Manapság mind a menyasszony és a vőlegény szüleit is örömanyának illetve örömapának szokás nevezni, de ez némileg téves.  Eredetileg az örömanya és az örömapa a menyasszony szülei. Ez abból ered, hogy régebben – még a XX. század elején is – vénlánynak számított már a 20. életévét betöltött hajadon lány. A férfiak ebben az időben bármikor házasságot köthettek, de egy lányra nézve szégyen volt, ha sokáig pártában maradt. Az örömapa, vagy az örömapa tisztségére felkért fiú testvér, jó barát feladata a menyasszonyt az oltárhoz vezetni, és kezét a vőlegénynek adva, szimbolikusan az ő gondjaira bízni.

Hogyan válasszunk örömanya ruhát?

Az esküvőn a menyasszony és a vőlegény édesanyja viseli az örömanya ruhát.
Ideális esetben ha kettejük ruhája nem is teljesen ugyanaz, de legalább stílusban hasonló.
Az örömanyáknak Óvakodni kell a túlságosan feltűnő színektől és kirívó stílusú és mintájú ruháktól, hiszen a vőlegényről és a menyasszonyról elvonhatják a figyelmet.
A fehér, és a fekete szín is kerülendő mivel, a fehér a menyasszony színe, a fekete a gyászé. Ha az örömanyák a koszorúslányokéval megegyező színű ruhát választanak,
akkor a bőrszín figyelembevételével más árnyalatú anyagot javasolnék, vagy más szabású ruhát.
Néhányan az egész esküvő színeit előre megtervezik így teljes összhangban van minden, az örömapa ruhájától kezdve a kis koszorúslányok ruháján át a falakon
és az asztalon található dekorációig.
A ruha színén kívül nagyon fontos, hogy az örömanya ne “csillogja” túl a menyasszonyt azaz ne öltözzön az aránál feltűnőbben.
Jó választás lehet egy elegáns de kényelmes kiskosztüm boleróval, vagy egy hosszú alkalmi ruha stólával.

 

Ha Te vagy a második legboldogabb…

Első természetesen az ifjú pár, a második az örömszülők, akikre igen nagy figyelem összpontosul a nap folyamán, ezért nekik éppúgy fontos a tökéletes megjelenés, mint a házasulandóknak. Az örömanya nem fog nagyot tévedni, ha egy elegáns kosztümben jelenik meg a ceremónián. A kosztüm lehetőleg ne nadrággal legyen kombinálva, amennyiben nem kifejezetten előnyös neki a szoknya, inkább válasszon egy kicsit hosszabbat.


Esküvőre az egyik legjobb választás egy elegáns koktélruha, amely könnyedén variálható: boleróval vagy kosztüm felsővel. Kánikulában akár magában, vagy csak stólával is viselhető, és egész napra elegáns külsőt kölcsönöz viselőjének. Ruhából célszerűbb alkalmi anyagot választani, amely lehet mintás vagy egyszínű, és alapszabály, hogy a szoknya ne érjen a térd fölé. Ujjatlan változat esetén mindenképp legyen az örömanyánál egy kabát, még jobb, ha pántos, vagy rövid ujjú ruhát választ, amely nem túl mélyen dekoltált.

A színek tekintetében, – figyelembe véve az örömanya életkorát is – javasoltak a visszafogott árnyalatok. Másrészt mivel nem az örömanyáról szól ez a nap, ezért nem szerencsés nagyon feltűnően öltöznie – ezzel ugyanis csak ellenszenvet vált ki.

Általában úgy választanak ruhát, hogy harmonizáljanak az esküvő színeivel is. Ha a virágok, a dekorációk, a székszoknyák pasztellszínekben pompáznak, akkor az örömanyák is ehhez igyekeznek idomulni. Az alkalmi modellek anyaga vékonyabb, finom szövet vagy selyem, idén pedig nagyon trendi a csipke is. Gyakori a hosszabb szoknya, a gloknis szabás. A rikító színek nem ajánlottak az esküvőre. Leginkább a világosabb, „csöndesebb” pasztellszíneket, a meleg, lágy földszíneket ajánlja a szakértő az édesanyáknak: a mályva, az arany és a vajszín is örök sláger az örömanya divat tekintetében.

Persze még mindig vannak olyan színek a palettán, amelyek egyenesen tabunak számítanak, ilyen a fehér és a piros például, mert mindkét szín az ara kiváltsága az esküvője napján. A feketét a legtöbb örömanya elutasítja, pedig üde kiegészítőkkel, blézerekkel kombinálva igazán elegáns, és nem „gyászos” szetteket lehet összeállítani.

– A kényelem és a visszafogottság fontos, de az örömanyák is szeretnek még szépen felöltözni. És persze ne feledkezzünk el a nagymamákról sem! Amellett, hogy mindenki komfortosan akarja magát érezni abban, amit visel, fiatalabbnak, karcsúbbnak is szeretnének látszani. Ehhez is megvannak az optikai trükkök, praktikák és az ideális viselete. Az örömanyák akár háromszor, négyszer is át öltözhetnek ezen a napon: van már külön vendégvárós, szertartásos, vacsorára való, lakodalmas ruha, valamint morzsa partis is.

– Az örömanya divat összetettebb, sok mindenre oda kell már figyelni. Fontos, hogy ott takarjon a ruha, ahol kell, például a karokat és a dekoltázsukat általában elrejtik a hölgyek, a szoknyájuk pedig mindig térd alá ér. Az örömanyák már nem szeretik magukat mutogatni. A plusz kilók ellen jó szolgálatot tehet az alakformáló mieder alsónemű, ezzel akár egy számot tudnak csalni

Kiegészítőként táskát, egy szolid gyöngysort, a blézerre pedig a ruhákhoz illő díszrózsa kitűzőket ajánl a szakértő. A kalapot mostanában egyre kevésbé szeretik az örömanyák, szinte lehetetlenség rábeszélni őket, pedig igazán sikkes kiegészítője lehet a szertartásos öltözetüknek.

 

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!