Az elején érdemes tisztázni, hogy a szertartásvezető is szolgáltató, mint a fotós, a videós, a dj, és nem hivatalos személy. Feladata, a többi szolgáltatóhoz hasonlóan, hogy közreműködésével a jegyespár nagy napját emlékezetessé tegye. A szertartásvezető különlegessége abban is rejlik, hogy bárhol és bármikor megtartható általa egy ceremónia a törvényességi rész megtartása mellett.

Ahány ház, annyi szokás, egy esküvői szertartás is nagyon sokféle lehet, de egy mindenben egyezik: mindenki különleges esküvőt szeretne. Rengeteg tévhit terjeng a szertartás vezetőkkel kapcsolatban. Sokak olyan jelzővel illetik őket, mint kamu, vagy nem igazi. Ők nem igazán értették meg a lényegét.  A szertartásvezető feladata nem az, hogy jogi köteléket adjon, hanem, hogy az a rövid idő szép emlékként maradjon meg a pár emlékezetében. Hiszen a házasság sokkal több, mint egy aláírt papír. A lényege, hogy a fogadalom úgy hangozzon el, ahogy a jegyespár akarja.

Érdemes megemlíteni, hogy a Házassági Anyakönyvi kivonat megléte feltétel ahhoz, hogy a szertartásvezető levezethesse a szertartást. A hivatalos házasságkötésnek minden esetben meg kell történnie az anyakönyvvezető előtt, két tanú jelenlétében.

Manapság egyre gyakoribb, hogy a pár egy helyen szeretne mindent lebonyolítani. Rengeteg olyan város és település van, ahol a területileg illetékes anyakönyvi hivatal nem járul hozzá egy külső helyszíni megjelenéshez. Így ebben az esetben marad az, hogy az önkormányzatnak ki kell fizetni egy meghatározott összeget, ami sokszor nagyon drága mulatság.

Ilyenkor jön képbe a szertartásvezető, kinek feladata a házasságkötés levezénylése, viszont a hivatalos családi kötelék nem valósul meg. Nekik sem területi, sem időbeli korlátai nincsenek. Szövegezésük egyáltalán nem kötött. Természetesen van egy szövegváz, amihez alkalmazkodnak, és azt teszik egyedivé. Ez szabadon változtatható, bizonyos részek elhagyhatóak, és akár át is írhatóak, ezzel még személyesebbé, bensőségesebbé tehető egy szertartás.

Mivel évről évre nő a házasságkötések száma Magyarországon, ez azt is jelenti, hogy hétvégente szinte zsúfoltig vannak az anyakönyvvezetők. Ebben az esetben biztosan pontosan fognak kezdeni, hiszen egymás után, időpontról időpontra érkeznek a párok. Ez a túlfeszített tempó senkinek sem kedvez igazán, mert ezáltal a meghittségnek és az ünnepiességnek is búcsút mondhatunk.

És hiába a tökéletesen megszervezett esküvő, ha maga a szertartás sablonos. A nap központi pillanata az egymásnak tett fogadalom. Ezért nem mindegy hogyan is hangzanak el azok a bizonyos igenek. A jobb szertartásvezetők ilyenkor igyekeznek kerülni a futószalagos szertartásvezetéseket. Még az esküvő előtt bőven fognak személyesen találkozni a szertartásvezetővel.

A legfontosabb, hogy kölcsönös legyen a szimpátia, hiszen ettől hiteles a szertartás. A beszélgetés alkalmával a szertartásvezető mutat lehetőségeket, ami alapján a jegyes pár eldöntheti, milyen irányba is induljanak. Hiszen mindenki máshogy képzeli el a nagy napot. Van, aki romantikus és családias szertartásra vágyik, viszont előfordulhat, hogy valaki csupán csak lazább elemekkel színesítené a szertartást.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!