A menyecskék életében az egyik legnehezebb döntés az esküvő szervezése közben a megfelelő ruha kiválasztása. Nyilván mindenki olyat szeretne, amitől a vőlegény és a násznép ámul és bámul, valamint évek múlva is emlékezni fognak rá. Állítom, hogy a nők a legtöbb időt a ruha keresgélésével töltik az interneten. Kevés olyan csajszit ismerek, akik az első ruhába beleszerettek, ami szembe jött velük, és méretben is passzolt rájuk. Na ők igazán szerencsések!

Az egyes népviseleti szokások, vallási hagyományok mind-mind befolyásolják, hogy milyet is válasszunk. A nyugati világban az arák a fehéret preferálják, míg a keleti országokban a színes (pl. Ghánában színes, mintás) és a piros (pl. Indiában a rózsaszín és a vörös a legkedveltebb) vagy lila (pl. Malajzia) a divatos, míg hazánkban egyre többen állnak az oltár elé kalocsai vagy matyó mintás népviseletben. Az 1800-as évek közepéig nem tulajdonítottak nagy jelentőséget az esküvői ruhának. I Mária skót királynő volt az első uralkodó, aki fehér ruhát készíttetett magának. Ez eléggé meglepte a közönséget, hiszen a franciáknál a fehér a gyászt jelképezte. Ennek ellenére 1840-ben Viktória brit királynő is ezt a színt választotta. A 20. századig csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak a fehér esküvői ruhát, mivel ez kényes szín volt, nehéz volt tisztítani, így gyakran csak egyszer tudták felvenni. Az 50-es években jött egy újabb divathullám Grace Kelly lakodalma után, amikor egyre több amerikai nő döntött ezen szín mellett. Eredetileg a szüzességet és ártatlanságot szimbolizálta a fehér szín, napjainkra azonban elvesztette az érintetlenséggel kapcsolatos jelentését.

Hogy milyet is válasszunk a nagy napra? Mindenkinek az egyéni ízlésétől, alakjától és persze pénztárcájától függ. A legtöbben még mindig kölcsönzik a ruhát, de akadnak olyanok is akik megveszik, vagy éppen varratják.

Kinek érdemes rövid ruhát választani? Annak, aki a kényelmes viseletet részesíti előnyben, aki szeretné kihangsúlyozni a szép, dekoratív lábait, aki vagány, extrém ruhadarabot hordana. A rövid fazonok ugyan olyan csodálatosak a nagy napon, mint a földig érő változataik. Polgári szertartásokon elegáns és finom megjelenés.  Nem utolsó sorban sokkal könnyebb bennük táncolni egész este, mint a hosszabb változatban.
A rövid dress lehet térd fölöttig, térdig vagy éppen az alá érő, ujjatlan, rövid vagy hosszú ujjú, félvállas. Klasszikus egyenes, testhez simuló, A-vonalú, abroncsos, sellő, fodros, habos-babos, fűzős. Csipke, tüll, átlátszó mind-mind megtalálható a szalonok kínálatában. Derék tájon ezeket is fel lehet dobni egy övvel, szalaggal, masnival. Egyre népszerűbbek a retró (tüll anyag pöttyökkel díszítve) vagy a vintage stílusú (virágmintás) darabok.  Mindezt fel lehet turbózni azzal, ha elől rövid, hátul hosszú a ruha, nah ez igazán vagány.
A homokóra alakra a derékban szabott, abroncsos fazon a legideálisabb. Hódítanak a hátat szabadon hagyó, vagy hátul V-kivágású ruhák. Merészek, melyek biztos, hogy minden tekintetet rátok fognak szegezni.

Mindenképp válassz kiegészítőt is a ruhához: ékszer, fátyol, tiara, diadém, kesztyű, stóla, tűzött hajhoz mini kalap – igazán elegáns, megfelelő színű, tartós rúzs, nah és persze egy csodálatos cipő. Lábbeliből nem feltétlenül kell fehéret viselni, egy piros, egy ezüst szintén nagyon fel tudja dobni az összképet.

Miért érdemes rövid ruhát varratni? Viseld azt, amit megálmodtál! Biztos, hogy soha nem volt még senki, a te ízlésedet, stílusodat képviseli. Tökéletes a mérete, nem kell átszabni. Ha időben elkészítetted, akkor nem az esküvő előtt egy-két nappal tudod kikölcsönözni és nem is kell a lagzit követő második napon vissza vinned, így bármikor megtarthatjátok a kreatív fotózást, rajtad nem fog múlni. Elteheted emlékben, azonban ha mégsem akarod megtartani, bármikor megválhatsz tőle, és eladhatod.

Ha szalonban kölcsönzöd a ruhát először is vázold fel mi az elképzelésed. Válassz fazont, színt. Ez sem lesz egyszerű, mert a fehérnek is rengeteg árnyalata van: hófehér, ekrü (nevezik krémszínnek csontszínnek vagy ivory-nek is) vagy halványabb fehérek (pezsgő, rózsaszínes árnyalat). Kérd ki az eladó véleményét, de ne hagyd magad rábeszélni olyan ruhára amiben nem érzed jól magad, vagy valami miatt nem tetszik. Ha megvan a tökéletes ruha, de nem megfelelő a méret, és át kell szabni, ragaszkodj ahhoz, hogy többször is megpróbálhasd. A nagy napra biztosan minden a helyén legyen. Ha ruhapróbára mész, mindenképp vigyél magaddal magassarkút, olyan melltartót (pántosan vagy pánt nélkülit) amit a ruha fazonja megkíván, illetve egy kísérőt, aki nyíltan megmondja a véleményét a választott darabról és arról, hogyan is áll rajtad. A rövid fazonú menyasszonyi ruhák egyre népszerűbbek manapság, nem csak elegánsak, igazán nőiesek, sexisek is. Dobd fel az esküvődet már a megjelenéseddel, kápráztasd el a férjed és a vendégsereget, tündökölj egy igazán egyedi, mégis elegáns ruhadarabban!

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!