Az örömapa beszéde és a pezsgős köszöntés

Az elmúlt hetekben bejárta az internetet egy örömapa beszéde, amivel szó szerint megnevetetett és megbôgetett mindenkit a templomban, majd a képernyôk elôtt is. A beszéd annyira tökéletes volt, részleteiben kidolgozott és mégis személyes, hogy talán érdemes végiggondolni, mitôl mûködik egy esküvôi beszéd.
Az angolszász hagyományok szerint a menyasszony édesapjáé az jog és a – gyakran ijesztő – megtiszteltetés, hogy a lakodalmon beszédet mondjon. Ez a beszéd, az első, s mint ilyen vannak előnyei és hátrányai is. Pont olyan, mint a szóbeli vizsgák. Első, tehát még nincs mihez mérni, nem kell az előző beszéd emlékezetes poénjait felülmúlnia, ugyanakkor a közönség, a násznép se készült fel még a beszédre. Be kell melegíteni a hallgatókat. S akárhogyan tervezzük ezt, a következő elemeket mindenképpen érdemes beletenni az örömapa beszédébe.

 

Örömapának beszédet általában az ünnepi vacsora előtt szokás mondani. A vőfély, vagy ceremóniamester ezt jelezheti, felkérheti köszöntőjének elmondására. Mindkét örömszülő mondhat jókívánságokat, ez megegyezés kérdése. Sőt, örömanyák is felszólalhatnak. Ha a vőlegény, vagy örömanya is szeretne köszöntőt mondani, a vőfély konferálja fel, adja át nekik is a szót.

A köszöntés legyen frappáns, lényegretörő, semmiképp ne legyen hosszú. Foglaljon magában egy rövid visszatekintést és tartalmazzon a jövőre vonatkozó jókívánságokat. Lehet humoros is, ez mindenkinek az egyéniségétől függ.

A beszédet (beszédeket) taps követi, majd a pezsgős köszöntés – amelyet a felszolgálók időben odakészítenek. Erről mindenkinek illő vennie, akkor is, ha nem fogyasztja el. Elegendő a pezsgőspohár megemelése, ez helyettesíti a koccintást. (A pezsgős poharat a száránál fogva kell tartani, mutatóujjunk és fél középső ujjunk lehet a pohár kehely szélén). Koccintani csak az örömapának kell az ifjú párral, a poharakat kissé összeérintve, majd a többi jelenlévő felé is megemelve.

Ezután a vőfély, vagy ceremóniamester vegye át a szót, kívánjon jó étvágyat és jó szórakozást! Kezdődhet a vacsora.

Néhány variáció az örömapa beszédére:

Tisztelt Násznép! Kedves Vendégeink!

Fel kell vegyem a szemüvegemet, hogy ne lássátok meghatódottságomat. Egy apa ezen a napon sír is, meg nevet is. Azt szeretném, ha ez a gyönyörű hercegnő (herceg) mindig az én kicsike lányom (fiam) maradna! Ennek az időszaknak vége, ezért sírok. De jó érzés látnom boldogságtól sugárzó szemét. Ezért örülök !

Kedves Gyermekeim! Ez az a nap, amikor új korszak kezdődik szerelmetek történetében, amelyre ha vigyáztok, örökké  tarthat, közös jövőtökre örömöt és boldogságot hozhat. Emlékezzetek arra a pillanatra, amikor a gyűrűt egymás kezére húztátok, legyen ez életetek alapja, erős kötelék a nehéz napokban is. Bárhol lesztek a világon, – együtt egy kis szobában, vagy éppen távol egymástól a világ két szélén -mindig gondoljatok arra, hogy a szerelem és hűség jelét viselitek ujjatokon.

Kedves Menyasszony! Légy biztos abban, hogy a legjobb férfit választottad és te vagy a földön a legszerencsésebb nő! Kedves Vőlegény! Gyönyörködj menyasszonyod szépségében és légy boldog azzal a szerelemmel, amit ő nyújt számodra!

