A legtöbb szerelmes pár nyáron – legalábbis már jó időben – szereti kimondani egymásnak a boldogító igent. Ilyenkor szabadtéri esküvőt is lehet szervezni, hiszen meleg van, jó esetben rossz időt sem fog ki az ifjú pár. Manapság egyre többen választják ezt a természetközeli formát, amelynek hangulata és romantikája jóval felülmúlja a házasságkötő termeket. Valóban varázslatos esküvő szokott kerekedni belőle.

Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni egy szabadtéri esküvő szervezésénél, illetve pár népszerű, hangulatos, szabadtéri esküvői helyszínt Budapesten és vidéken.

 Mire figyelj egy szabadtéri esküvőn?
Megfelelő időpont kiválasztása a szabadtéri esküvőn

Ugyan az időjárás gyakran eléggé kiszámíthatatlan, azért amennyire csak tudunk, igyekezzünk megfelelő időpontot választani a szabadtéri esküvőhöz. Mindenképpen érdemes nyári időpontot választani, nézzünk utána annak is, hogy az elmúlt években melyik hónap volt a legkevésbé csapadékos időszak. A nyári nagy meleg miatt késő délutáni órákra időzítsük az esküvőt, így még egy romantikus naplementébe is belefuthatunk.S

Megfelelő helyszín kiválasztása a szabadtéri esküvőhöz

Képzeljük el, hogy milyen típusú szabadtéri esküvőt szeretnénk magunknak. Inkább egy nyíltabb területen vagy erdő közelében? Természeti helyen vagy egy szépen kialakított parkban? Vannak kifejezetten esküvőre kialakított szabadtéri helyszínek is, ha ettől eltérő helyet szeretnénk magunknak, akkor utána kell néznünk, hogy lehet-e ott polgári esküvőt tartani, illetve engedélyezi-e az illetékes hatóság.

Vegyük figyelembe a helyszín kiválasztásánál azt is, hogy megfelel-e mindennek, amit szeretnénk. Van-e elég sík hely az asztaloknak, fel lehet-e helyezni valahova a fényeket, mennyire megközelíthető kocsival, van-e elég parkolóhely, nem lesz-e valamilyen zavaró tényező (például fesztivál) a közelben az esküvőnk időpontjában.

Számolnunk kell továbbá plusz költségekkel is, ha az esküvőnket anyakönyvi hivatalon kívül tartjuk.

Időjárás elleni védelem a szabadtéri esküvőn

Bármennyire is igyekszünk a megfelelő esőmentes időszak kiválasztására, nyáron is bármikor lehet esős napunk, vagy akár csak egy pár perces zivatar, ami belerondíthat az esküvőnkbe. Így mindenképp fel kell készülnünk erre is. Állítsunk fel vízálló sátrat és könnyen mozgatható asztalokat és székeket helyezzünk el, amelyeket hamar be lehet vinni a sátorba az eső esetén.

A nagy hőségre is készüljünk, mindig legyen víz a vendégeink számára, legyezőkkel is készülhetünk, illetve a sátor az árnyékos hely biztosítására is jó megoldás lehet.

Az apróságok, amikre ne felejtsünk el figyelni a szabadtéri esküvőn

A szabadtéri esküvő nagyon kényelmetlenné is válhat, ha nem figyelünk oda az apró részletekre.

 • Gondoljuk át, hogy milyen a talaj, illetve azt is, hogy milyen lesz akkor, ha előtte esik az eső. Nem csak maga a menyasszony, de a női vendégek nagy része is magassarkúban szokott érkezni egy esküvőre, ami igen kényelmetlen lehet egy süppedős talajon, de a férfiak sem szeretnék össze sározni a szép cipőjüket. Érdemes olyan helyszínt választani, ahol kiépített járófelület is található.
 • Legyen a közelben több mosdó, és persze pelenkázó is a kisgyermekesek számára, ha szerepel ilyen a vendéglistánkon. Fontos, hogy ne legyen messze a mellékhelyiség és a vendégek számához képest elegendő számban álljon a rendelkezésre. Ne a sorban állással menjen az idő.
 • Vendégek értéktárgyai és ruhái számára legyen egy megfelelő, biztonságos helyiség.
 • Az áramellátásra is figyeljünk, hogy van-e a szabadtéri helyszínen.
 • Mikrofonról is gondoskodjunk, hiszen a kinti helyen kevésbé hallható a beszéd.
 • Legyen benti helyszín, mint B-terv. Érdemes a szabadtéri esküvőnket egy olyan helyre szervezni, amelynek közelében található egy benti étterem vagy szálloda, amellyel szintén egyeztessünk időpontot, hogy rossz idő esetén tudjunk hova menni.
Szabadtéri esküvői helyszínek

Budapest és környéki szabadtéri esküvői helyszínek

 • Gödöllői Királyi Kastély

A gödöllői Kastély Magyarország legnagyobb barokk kastélyegyüttese a gödöllői birtokközpontban. Hatalmas, gyönyörű kiépített parkja tökéletesen megfelel a szabadtéri esküvő helyszínének. Olyan érzésed lesz, mintha egy mesébe csöppentél volna! Szobabérlésre és benti teremfoglalásra is lehetőség van rossz idő esetén. Díszterme fehér-arany színben pompázik, szobáit freskók és márványburkolatok teszik még varázslatosabbá.

