az ifjú férjjel
 • Nászajándékokat szemmel tartja, rendszerezi a lagzi ideje alatt

Menyasszony édesapja

A legfontosabb kötelessége, és amire talán nem is kell külön megkérni, hogy a ceremónia előtt kis időt kettesben töltsön a lányával, majd az oltárhoz kísérje őt.

Egyéb feladatai lehetnek:
 • Segít a vendégek, és a menyasszony szállításának megszervezésében
 • Legyen készenlétben a nagy napon. Ha bármi rosszul sül el, lehessen rá számítani.
 • Elmaradhatatlan apa-lánya tánc a lagzin
 • Fogadja a vendégeket
 • Segít a vendéglista összeállításában
 • Első beszédet mondja a lakodalmon
Vőlegény szülei

Az eljegyzés után meghívják a menyasszony szüleit ebédre vagy vacsorára, hogy összeismerkedjenek, illetve megünnepeljék a lánykérést.

Régi időkben a vőlegény szülei állták a nászút költségeit, de mára ez a szokás is eltűnt.

Vőlegény édesanyja

Kevesebb feladata van, mint a menyasszony édesanyjának, ezért különösen fontos, hogy figyeljünk rá, és vonjuk be a szervezésbe, hogy ő is aktív részese lehessen a nagy napnak.

Feladatai lehetnek:
 • Megszervezi az eljegyzési partit/vacsorát
 • Vendéglista összeállításában segédkezik
 • Vendégek fogadásában, koordinálásában segít
Vőlegény édesapja

A vőlegény tanácsadója, bizalmasa.

Feladatai lehetnek:
 • Részt vesz a legénybúcsú szervezésében
 • Segít az öltözet kiválasztásában
 • Segédkezik az öltözködésben a nagy napon
 • Fotózásnál irányítja a vendégeket
 • Lelki támogatást nyújt a vőlegénynek

Hogyan kerülhető el a rémálom?

Sosem lesz jó vége annak, ha az egyik szülő túlságosan bele akar szólni az esküvőbe. Sok történetet hallani arról, hogy az esküvőszervezés hogyan torkollott családi viszályba. Ezt elkerülendő, hoztam pár tippet, hogy megelőzzük a bajt.

A legfontosabb, hogy a kezdet kezdetén jelöld ki a határokat, majd tartsd és tartasd is be azokat. Légy ebben következetes, mert ha engeded, hogy egyre több dologba beleszóljanak, akkor hipp-hopp azt veszed észre, hogy mindenben átvették az irányítást: kiket hívj meg, milyen legyen a zene és a ruhád. Ezt ne engedd, ez a te esküvőd. Igen, nehéz konfrontálódni az édesanyánkkal, de az esküvővel végérvényesen felnőttünk és ki kell kerülnünk a gyerek státuszból.

Bízz rájuk feladatokat, amelyekkel ők is részeseinek érzik magukat az eseményeknek. Ne zárd ki őket teljesen a szervezésből, érezzék, hogy számítasz rájuk, hogy fontos szerepük van. Hidd el, terheket is levesznek rólad, csak mondd el pontosan, hogy kitől mit vársz.

Ha lehet jobb nem vitatkozni szemtől szembe a leendő anyóssal. Ha problémád van vele, bízd ennek megoldását a vőlegényre. Ez fordítva is igaz.

Ha mindezeket szem előtt tartod, nem lehet baj. Az esküvőn is figyelj rájuk, beszélgess velük, érezzék, hogy ők itt ma különleges vendégek, kezdeményezz, légy nyitott és barátságos. Még ha a szervezés közben adódtak is problémák, azok mára mind megoldódtak, hiszen itt vagytok együtt. Ha így teszel, mindenki elégedett és boldog lesz a te nagy napodon.

Az örömanyára is legalább annyi figyelem és feladat hárul ezen a napon, mint a lányára/fiára, ezért ezeket a tanácsokat mindenképp érdemes megfogadnia!

1. Soha ne késsen!

A menyasszony számára az esküvő minden fontosabb momentuma alatt nagyon lényeges, hogy ott legyen mellette az édesanyja. Legyen szó a templomi szertartásról vagy a buli kezdetéről, mindenképp legyen ott időben minden helyszínen, hiszen általában ő az ara legfőbb támasza. Sandy sajnos találkozott olyan esettel, amikor az örömanya a fodrász miatt 45 percet késett a szertartásról, ami azért volt különösen kínos, mivel ő kísérte volna az oltárhoz a lányát…

2. Lehetőleg ne lopja el a show-t!

Vagyis ne ő táncoljon folyamatosan a parkett közepén túl sok koktél elfogyasztása után, és ne terelgesse a fotóst a saját szája íze szerint. Ez most nem az ő napja, hanem a lányáé/fiáé.