Kívánom, hogy váljon valóra minden tervetek, amit jövőtökről megálmodtatok!

Emelem poharam erre a boldog jövőre!

Kedves Ifjú Pár! Kedves Lányom! (Kedves Fiam!)

Melegség töltötte el a szívemet, amikor megszülettél. Isten ajándékaként fogadtalak. Szerelmünkben egy új korszak kezdődött  a  világra jöveteleddel. Szeretgettünk, dédelgettünk, tanítottunk, sok örömöt hoztál az életünkbe. Felnőttél és a te életedben is új korszak kezdődik. Férjed (Feleséged) úgy gondolom, nagyon szerencsés, hogy téged választott. Isten folytassa a ti életetekben is az áldásokat. Töltse be házatokat a szeretet, békesség, türelem, jóság és hűség. Ajándékozzon meg benneteket is gyermekekkel, hogy megismerhessétek a szülővé válás szépségét, érezhessétek azt az örömöt és szeretetet, amit a gyermekvállalás nyújthat.


Azt kívánom, hogy az a szeretet és szerelem, ami most betölti a szíveteket, örökké tartson!

Éljen az Ifjú Pár!

Az Örömapa vicces formában is elmondhatja köszöntését, felidézve a csínytevéseket, humoros eseményeket. 

Kedves Ifjú Pár! Kedves Rokonaink, Barátaink!

Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy  ezen a különleges napon, egy pár szót szóljak hozzátok és útravalót tegyek abba a batyuba, amit már holnaptól a vállatokra vesztek. Az útravalót emlékekből és atyai jótanácsokból raktam össze.

Kedves Fiam! Emlékszem, amikor világra jöttél, rendkívül büszke voltam, hogy fiam született! Bevallom, belenéztem a pelusodba, hogy tényleg fiú vagy-e? Azóta bebizonyítottad, hogy igen! Mindig határozottak, férfiasak voltak a döntéseid:

– Akkor is, amikor a kelkáposztát a falra köpködted.
– Akkor is, amikor elhatároztad, hogy nem eszel meg semmit, ami piros színű. 
– Akkor is, amikor  a horgászásra szánt, fél liternyi csontit a hűtőszekrénybe fedetlenül tetted be.
– Akkor is amikor eldöntötted, hogy feltaláló leszel és megépítetted a világ legjobb egérfogóját.
– Akkor is, amikor hörcsögtenyészetet hoztál létre a gyerekszobában.
  (Ide ki-ki a saját 5-6 vicces emlékét illessze…)
– Akkor is, amikor megkérted a földkerekség legaranyosabb teremtményének a kezét.

Határozott döntésed legyen életre szóló. Légy  bölcs és megfontolt, mert ezentúl döntéseid feleségedet is érintik. Szeresd őt a legnagyobb szerelemmel, védd meg, ha bántják, óvd meg a kínos helyzetektől, vállald magadra terheit, légy hűséges hozzá. Ígérd meg neki, hogy:

– nem köpködsz kelkáposztát a falra, 
– nem teszel csontit a hűtőbe és 
– nem hajtassz gyorsabban, mint ahogy az őrangyalod repül!
  (Itt vissza lehet utalni az előző vicces emlékekre)

Kedves Menyem! Szeretnélek lányomként a családba fogadni. Ezért tanácsom a következő: Tanuld meg, a férfi szívéhez  a hasán keresztül vezet az út. Tehát:

– Jegyezd meg, mit nem szeret és olyat soha ne főzz, amit a falra köpködhet! 
– A csontit, te csomagold be gondosan, mert ő azt mindig fedetlenül fogja a hűtőbe tenni! 
  (Visszautalás a korábbi történetekre).
– Amikor éppen feltalál valamit, hallgasd érdeklődéssel és ne mondj róla véleményt!
– Fogadd el döntéseit, bízz benne, légy hozzá őszinte  és szeresd nagyon!

