Ha éppen házasság előtt álltok és az esküvőtöket szervezitek, biztosan fogtok találkozni a különböző éttermek menüajánlatai között az hagyományos esküvői menüvel. Ugyan manapság már ahány esküvő, szinte annyi féle menüsorral találkozhatunk, mégis sokan szeretnének hagyományos esküvői menüt az esküvőjükre, hiszen ezek mind népszerű és egyszerű ételek, akár otthoni esküvői vendégfogadás esetén is elkészíthetők.

A hagyományos esküvői menü az ország különböző tájain eltérhet, de vannak olyan ételek, amelyek mindenhol nagy népszerűségnek örvendenek az esküvők alkalmával.

Az esküvői menü sornál nem mindig a háromfogásos, hagyományos leves, főétel és desszert sorrenddel találkozhatunk, hanem gyakran megelőzi a levest egy előétel, a főétel pedig állhat akár kettő fogásból is.

A hagyományos esküvői menünél általában ismert ételekről van szó, mégis érdemes a kiszemelt étterembe menni és megkóstolni az adott ételeket még a megrendelés előtt, hogy biztosan a saját ízvilágunknak megfelelő ételek szerepeljenek az esküvőnkön.  

Előétel

A legjellemzőbb előétel a hagyományos esküvői menük esetében a tatár beefsteak pirítósra kenve, illetve és a velős pirítós. Ezekkel a hideg előételekkel várnak a vendégek a meleg ételek felszolgálására.

Leves

Egyes esküvőkön kimaradnak az előételek, így a leves az első fogás, más esküvőkön csak második fogásként kerül felszolgálásra. A leghagyományosabb leves az esküvőkön az Újházi tyúkhúsleves csigatésztával, zöldségekkel és főtt hússal. A másik szintén nagyon népszerű leves a marhahúsleves finommetélttel, zöldségekkel és főtt hússal.

Főétel I.

Gyakran kettő főétel is található a hagyományos esküvői menüsorban. Első fogásnak a leghagyományosabb a sertéspörkölt, illetve a vadpörkölt kenyérrel és salátával. A legtöbb esküvő ugyan nyáron van, amikor sok vendég nem kívánja a nagy kánikulában a pörköltet, de mindig vannak örök pörkölt rajongók, akik akár a 40 fokban is szívesen fogyasztják ezt az ételt.

Sátorban tartott esküvőkön nagyon népszerű a bográcsban főtt pörkölt galuskával.

Főétel II.

A vegyes tál vagy sültes tál mindig igen népszerű az esküvői vendégek körében, hiszen biztosan mindenki talál rajta kedvére valót. Érdemes a vegetáriánusokra és a vegán életmódot követőkre is gondolni a tál ételeinek az összeválogatásánál.  
Általában egy tál készül 4-6 fő részére, így az asztalnál is könnyen hozzáférhet mindenki.

Ételek a vegyestálon:
  • Grillezett húsok, sajtok
  • Rántott sertésszelet
  • Cordon Bleu pulykamellből (sajttal, sonkával töltött pulykamell)
  • Kemencében sült csirkecomb
  • Sertésborda Budapest módra
  • Aszalt szilvával töltött pulykatekercs
  • Rántott sajt, rántott karfiol
  • Grillezett vagy rántott gombafejek, vagy más zöldségek
Köret

A hagyományos esküvői menü körete általában a petrezselymes burgonya és a rizibizi.

Savanyúság

A házi vegyesvágott savanyúság számít a leghagyományosabbnak.

Desszert

Hagyományos esküvői desszertek a somlói galuska, az aranygaluska és a gesztenyepüré.

Éjféli vacsora

Az éjszakai vacsorára általában éjfélkor kerül sor, de ez változhat az esküvő programjától függően, mert sokan a gyertyafénytánc keringőhöz és a menyecsketánchoz ragaszkodnak éjfélkor, majd ezután kerül csak sor az éjszakai vacsorára.

Ilyenkor szolgálják fel a hagyományos esküvőkön a töltött káposztát és a megmaradt hideg sülteket salátával.

Esküvői torta

A hagyományos esküvő része természetesen az esküvői torta is az ifjú pár ízlésének megfelelően.

Édes és sós aprósütemények, pogácsák

Aprósütemények és pogácsák is mindig szerepelnek az esküvőkön, amelyeket a vendégek falatozhatnak az italaik mellé.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!