Bővebb információkat és elérhetőséget itt találsz!

 • Klebelsberg Kastély

A 2017-ben felújított Budai-hegyek között fekvő Klebelsberg Kastély csodálatos zöld parkja kitűnő helyszín a szabadtéri esküvőhöz. Az esküvő folytatható a kastély benti termében is és a vendégek számára is kedvezményes szállás lehetőséget nyújtanak.

Bővebb információkat és elérhetőséget itt találsz!

 • Tündérerdő Pihenőpark és Rendezvényközpont

2017 nyarán nyitotta meg kapuit a Tündérerdő Pihenőpark és Rendezvényközpont a Hármashatár-hegy tetején, a Szépvölgyi dűlőben azon szerelmes párok előtt, akik a természetben szeretnék házasságukat megkötni. Talán a legtermészetközelibb helyszín a szabadtéri esküvő számára. Egy hektárnyi érintetlen terület áll az esküvő rendelkezésére. Hatalmas famatuzsálemek – köztük a 300 éves szelídgesztenye fa – között megbúvó erdei tisztáson, egy gyönyörű, romantikus erdei szertartáson mondhatod ki te is a boldogító igent.

Zárt parkolót áll rendelkezésre az autóval érkező vendégek számára. Igénybe veheted a jól felszerelt erdészházat és benne a tágas rendezvénytermet a kényelmes készülődéshez.

Bővebb információkat és elérhetőséget itt találsz!

A Városligeti fasor gyöngyszemeként is emlegetett Ádám Villa a város szívében található könnyen megközelíthető helyen, akár tömegközlekedéssel, akár autóval érkeznek az esküvő vendégei. A villa igényesen ápolt, csendes, saját ősfákkal teli, parkos kertben áll, 60-80 vendég részére ideális, így lehetőség van szabadtéri esküvőre is.  A feldíszített kertben megrendezett ceremónián a VII. kerület Polgármesteri Hivatalának anyakönyvvezetője áll az ifjú pár rendelkezésére. Az épület összenyitható termei is rendelkezésre állhatnak rossz idő esetén.

Bővebb információkat és elérhetőséget itt találsz!

 • Podmaniczky-Vigyázó Rendezvénykastély

A 2012 év végén megvalósult teljes felújítás és rekonstrukció után a kastély egész területe alkalmas az esküvőre. A 350 fős konferencia terem, a 120 fős díszterem, a kisebb szekció termek, az egyedülállóan szép kert kitűnően kiszolgálja a szabadtéri esküvő igényeit. Aki a parkba belép, egy kis időutazáson érezheti magát. A XVII. kerület nyüzsgő, élettel teli csomópontjától néhány száz méterre, egy nyugalmas szigetre ér, amelyet a késő barokk stílusban felújított Podmaniczky Kastély fő- és oldal épülete, és a nagy pázsitos kert jelent.

 Bővebb információkat és elérhetőséget itt találsz!

 • Pál-völgyi-katlan

A budai barlangok egyik leglátványosabb képviselői a Hármashatár-hegy csoport lábánál elterülő Szépvölgyi-Rózsadomb felszíne alatt rejtőznek, köztük a legismertebb a Pál-völgyi Katlan.

A Pál-völgyi katlanban úgy fogod érezni magad, mintha egy mesevilágban lépkednél! Impozáns sziklafalakkal övezett katlan egy igazi völgyben, ahol kis sátor és hangulatos rendezvénysátor áll a szabadtéri esküvő rendelkezésére. Az autóval érkező vendégek részére 100 főre kialakított parkoló van fenntartva.

Bővebb információkat és elérhetőséget itt találsz!

Vidéki szabadtéri esküvői helyszínek

Ha szeretnétek ez kicsit jobban kimozdulni a budapesti, zajos nyüzsgésből, akkor érdemes egy vidéki szabadtéri esküvői helyszínt választani. Azt azonban vegyétek figyelembe, hogy vidékről csak autóval tudnának az esküvői vendégek hazajutni, így mindenképp biztosítanotok kell szálláshelyet a számukra.

