A piszkos anyagiak, a tiszta szándék

A világ mozgatója a pénz. Ez régen is így volt és a jövőben is így lesz. Az esküvő pedig nem kevés anyagi ráfordítást jelent, így a párok valamilyen módon szeretnék visszanyerni annak költségét. Nászútra sem telik mindenkinek, így sokan csak a menyasszonytáncból és ajándékokból befolyt összegből tudják megoldani. Bármilyen esküvőt is szervezünk, bármennyi vendéget is hívunk meg, egy percig se szégyenkezzünk azon, hogy ez most így valósult meg. A fontos az, hogy szeretteink és barátaink megjelentek, kitartanak mellettünk. 

Sokan már a kiküldött meghívóban megfogalmazzák, hogy mennyire szeretnék, ha egy újabb háztartási gép helyett inkább anyagi hozzájárulást kapnának. Van olyan esküvő, ahol kötelező pénzt ajándékozni, mivel az az úgymond beugró a szertartásra. Ez merőben leegyszerűsíti a vendégek dolgát, hiszen nem okoz fejtörést megvenni a legideálisabb ajándékot. De jól van ez így?

Ha éppen mi vagyunk azok, akiket ilyen nemes eseményre invitálnak, akkor dönthetünk úgy is, hogy valamilyen kreatív ajándékkal helyettesítjük az elcsépelt és formális borítékos megoldást. Biztosak lehetünk abban, hogy a házaspár díjazni fogja kreativitásunkat, a mosoly pedig, amit ajándékunkkal csalunk arcukra, bizony megfizethetetlen.

 

Csoki, nem csoki

Ballagásokon nagyon gyakori jelenség az úgynevezett bonbon csokor, ahol a virágkötő a virágok közé különböző csokoládékat varázsol. Miért ne tehetnénk meg ezt a bankjegyekkel ugyanúgy?

A bankjegyeket szépen összegöngyölve igazán mutatós kompozíciót varázsolhatunk ráadásul a különböző bankjegyek színei még izgalmasabbá tehetik műalkotásunkat. Ha akad otthon egy-két üres, vagy félig kifalt bonbonos doboz, akkor nyugodtan hajtogassunk bele bankjegyeket és helyezzük vissza a doboz fedelét, majd kössük át egy szép szalaggal és kész is a kreatív megoldás.  

 

Hagyományos megoldás a persely

Talán nem a bejáratnál szükséges elhelyezni, mert kissé olybá tűnik, mintha jegyszedők lennénk, vagyis beugrós az esküvő. 

 

Általában az ifjú pár asztalán szokott helyet foglalni és mikor eljön az ajándékozási idő, akkor dobálják bele a vendégek a nászajándéknak szánt összeget. Problémát okozhat, hogy mindenki látja, ki mennyit dob bele, ezért inkább érdemes olyan üveget vagy edényt választani, ami nem átlátszó. Persze nem kötelező a sorállásos megoldást választani, az is nagyon kedves gesztus, ha a pár kézen fogva körbemegy és begyűjti a nászpénzt. Ha mi vagyunk a meghívottak, akkor akár mi is vásárolhatunk, vagy készíthetünk piciny perselyt nászajándék gyanánt, de ne a malac-formát válasszuk.

 

A berobbanó siker kulcsa

Ha pénzt kérnek tőlünk, akkor ne fújjuk fel a dolgot, fújjunk inkább lufit és abba helyezzük bele az ajándékunkat.

 

Természetesen közönséges lufival nem fog működni a dolog, inkább keressünk fel olyan szaküzleteket, akik célirányosan ezzel foglalkoznak. Persze pénz mellett kerülhet még bele konfetti, kisebb lufik, labdák vagy esetleg flitter is, hogy még hatásosabb legyen az ajándék. A lufit akár együtt is ki lehet durrantani a helyszínen, természetesen a megfelelő biztonsági előírásokat betartva. Szeretetünket pedig akár hatalmas méretű lufival is hangsúlyozhatjuk.