3.

Ha nem vett részt az esküvő szervezésében, akkor lehetőleg ne próbáljon semmilyen kis részletet megváltoztatni az utolsó pillanatban.

Az anyukák szeretnek beleszólni az ilyesmibe, de a helyszínen már nem érdemes semmit sem átvariálni, hiszen a kiválasztott esküvőszervező valószínűleg érti a dolgát. Plusz veszélyes is felborítani a megbeszélt forgatókönyvet, hiszen az sok-sok emberrel lett le egyeztetve előre.

4. Ne igyon túl sokat!

A menyasszony, a vőlegény és az örömszülők lehetőleg kerüljék az alkoholt a buli első óráiban (vagy akár végig)! Nem szabad elfelejteni, hogy sok-sok fotó és videó készül az estén, amiket kínos lesz visszanézni, ha ezt az alapvető szabályt nem tartják be.

5.

Ne viseljen teljesen fehér, pezsgő színű vagy tojáshéj színű ruhát (tehát olyat NE, ami színben a menyasszonyi ruhára hajaz).

Szintén nem ajánlatos a koszorúslányokhoz öltözni, hiszen az örömanya “kiemeltebb” szereplő a nagy eseményen.

6.

Nagyon fontos: akár kedveli a lánya/fia választottját és annak családját, akár nem, NE fejezze ki a negatív érzéseit egyikük felé se a Nagy Napon!

Nyilvánvaló, hogy az esküvő nem a konfliktusok és veszekedések helye, tehát botrányt csinálni, beszólogatni eleve nagy butaság lenne. Viszont az sem ajánlatos, hogy a nem kedvelt személy háta mögött súgjunk-búgjunk, mert valószínűleg valamelyik vendég úgyis meghallja a nem túl szép szavakat és továbbadja az illetékesnek.

Mindezek mellett a tanácsok mellett, biztosan az is felmerül, hogy mit vegyen fel az örömanya, hogy ne legyen kínos.

Az örömanyák már többféle kritérium alapján választanak maguknak ruhát. A kulcsszó a méltóságteljesség, és az, hogy jól érezzék magukat benne, örömmel viseljék.

Ugyanolyan öltözködési szabályok vonatkoznak rájuk mint a násznépre.

Általában úgy választanak ruhát, hogy harmonizáljanak az esküvő színeivel is. Ha a virágok, a dekorációk, a székszoknyák pasztellszínekben pompáznak, akkor az örömanyák is ehhez igyekeznek idomulni. Az alkalmi modellek anyaga vékonyabb, finom szövet vagy selyem, idén pedig nagyon trendi a csipke is. Gyakori a hosszabb szoknya, a gloknis szabás. A rikító színek nem ajánlottak az esküvőre. Leginkább a világosabb, „csöndesebb” pasztellszíneket, a meleg, lágy földszíneket ajánlja a szakértő az édesanyáknak: a mályva, az arany és a vajszín is örök sláger az örömanya divat tekintetében.

Persze még mindig vannak olyan színek a palettán, amelyek egyenesen tabunak számítanak, ilyen a fehér és a piros például, mert mindkét szín az ara kiváltsága az esküvője napján. A feketét a legtöbb örömanya elutasítja, pedig üde kiegészítőkkel, blézerekkel kombinálva igazán elegáns, és nem „gyászos” szetteket lehet összeállítani.

– A kényelem és a visszafogottság fontos, de az örömanyák is szeretnek még szépen felöltözni. És persze ne feledkezzünk el a nagymamákról sem! – teszi hozzá rögtön. – Amellett, hogy mindenki komfortosan akarja magát érezni abban, amit visel, fiatalabbnak, karcsúbbnak is szeretnének látszani. Ehhez is megvannak az optikai trükkök, praktikák és az ideális viseletek – mondja mosolyogva. Az örömanyák akár háromszor, négyszer is át öltözhetnek ezen a napon: van már külön vendégvárós, szertartásos, vacsorára való, lakodalmas ruha, valamint morzsa partis is.

– Az örömanya divat összetettebb, sok mindenre oda kell már figyelni. Fontos, hogy ott takarjon a ruha, ahol kell, például a karokat és a dekoltázsukat általában elrejtik a hölgyek, a szoknyájuk pedig mindig térd alá ér. Az örömanyák már nem szeretik magukat mutogatni. A plusz kilók ellen jó szolgálatot tehet az alakformáló mieder alsónemű, ezzel akár egy számot tudnak csalni – magyarázza Zsadányi Babi.

Kiegészítőként táskát, egy szolid gyöngysort, a blézerre pedig a ruhákhoz illő díszrózsa kitűzőket ajánl a szakértő. A kalapot mostanában egyre kevésbé szeretik az örömanyák, szinte lehetetlenség rábeszélni őket, pedig igazán sikkes kiegészítője lehet a szertartásos öltözetüknek.

