A nyárral együtt elérkezett az esküvőszezon, és a fejtörés, hogy mit adjunk nászajándékba, ha az ifjú párt nem egy vaskos borítékkal szeretnénk meglepni.

Bizonyára sokat gondolkoztok azon, hogy mit is adhatnátok ami egyszerre hasznos és frappáns ajándék, de végül idő hiányában megveszitek  az első akciós kávéfőzőt, ami az utatokba kerül, és reménykedtek hogy nem ti leszek az ötödikek, akinek erre esett a választása.

Mind jártunk már így.

A Kártya Pláza felméréséből kiderült, hogy mi is az, amire a házasulandók a leginkább vágynak, ami segít abban, hogy legközelebb ne nyúlj mellé.

A jegyesek többsége a pénzen kívül tárgyi ajándékot is vár a násznéptől, és mindössze minden harmadik pár elégszik meg a készpénzzel, és 100 lakodalomból csak 5-nél nem kérnek semmilyen ajándékot a vendégektől.

A házasulandók harmada 10 és 20 ezer forint közötti összeget remél egy-egy meghívottól, 20 százalékuk még ennél is többet, akár 30 ezer forintot is, viszont szintén 20 százalékuk megelégszik 10 ezer forinttal vagy annál kevesebbel is.

Ilyenkor is érvényesül az adok-kapok elv: ha olyan embert hív meg a pár az esküvőjére, akinek ő maga is részt vett a lakodalmán, akkor tízből hatan elvárják, hogy nagyságrendileg akkora értékű ajándékot kapjanak, mint amekkorát korábban ők adtak.

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy a legtöbben készpénzre vágynak, ezt a párok fele nem jelzi a násznép felé előre, csak 15 százalékuk írja rá a meghívóra az igényüket. Tízből négy vendég ezt illetlennek tartja, többségül pedig kifejezetten sértőnek érzi.

A párok valószínűleg azért folyamodnak ehhez a megoldáshoz, mert bosszantónak tartják, ha három kávéfőzővel és hat teáskészlettel lesznek gazdagabbak az esküvő végén. A legjobban akkor nyúlunk mellé, ha étkészlettel, vázával, kávéfőzővel, sorsjeggyel vagy ágyneművel lepjük meg a házasulandókat. A velünk megosztott beszámolók szerint volt, aki 10 kávéfőzőt kapott nászajándékba, egy másik párnak 6 egyforma pohár készlet jutott.

Vannak olyanok is, akik viccesen próbálják megoldani a nászajándék kérdését, és kecskét, egy tucat téglát vagy szőrtelenítésre jogosító kupont ajándékoznak. Akik nem akarnak készpénzt adni, de nem biztosak benne, hogy konkrétan mire is lenne szüksége a párnak, azok közül tízből hárman ajándékutalvánnyal vagy ajándékkártyával lepik meg őket, melyek szabadon felhasználhatók, akár többféle programra, extrém élményre vagy saját maguk által választott lakberendezési eszközökre. A felmérés szerint a házusalondok ugyanis örülnek utazási utalványoknak, lakberendezési és kikapcsolódást biztosító kuponoknak is.

Legkevésbé várt ajándékok:  

1. Étkészlet, pohár- és edénykészlet

2. Váza

3. Kávéfőző

4. Sorsjegy

5. Ágynemű

Legkedveltebb nászajándékok

1. Kézpénz

2. Utazási, szállás-, wellnessutalvány

3. Lakberendezéshez szabadon felhasználható utalvány

4. Kikapcsolódás, közös élmény ajándékba, pl. szabadulószoba, masszázs

5. Extrémélmény-utalvány, például tandemugrás, helikopteres repülés

6. Kényeztető masszázskupon

7. Utazás

8. Egyedi zeneszám készíttetés kedvenc zenéjükre, az ifjú pár jellemzőivel

9. Koncert jegy

10. Ajándék kupon (pl. bútor, könyv, lakástextil, ruházat, sport…stb….)

11. Hotel utalvány, 2 nap/1 éjszaka (a NAGY NAPON szuper jó lehetőség a          menyasszonynak egy jó hotelben készülődni és a nászéjszakát is, mint az új élet kezdetét szépséges környezetben eltölteni!)

