Számos oka van annak, hogy a menyasszonyok, vőlegények és az esküvőszervezők nagyon szeretik a sátras esküvőket. A légkör és a hangulatosság elvarázsolja a násznépet és az ifjú párt is. Emellett pedig az esküvői dekoráció és a násznép is biztonságban és védve van az elemekkel szemben. Azonban egy sátras esküvő megtervezése sem jár kevés fejtöréssel, de az eredmény megéri. Íme néhány dolog, amire mindenképpen figyelj oda, ha sátras esküvőt tervezel.

1. Időhöz illően

Az egyik fontos szempont a sátor kiválasztásakor, az az, hogy milyen lesz az időjárás a nagy napon? A téli esküvők talán hűvösek is lehetnének a sátras esküvőkhöz, azonban egy jól megválasztott fűtőrendszerrel talán nem is olyan rossz választás. Ebben az esetben mindenképpen érdemes fedett oldalú sátrat választani, hogy minél kevésbé jusson be a hűvös az asztalok közé. Ha pedig nyáron esküszünk, a nagy melegben, akkor pedig nem árt, ha mondjuk nem fedett oldalú sátrat választunk, hogy mozogjon a levegő a táncparketten és mindenki frissült erővel mutathassa be kedvelt tánclépéseit. Ámbár ilyenkor azért nem árt pár ventillátort beszerezni. Ha kifejezetten gyönyörű a táj, és nincs lehetőséged oldal nélküli sátrat választani (például a hideg miatt), akkor érdemes „ablakos” sátrat választani, hiszen így a kellemes hangulatú sátrat még meghittebbé teszi a panoráma, amit a kültér nyújthat. Ha pedig gyönyörűen csillagos lesz előreláthatóan az ég, akkor van rá lehetőségünk, hogy akár átlátszó tetejű sátrat válasszunk. Az eredmény egészen biztosan varázslatos lesz.

2. Dekoráció

Fontos, hogy a dekorációhoz is menjen a sátor. De ezt hogy is értjük? Úgy, hogy a különböző stílusú sátrak kifejezetten fel tudják dobni a dekorációt is. Ha ragaszkodunk a kellemes lágy fényekhez, akkor ajánlottabb (hidegben) az ablakos sátrakat választani, úgy is, mint az oldalán lévő ablak, úgy is, mint a tetőablak. Így hagyjuk, hogy egy kicsit elnyelje a külvilág a fényeket, míg a teljes fehér sátrak visszaverik a fényt, így kevésbé lesz halvány és romantikus a fény. Ha pedig nyáron esküszünk, ugyanezért érdemes oldal nélküli, vagy féloldalas sátrat választani. Ezen kívül abban az esetben is érdemes ablakos sátrat választani, ha a panorámával is szeretnénk dekorálni. Ezt úgy értve, hogy a csillagok, vagy a csillogó víz tükre is remek díszítőelem is lehet, ha van rá lehetőségünk, hogy felhasználjuk ezeket.

3. Mekkora az akkora?

Nagyon fontos, hogy a megfelelő méretű sátrat béreljük ki. De mit is kell számításba vennünk a méret kiválasztásakor? Először is mindenképpen meg kell határozni, hogy hány fő lehet egyszerre a sátorban. Ha ez megvan, egy négyzetméterrel érdemes számolni/fő. Azonban a vendégül látottakon kívül számolni kell azzal is, hogy milyen asztalok lesznek, milyen elosztásban és elrendezésben, hogy mekkora helyet kívánunk hagyni a táncolóknak. Ezen kívül, ha a vőfély esetleg játékokkal készül, azoknak mennyi hely kell. Ha netán zenekart hívunk, akkor nekik mekkora hely kell. Illetve szót kell tenni a vendégeik étkeztetéséről. Itt kitérvén arra, hogy például, ha svédasztalos kiszolgálás van, akkor kicsit több hely kell, hogy kényelmesen tudjanak válogatni a vendégek, ha kiszolgálás van, akkor pedig arra kell külön figyelmet adni, hogy honnan hozzák a pincérek az ételt. De, ha már itt járunk, azt mindenképpen vegyük figyelembe, hogy az asztalok között lehessen járkálni. Ha túl szűk a hely, vagy csak nagyon nehezen lehet eljutni A pontból B pontba, akkor a vendégek folyamatosan kellemetlenül fogják magukat érezni. Nem beszélve arról, hogy ha pincér van, ha svédasztal, akkor is fennáll a lehetősége, ha túl szűk a hely, hogy valaki nem várt étel kalapot, vagy sálat kapjon. Tehát a lényeg, hogy mindenképpen ügyelni kell ezekre a szempontokra a sátorméret kiválasztásakor.

4. Esőterv!

Bizony a közel szabadtéri lagzihoz számításba kell venni azt, hogy esetleg nem lesz napsütéses idő. Itt gondolván arra, hogy akármennyire is törekszünk esőmentes napra tenni az esküvőt, a varázslatos, de kiszámíthatatlan időjárás bármikor közbeszólhat. Ezért rettentő fontos, hogy legyen egy esőterv is a tarsolyunkban! Talán a legegyszerűbb megoldás, ha olyan helyszínt választunk, ahol a násznép zivatar esetén is be tudnak menekülni egy száraz helyre és ott folytatódhasson a mulatság. Persze itt nem feltétlenül a picit csepergő esőcskéről beszélünk, annak talán még nem lenne szabad meghiúsítania a sátras esküvő tervet, hanem inkább nagyobb zivatarról, vagy szeles időről. Mivel a kisebb esőcskénél nem kell megijednünk, elég csupán leengedni a sátor oldalát.

5. Foglaljon időben!

Hogy biztosan a számára megfelelő sátrat kapja, foglalja le időben, így biztosan biztosítani tudjuk az Ön számára legmegfelelőbb sátrat. Méretben és stílusban is.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!