Kedves Násznép! Emelem poharam az ifjú párra és kívánom, hogy ez a házasság, szeretetben, békességben egy életen át tartson!

Ürítsük poharunkat egy szép, boldog, közös jövőre!

Bemutatkozás és köszöntés
Igen, persze mindenki gratulált már a templomban, de ha nem ezer éves az ismeretség a teremben ülő minden vendéggel, akkor jobb bemutatkozni, hogy mindenki érezze a beszéd súlyát. Itt rögtön az elején szokás megköszönni mindenkinek, hogy eljött, külön kiemelve a vőlegény családját. Azt mondják a tapasztalt beszédírók, hogy ebben az első szakaszban sok minden eldől, így a hangulat oldására itt már érdemes elsütni egy vicces anekdotát, vagy csak egy szórakoztató fordulatot, ami a beszéd hosszára vagy akár tartalmára is utalhat.

Édes-kínos részletek a múltból
Az örömapa beszédével többnyire egyszerre szeretné meghatni és megnevettetni közönségét, s ehhez mi szolgáltathatna jobb eszközt, mint a menyasszony gyermekkorából felidézett vicces történetek, amelyek betekintést nyújthatnak egy kicsit kettőjük kapcsolatába is. Ennek a szakasznak izgalmas része lehet, ha a vőlegénnyel való első találkozás/ok is felidéződnek, amikor először beszélt róla a menyasszony, vagy a bemutatás pillanata. A múltidézés rendkívül szórakoztató és megható lehet, de jó betartani az aranyszabályokat, mely szerint előző fiúkat, pasikat, vőlegényeket nem illik emlegetni a köszöntőben, még viccből sem. 

Ifjú ara elengedése – Ifjú férj befogadása
Régen a lány az esküvővel hagyta csak el a szülői házat. Ez ma már persze nem olyan megszokott, de mégis ez az a pont mikor az apa elengedi lányát, és a férjre bízza. Ezzel együtt a fiatal férjet köszöntse családjában. Ez lehet a beszéd megerősítő része is, mikor a fiatalokat biztosítja bizalmáról. 

Házassági praktikák és bölcsességek
A jókívánságok mellé az örömapa megengedheti magának – rangidősként – hogy megossza jó tanácsait a hosszú és boldog házasságról. A  téma nagyon kelleti magát, ha eddig nem sikerült, itt biztosan meg lehet nevettetni a násznépet, csak arra érdemes vigyázni, hogy semmilyen körülmények között ne sértsük meg az örömanyát és a nászasszonyt.

Zárás, toast
Az első beszéd végét nem is lehet jobban zárni, mint egy pezsgős koccintással.

Ezek a beszéd legfontosabb elemei, melyek a legrövidebb és a leghosszabb beszédekben is megjelennek, legyen az két perces vagy hét (e fölé már nem nagyon érdemes menni!) A tökéletes beszédhossz biztosításához persze az is kell, hogy ne puszta improvizációról legyen szó. Érdemes a beszédet előre megírni, felolvasni, mérni hogy milyen hosszú, és persze kipróbálni, hogy kimondva is olyan jól hangzik-e az a gondolat, mint leírva. Fontos a megnevettetés, de csak akkor, ha őszinte és stílusos.

S ha stílusosak akarunk lenni, akkor lessük el a profik trükkjeit. Az egész beszéd kinyomtatása és felolvasása helyett, a beszéd főbb elemeit, kulcsszavait írjuk fel kártyákra. Mindenkivel előfordulhat – s majd minden gyakorlott nyilvános szereplőnek is ez az igazi rémálma – hogy egyszer csak a beszéd közepén elfelejti hol tartott és hogyan tovább. Ilyenkor lehet igazi mentőöv a kártyakészlet!