12. Festmény (pl. az ifjú párról, kedvenc helyükről…stb….)

13. Egyedi emléktárgy készíttetés

14. Wellness hétvége

15. Fotóalbum

16. Egyedi tervezésű óra, jegygyűrűjük másolatának gravírozásával

17. Exkluzív borvacsora

18. Különleges élmény ajándék (pl. ejtőernyős ugrás, sétarepülés, vitorlázás, hőlégballonozás, raftingolás…stb…..)

19. Egyedi rendszámtábla készíttetés esküvőjükre

20. Az esküvő valamelyik elemének finanszírozása (pl. galambreptetés, videó, slideshow, köszönetajándék….stb..)

21. Színes lufiban átnyújtott anyagi támogatás

NÁSZAJÁNDÉK ÖTLETEK SZÜLŐKNEK, TANÚKNAK, TESTVÉREKNEK:

Mivel ti nagyon közel álltok az ifjú párhoz, ezért illik olyan nászajándékot vagy összeget adni nekik, ami elég gáláns ahhoz, hogy kimutassátok vele támogatásotokat.

Nem ritka, hogy az örömszülők lakást, autót, konyha- vagy szobabútort vesznek a gyereküknek, mások kifizetik a nászút költségeit.

A mosógép, a hűtő és a kerti garnitúra is gyakori ajándék, akárcsak a szárítógép, a mosogatógép, vagy egy kisebb lakásfelújítás.

Az elmúlt években a lézeres szemműtét, a laptop és a jogosítvány is felkerült az örömszülők nászajándék listájára.

Ha pedig konkrét összeget kell megnevezni, akkor azt lehet mondani, hogy az örömszülők átlagosan minimum 100-150 ezer forintot szánnak az ifjú párnak, ennél jellemzően csak többet.

A nászajándék mértéke nyilvánvalóan az anyagi helyzetetektől is függ, ezért még véletlenül sem szeretnénk megszabni azt, hogy mennyit költsetek. Vegyétek számításba, hogy a párnak mekkora kiadás az esküvő, és lehetőségeitekhez mérten segítsétek őket.

A testvérek, tanúk jellemzően 50-70 ezer forintot költenek nászajándékra, ezen az áron főként elektronikai eszközöket és lakásfelszerelést vásárolnak. Ha a párral egyeztettek, vásárolhattok robotgépet, tévét, nyomtatót, elektromos grillt, kapszulás kávéfőzőt, illetve babaszoba felszerelést is. Ezek mind tartós, és közkedvelt ajándékok akkor, ha odafigyeltek arra, hogy valóban minőségi terméket vásároljatok.

NÁSZAJÁNDÉK ÖTLETEK KÖZELI ROKONOKNAK, BARÁTOKNAK:

Ha egy közeli rokonotok vagy barátotok meghívott az esküvőjére, akkor érdemes egy kicsit mélyebbre nyúlni a pénztárcátokba, mintha csak laza kapcsolat lenne köztetek. Ennek megfelelően nagyjából 25-50 ezer forint körüli összeget illik nászajándékra költeni, lehetőségeitekhez mérten.

A korábban említett utalványok itt is jó ötletnek bizonyulhatnak. Ezer és egy dolgot lehet beszerezni a nagyobb bútoráruházakban és elektronikai üzletekben (porszívó, étkező garnitúra, grill). Vásárolhattok akár operabérletet, színházbérletet, vagy akár egy érdekes tanfolyam belépőt is ajándékba.

Sok pár vágyik nyelvtanfolyamra, búvártanfolyamra, vagy valamilyen sportoktatásra. Az élményajándékok közül pedig nagyon népszerű ajándék a wellnes hétvége, a külföldi koncertlátogatás, a vitorlázás, a sétarepülés, a különféle „kényeztető” szolgáltatások (pl masszázsbérlet, szaunabérlet) és a borkóstoló.