1. Ki válassza ki a ruhát először?

Természetesen a menyasszony és a vőlegény édesanyja is nagyon fontos, hiszen a gyermekeik egy pár lesznek. Az etikett szerint azonban mindig a menyasszony és a menyasszony édesanyja (majd a menyasszony édesapja) választja ki először, mit visel az esküvőn. Ehhez igazodik a vőlegény és a vőlegény édesanyja (majd a vőlegény édesapja).

Természetesen nem kell ugyanúgy kinézniük, de az sem szerencsés, ha harsány a különbség, hiszen sok-sok fényképen, videofelvételen szerepelnek majd együtt. A hasonló színválasztás vagy stílus pedig arra mutat rá, hogy nemcsak a pár között nagy a harmónia, hanem az örömszülők is jól megértik egymást.

2. Tabu a fehér

A fehér a menyasszony színe, nem másé! Ez a szabály a mai napig szigorúan tartja magát, és ezt a menyasszony édesanyjának sem szabad megszegnie. Arra is érdemes figyelni, hogy a ruha a fotókon se tűnjön fehérnek, ezért a törtfehér, a sárgásfehér, a vajszín, a citromfagyi árnyalatai is kerülendők.

3. Fekete helyett inkább sötétkék

Valószínűleg kevesen viselnének az esküvőn feketét annak ellenére, hogy nagyon elegáns, sikkes választás lehet. A fekete azonban a gyász színe is, ezért örömanyaként – bármilyen jól is mutatunk benne – a sötétkéket ajánljuk. A sötétkék, egészen pontosan a tengerészkék igazi jolly joker szín, szinte mindenkinek jól áll, nem lehet belekötni. Nem túl feltűnő, mégsem tűnünk el benne teljesen a tömegben. Ráadásul fémszínű kiegészítőkkel vagy gyöngyökkel igazán elegáns viselet.

4. Ne essünk túlzásokba

Ha azt érezzük, hogy a választott ruha túl rövid, túl hosszú, túl szűk, túl átlátszó, túl… valamilyen, akkor jobb, ha inkább másik ruhát választunk. A lányunk vagy a fiunk esküvője nem az az esemény, amelyen főszerepet játszunk, be kell érnünk – és érjük is be – egy boldog és gyönyörű mellék szereppel.

5. Helyszín, napszak, dress code

A meghívón szereplő dress code, amennyiben a pár megadja, a menyasszony és a vőlegény szüleire is vonatkozik. Ha ők azt szeretnék, az egész násznép legyen fehérben, akkor viseljünk fehéret. Ha a színt nem adják meg, csak az esemény jellegét, akkor azt vegyük figyelembe. Mivel örömszülők vagyunk, valószínűleg sokkal könnyebb egyeztetni a ruhakérdést, mint a többi vendégnek. Egyet jegyezzünk meg: ez a pár nagy napja. Próbáljuk tartani, amit kérnek.

Ha a meghívón nem szerepel dress code, akkor mindig induljunk ki az esemény helyszínéből, a napszakból és a szertartás majd a lakodalom jellegéből. Nem illik egy tóparti vagy tengerparti esküvőre olyan ruhában megjelenni, amelyről messziről látszódik, hogy inkább egy palotában mutatna jól. Érdemes viszont kültéri esküvőn kalapot viselni a napsütés miatt, a tűsarkú cipő helyett pedig telitalú cipőt vagy elegáns, hegyes orrú balerinát.

Az alábbi pár linken, találhattok egy pár ruhát, ami jó alternatíva lehet.

https://www.almassyszalon.hu/alkalmi-ruhak/alkalmi-ruha-oromanya-ruha

https://m.lightinthebox.com/hu/c/oromanya-ruhak_2545?litb_from=paid_adwords_search&adword_mt=p&adword_ct=191927491872&adword_kw=örömanya+ruhák&adword_pos=1o1&adword_pl=&adword_net=g&adword_tar=&adw_src_id=6333627785_807583570_45574560121_kwd-302894132795&gclid=Cj0KCQjwjpjkBRDRARIsAKv-0O2ofu9PXTe9xhsa9f5LxQnynscO2s0oITRq328JtUOeMIPLrYCR90QaAvcwEALw_wcB

https://www.orsay.com/hu-hu/termekek/ruhak/?nsctrid=3333305201&nsctrid=3333305201&gclsrc=aw.ds&&gclid=Cj0KCQjwjpjkBRDRARIsAKv-0O0A6fhgWpzi_LYivFpdgbDeBMWYkxPyvwYxv1euY83qMZ_gJpLKxFgaAhenEALw_wcB

http://www.katiszalon.hu/index.php?page=3&kat=10

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!