 • Tatai Pálmaház

Tatát az Esküvő Városnak is szokták emlegetni. Magyarországon egyedülálló Angolparkja tökéletes egy igazán elegáns vidéki szabadtéri esküvő megrendezéséhez a gyönyörű tatai Öreg-tó és tatai vár szomszédságában. A parkban található Pálma Rendezvényház vintage stílusba öltöztetett báltermében is folytatható az esküvő rossz idő esetén. Kitelepített polgári vagy egyházi szertartásra is lehetőség van az Angolparkban, hangosítással, boldogságkapuval, székekkel és rengeteg igényelhető plusz szolgáltatással. A négycsillagos Kristály Imperial Hotelben kényelmesen elszállásolhatók az esküvői vendégeink.

Bővebb információkat és elérhetőséget itt találsz!

A szenvedélyes, valódi, nem elegáns, de nem is rusztikus Almalomb a világtól elzárt helyen fekszik. Igazán varázslatos hely azok számára, akik egy egyszerű, igazán vidéki, de mégis gyönyörű, csendes helyre vágynak.

Az esküvők számára egész évben tárva vannak a kapuik. Jó időben a déli kerttel, udvari kerthelyiséggel és verandával összekötött pajtája 70-90 főig ideális a szabadtéri esküvő megtartására. A saját éttermi és cukrász kínálatukkal is igénybe vehető a szolgáltatás. Kívánságtól függően segítenek a teljeskörű szervezésben is. 

Bővebb információkat és elérhetőséget itt találsz!

 • Malom-Tanya Panzió Zalacsében

A Malomtanya egy különleges atmoszférájú hely, híre már a határokon túlra is eljutott. A világ zajától teljesen elzárva, a halkan csörgedező Zala folyó partján, romantikus környezetben teremtette meg egy művész a malomnak a hangulatát és arculatát. A régi vízimalomból átalakított, új szárnnyal bővített, fagerendás összkomfortos épület egy hatalmas szabad területen található, mely tökéletesen alkalmas egy nagy szabadtéri esküvő lebonyolításához. Korlátlan parkolási lehetőséggel különösen alkalmas az esküvők megrendezésére. Igény szerint a panzió szobái is rendelkezésre állnak.

Bővebb információkat és elérhetőséget itt találsz!

 • Holdvölgy Borászat Mádon

A Holdvölgy központja Mádon kiválóan alkalmas a szabadtéri esküvők lebonyolítására.

Elegáns és emlékezetes helyszín az esküvői szertartás számára a holdvölgy borászat tetőterasza, amely mádi panorámája tökéletes kilátást és hátteret ad az ifjú párról készült fotók számára. A borászat letisztult vonalvezetésű épülete körül egy igényesen kialakított kert található. Kiválóan alkalmas ez a helyszín állófogadás megtartására, amelynek keretében a vendégek a legfinomabb holdvölgyi borokkal koccinthatnak az ünnepi alkalom tiszteletére.

Bővebb információkat és elérhetőséget itt találsz!

 • Forintosháza major Orbányosfán – A Rosehill Gardens

Hévíztől nem messze található Rosehill Gardens a kisebb számú esküvők számára tökéletes. A falunk kívül egy domb tetején elhelyezkedő sziget, amelyet sokan a magyar Toscanának is hívnak. Különleges vidéki kúria hangulatát talán az angol country-house érzés jellemzi legjobban.

A kert és az udvar körülbelül másfél hektáron terül el a rajta álló 3 épülettel együtt. A helyszínt juhar és akácerdő, valamint kaszálók veszik körül. A helyszín rózsakertjében csodálatos polgári szabadtéri esküvőt lehet rendezni.

Szállást csak 14 személyre tudnak nyújtani, ezenkívül van lehetőség kb 10 ágybetétes szállás igénybevételére is.

Bővebb információkat és elérhetőséget itt találsz!

 • Kristinus Borbirtok Kéthelyen

A Kristinus Borbirtok egy élménybirtok, amely a Balaton déli partjának lankáin fekszik. Borászatuk 2005 óta készít díjnyertes borokat. A Kristinus Borbirtok a fine dining rajongóinak igényeit is kielégítő konyhával, egyedülálló moziteremmel, rendezvényhelyszínnel és 10 szobás Vinotellel is várja az esküvő vendégeit. Balatonmáriafürdőtől mindössze tíz percre található pincészetben lehetőség van impozáns borsorok végig kóstolására.

Ha egy olyan helyet kerestek, amely szabadtéri, de mégis komfortosan kialakított és akár a magassarkú viselésére is alkalmas, akkor a Kéthelyen található Kristinus Borbirtok szabadtéri koncerthallja tökéletesen megfelelő lesz számotokra. 450 fős állófogadásra és 250 fős éttermi fogadásra alkalmas a hely. Rossz idő esetén több benti terem is rendelkezésre áll 300 főig.

Bővebb információkat és elérhetőséget itt találsz!

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!