Ha már megvan a kitűzött nap az esküvőre, a helyszín és vendéglista, akkor ideje megtalálni a legjobb vőfélyt is, aki úgy vezényeli le az eseményt, hogy abban hiba nem lesz. A vőfély kulcsszerepet játszik egy lakodalomban. Az ő dolga, hogy gördülékenyen menjenek a dolgok, avagy az ünnepi menet egyszerre induljon a templomba, a násznép helyet foglaljon, ha tálalják a vacsorát, hogy a csendet kitöltse szórakoztató mondókákkal, hogy olyan játékokat konferáljon fel, amelyek viccesek, de nem sértők, melyek a legtöbb vendéget megmozgatják, de nem túlzók, aki tisztelettudó, de mégis úgy bánik az emberekkel, mint egy kedves rokon. Hát igen, nem egyszerű Melyek a legjobb vőfély ismérvei?n vőfélyt találni, de nem is lehetetlen. Most megmutatjuk, hogy mire figyelj, amikor ki akarod választani a legjobb vőfélyt az esküvődre!

Első és legfontosabb feladat, hogy ti eldöntsétek, mit szeretnétek. Alapvetően ugyanis két fő típusú vőfély létezik, melyek között természetesen van átmenet. Az egyik a népies öltözetben megjelenő, kalapos, hagyományőrző vőfély. Ő az, aki vidáman fogadja a vendégeket, a lakodalom eseményeit mókás, sőt néha pikáns mondókákkal konferálja fel, aki mindenféle vicces játékot talál ki a násznép szórakoztatására. A másik típus az utóbbi években lett divatosabb, ő a modernebb vőfély vagy úgy is mondhatnánk, hogy ceremóniamester. Ő sokkal visszafogottabban vezényli az eseményeket, de természetesen végig jelen van, ha szükség van rá. Ahhoz tehát, hogy elégedettek legyetek, előbb a két típus közül kell egyet választani.

Jó úton jártok, ha olyan vőfélyt találtatok, aki ragaszkodik a személyes találkozóhoz. Nagyon fontos ugyanis, hogy megismerjétek egymást a nagy nap előtt, hogy konkrétan elmeséljétek, mit szeretnétek, mennyi verset akartok hallani, szeretnétek-e játékokat vagy sem, hosszú és megható búcsúztatót kívántok, vagy inkább fogja rövidre a dolgot. A vőfély feladata, hogy javasoljon egy általa elképzelt, tapasztalatra épülő forgatókönyvet. Ezt kell összevetnetek a saját elképzeléseitekkel. Érdemes a tapasztalatára hallgatni, de semmiképp se hagyjátok, hogy olyan dolgot erőltessen rátok, ami nektek nem tetszik. Jobbik esetben kialakul egy kölcsönös szimpátia és ebből további egyeztetések.

Egy jó vőfély egyben műsorvezető is. Nem elég, ha versekbe foglalva elmondja, hogy mi fog történni, esetleg konkrétan utasítja a násznépet. Az a jó vőfély, aki kedvesen, mégis határozottan magára tudja hívni a figyelmet és úgy közli a vendégekkel, hogy most mi fog történni. Fontos, hogy ne legyen unalmas és ne hallassa a hangját, ha kell, ha nem, de ne is hagyja kétségek között a vendégeket, hiszen mindenki szabadabban érzi magát, ha tudja, hogy még egy órát táncolhat, addig úgysem lesz vacsora, vagy kimehet levegőzni egyet, mert csak fél óra múlva indul a menet kikérni a menyasszonyt. A vőfélynek olyannak kell lennie, mint egy remek műsorvezetőnek.

A profi vőfély egyben profi koordinátor is. Talán elsőre egyszerűnek tűnik a dolog, de bizony korántsem az. Az sajnos édeskevés, ha ti a meghívón feltüntetik, hogy vendégfogadás itt meg itt, ekkor meg akkor, aztán templomi esküvő itt, a fogadás meg ott. Mindig vannak kérdések, mindig lesz olyan, aki nem tudja, hogy hová kell menni, hova kell leülnie, mikor lesz a fényképezkedés. Ha ezekre a kérdésekre nektek kellene válaszolni, higgyétek el, saját magatok is belekeveredtek, de végképp nem tudnátok élvezi a saját lakodalmatokat. A vőfély az a személy, akihez mindig lehet fordulni, aki mindig készségesen és szívesen segít, és persze tudja a jó választ.

Egy jó vőfélynek, bizony pedagógusnak is kell lennie. Szót kell értenie a legkisebbekkel, de a felnőtteket is játékra kell bírnia, amikor a helyzet úgy kívánja. A felnőttek sokszor passzívan állnak a játékokhoz, a vőfély ellenben ezt mindig áthidalja és a végén jó mókát kerekít. A gyerekek épp ellenkezőleg, olykor túl aktívak. Szeretnek a tánctéren szaladgálni, az asztalok alatt bújócskázni, viszont vannak a lakodalomban olyan pillanatok, amikor ez kifejezetten zavaró. Ilyen például a gyertyafénykeringő. Mindenki a párra figyel, elsötétülnek a fények és jöhet a tánc. Nem szerencsés, ha pár elevenebb lurkó épp ott szaladgál közben, de az sem, ha bömböl, amiért nem engedik oda. A legjobb vőfélyek lekötik a gyerekek figyelmét szükség esetén és minden mehet gördülékenyen.

Végül, de nem utolsó sorban, a legjobb vőfélyek egyben igazi 007-es ügynökök is. A legszerencsésebb, ha ti észre sem veszitek, hogy milyen veszélyeket hárított el, hiszen ő akkor végzi jól a dolgát, ha a pár a vendégekkel és az esküvőjükkel foglalkozhat. A vőfély mindig figyel a háttérből, és amikor kell, akkor intézkedik. Lehet, hogy egy részeg vendég épp a ti nagy napotokon akarja megmondani a tutit a szomszédjának, akivel már régóta nem jó a viszonya, hogy késik a szolgáltató az esküvői tortával, hogy elfogyott a jég, valaki rosszul lett a melegben és sürgősségire kellett vinni. Erre a sok-sok esetlegesen előforduló bakira egy profi mindig előre gondol, és kész megoldásokkal rendelkezik.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!