Az örömszülők utolsóként távoznak a lagziról

Az esküvő nem csak a fiatal párnak életre szóló élmény, hanem az örömszülőknek is, akik ilyenkor úgy érezhetik, hogy a házasság után a gyerek végleg kirepül a családi fészekből. Ezt nehéz elfogadni, viszont szeretetteljes lehet a készülődés folyamata, a szertartás, mert jó érzés boldognak látni az utódot. Akinek jól esik, ha szülei hathatósan közreműködnek a nagy eseményen.

Hogy ne legyen kavarodás, ne álljon rá két ember ugyanarra a feladatra, érdemes már a szervezés megkezdése előtt megbeszélni, ki, mekkora részt vállal. Kizárólag a jegyespáron múlik, hogy kit, milyen mértékben von be a folyamatba. A költségeket általában közösen fizetik az örömszülők. Van, hogy a meghívott vendégek arányában osztoznak, bár ez a megoldás kevésbé szimpatikus, hiszen, ha közösen csengetik ki az egész összeget, az gesztus értékű: egyaránt elfogadják az új családtag rokonait, barátait.

A ceremónia előtt az örömszülők együtt üdvözlik a vendégeket, majd a házasságkötés után ugyancsak ott állnak az ifjú pár mellett: fogadják a gratulációkat, jókívánságokat. Előfordulhat, hogy egy-egy résztvevőt el kell hozni a reptérről, vonat- vagy, busz-pályaudvarról, valakinek sofőrt kell szervezni. Igény szerint ezt is intézik.

A legelterjedtebb szokás, ha a pár tagjai külön-külön az örömszülők kíséretében vonulnak be a templomba, ahol már előzetesen a násznép elfoglalta helyét. Elsőként a vőlegény érkezik édesanyjával, majd az örömapa vezeti lányát, a menyasszonyt, végül a tanúk zárják a sort. Az sem ritka, ha a tanúk kísérik az oltár illetve az anyakönyvvezető elé a házasulandókat. Mindegyik megoldás látványos, emlékezetes, főleg, ha megfelelő zene – a templomban például orgonakíséret – tetézi a pátoszt.

A fiatalok az ünnepség végén vagy a vacsora alatt egy-egy virágcsokorral köszönik meg némileg közhelyesen -, hogy szüleik felnevelték őket. Ilyenkor nem csak az anyukák szoktak elpityeredni. De ez vállalható: mikor, ha nem ilyen fennkölt pillanatban?

Az örömapa beszéde – általában az étkezés előtt – elengedhetetlen momentum. Lehet könnyekig megható, és tréfás is – a szónok személyisége határozza meg, a lényeg, hogy ne legyen túl hosszú.

Korábban divat volt, hogy a nyitótánc a menyasszony és az örömapa feladata. Ma már nem feltétlenül, mert azt sokszor a friss házaspár mutatja be. Szellemes, ötletes koreográfiával előre felkészülnek, olykor jelmezben táncolnak. Ha mégis az édesapa a választott, akár klasszikus keringő – gyertyafény keringő – is lehet a bevezetés. Ilyenkor a násznép gyertyával állja körbe a táncolókat. A vőlegény apjának először a menyasszony édesanyját ajánlott felkérnie egy táncra, majd a hölgy lányát, az újdonsült feleséget is illő megpörgetnie. Általában a menyasszonyi csokrot is ő fizeti, de ez is megbeszélés kérdése. Az örömszülők a lakodalmon végig gondoskodnak arról, hogy minden vendégnek legyen itala, fogyasztanivalója. Ha valaki idő előtt befáradna, esetleg hamar felöntene a garatra, gondját viselik: elkísérik a szállásra, hazaszállíttatják. Jól kell bírniuk a terhelést, hiszen a parádé végéig maradnak: mint a süllyedő hajó kapitánya, ők hagyják el utolsóként az ünnepi terepet. Végső mozzanatként diszkréten rendezik a számlát. 

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!