 

Nem ehető, de köthető és költhető

Mostanában nagyon népszerűek a különböző torta-formába foglalt ajándékok. Gondoljunk csak a pelenkatortára, milyen jó ötlet, főleg ha még egy-egy babazokni, vagy plüss is tarkítja. Mi is bátran próbálkozhatunk ilyen alternatív megoldásokkal, csak pelenka helyett vastag bankókat göngyöljünk össze és szalaggal rögzítsük egymáshoz.

A bankjegyeket érdemes gémkapoccsal is összetűzni, hogy minél jobban fixálni tudjuk a kompozíciót. Ha nem bízunk kézügyességünkbe, akkor felkérhetünk rá virágkötőt is, aki a bankjegyek közé még virágdekorációt is varázsol. A házaspár egyszerűen imádni fogja az ötletet. Akár több vendéggel összeállva is adhattok ilyen jellegű meglepetést. Ha többemeletes tortát tervezünk, akkor használjunk különböző méretű kerek dobozokat, amikbe könnyebben bele tudjuk rendezni a bankjegyeket, ráadásul egyéb ajándékot is tehetünk a dobozokba, így minden emelet más-más meglepetést fog rejteni.

 

Színezzük ki az életet

Vásároljunk színesceruza készletet, akár 10-es, akár 30-as kiszerelésben és a bankjegyeket egyszerűen tekerjük a ceruzák köré, majd helyezzük át őket egy nagyobb díszdobozba és írjunk hozzá valamilyen kedves és személyes üzenetet.

 

Legyünk merészek és kreatívak, ne elégedjünk meg a hétköznapi megoldásokkal. 

 

Ékes szavakkal, égi áldással

Sokan rettegnek a sok ember előtti szerepléstől, mások pedig nem tudják visszafogni magukat és mindenképpen szóban szeretnék kifejezni érzelmeiket, jókívánságaikat.

Bár az anyakönyvvezető sem spórol az idézetekkel, mi is bátran adhatunk ilyen jellegű ajándékot. Ha verset választunk, akkor vagy olyan témát keressünk, ami a szerelemhez, házasságkötéshez kapcsolódik, vagy pedig konkrétan a házaspár személyiségéhez. Semmiképp se az elcsépelt, minden esküvőn és szertartáson elhangzott rímeket szavaljuk el, mert mind a násznép, mind az ifjú pár menten elsírja magát és nem a meghatódottságtól. Választhatunk a klasszikus világirodalomból, mint Hemingway, Goethe, Wordsworth, Shakespeare, Neruda, a magyar klasszikus irodalomból, mint Petőfi, József Attila, Tóth Árpád, Radnóti Miklós, Juhász Gyula, Ady Endre. Manapság azonban egyre több alkalommal idéznek külföldi vagy magyar modern írókat és költőket, mint Coelho vagy Müller Péter.

 

A protokoll

Olyan alkalmat válasszunk, mikor a násznép elcsendesedett, nincs nagy zsivaly, de még nem lankadt a figyelem, vagyis az ebéd vagy vacsora idejére.

 

Érdemes mikrofont a kezünkbe venni, hogy még a hátsó sorban is mindenki hallja a mondanivalónkat. Szavalás előtt ne igyuk le magunkat a sárga földik, viszont egy felest bátran leguríthatunk, nehogy inunkba szálljon a bátorságunk. Fizimiskánk legyen kifogástalan, elvégre pár percig rajtunk lesz, ha nem is a világ, de a násznép szeme és füle. Ne hadarjunk, még ha nagyon izgulunk is, inkább vegyünk egy mély levegőt, majd fújjuk ki és rajta! Tartsunk szemkontaktust az ifjú párral, ne a levegőbe meredve szavaljunk, mert elvész a személyesség varázsa. Válasszunk olyan verset, vagy idézetet, ami nem túl hosszú, hiszen nem prózamondó versenyről van szó, hagyjuk érvényesülni a többi vendéget is. Végezetül a versen kívül némi kézzel fogható ajándékkal is készüljünk, akár egy zenei összeállításokat tartalmazó cd-vel, vagy saját versünk felvételével.

 

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!