NÁSZAJÁNDÉK ÖTLETEK TÁVOLI ROKONOKNAK, HAVEROKNAK:

Ha egy olyan pár esküvőjére vagytok hivatalosak, akikkel nem vagytok szoros kapcsolatban, vásároljatok olyan ajándékot nekik, ami személyre szóló, ugyanakkor nem jelent hatalmas kiadást számotokra.

Jó ajándék lehet egy könyvutalvány, illetve minden más ajándékutalvány, amire tetszőleges összeget tölthettek fel. Ruhaboltokban, lakberendezési áruházakban, bioboltokban, és sportboltokban is vásárolhattok ilyen utalványokat és ajándékkártyákat, de jó ötlet egy konyhai eszközöket árusító üzletet is felírni a listátokra.

Ezek mindegyikében lehet találni 15-30 ezer forint között olyan nászajándékot, ami egyáltalán nem sablonos vagy unalmas, és aminek az ifjú pár biztosan örülni fog.

Ha megbeszélitek velük, hogy mire van szükségük, akkor ti magatok is megvehetitek az étkészletet, futófelszerelést, cipős szekrényt vagy törölköző, és ágynemű garnitúrát, a nekik tetsző méretben, és színben.

Ebből az összegből már lehet színházjegye(ke)t, állatkerti bérletet, VIP mozi jegyeket, egynapos wellnesst, vagy uszodabérletet is vásárolni, tehát az élményajándékokat ugyanúgy érdemes számításba venni, ahogyan az ajándékkártyákat és utalványokat. Nagyon népszerűek még a szabaduló szobák, és főzőkurzusok is, sőt, befizethetitek őket egy kellemes vacsorára is egy népszerű lakásétteremben.

https://www.meglepkek.hu/naszajandek-otletek/parosromantikus1-paros-romantikus-naplementes-hajokazas

https://www.meglepkek.hu/naszajandek-otletek/nappali-helikopterezes-budapest-felett-3-fo-reszere

https://www.meglepkek.hu/naszajandek-otletek/holegballonos-repules

https://www.meglepkek.hu/naszajandek-otletek/paros-romantikus-piknikezes-a-kopaszi-gaton

https://www.meglepkek.hu/naszajandek-otletek/profi-fotozassal-egybekotott-elmenyhajozas-vizi-limuzinnal

Kreatív ajándékok:

Édesség + ital = poén

Ragassz fel 2 doboz Raffaellot egy üveg pezsgőre. Kétoldalú ragasztóval, vagy ragasztópisztollyal. (Vigyázz, ne hűtsd be, mert a párás üvegre nem tapad, később a ragasztás könnyen lejöhet)

Lencse + pénz

Ugyanezen a Hamupipőke tematikájú esküvőn értelem szerűen lencseválogatós ajándékot adtak a jóbarátok. A lencse közé sok aprópénzt rejtettek, amit öröm lesz kiválogatni.

Festmény, ujjlenyomatfa

Ha te magad szeretsz festegetni, akkor felajánlhatod a párnak, hogy elkészítesz egy ehhez hasonló festményt, rajzot, és erre a vendégek egytől-egyig nyomhatnak egy színes ujjlenyomatot emlékbe. Az ábra lehet sétálós, motorozós is, miközben egy köteg lufit (ujjlenyomatot) tartanak a kezükben. Jó kis közösségi ajándék kerekedik végül belőle.

Pénzes kép

A fentiek szintéziséből jön össze egy dekoratív kép, tele pénzzel. Remek ötlet, nem igaz? No, ez annyira jól nézett ki élőben Nóri és Gábor esküvőjén, hogy szerintem szívük sincs szétszedni. Igazi művészi aranytartalék.

https://unnepekaruhaza.hu/vicces-es-trefas-ajandekok-691

https://www.meska.hu/s/naszajandek/c-729:legujabb

https://mosolypirula.hu/shop/408-naszajandek

Remélem segítségetekre tudtam lenni ezzel a cikkel.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!