Miért kerül ennyibe egy esküvői fotós?

 

Az esküvő előtt érdemes minél több szolgáltatótól ajánlatot kérni és személyesen találkozni, hiszen így lehet kiválasztani azt, akivel a legjobban tudunk együtt dolgozni. A fotós személye az egyik legsarkalatosabb pont, hiszen ő örökíti majd meg legszebb napunk legjobb pillanatait. De miért kerül ennyibe és fotós?

Egy esküvői fotós dolga nem csak annyiban merül ki, hogy az esküvő napján szépen felöltözik, készít néhány képet és hazamegy. Számos előzetes tevékenységgel és utómunkával jár egy ilyen fotós feladata.

Az előkészületek

A kiválasztást és megegyezést követően a fotósnak mindenképpen be kell járni az esküvő helyszíneit, hogy a legjobb pillanatokat kaphassa el. Megtekinti a lányos – és fiús házat, a templomot, a házasságkötő termet és a lakodalom helyszínét is attól függően, mi a terve az ifjú párnak. Emellett a menyasszonyon és vőlegényen kívül egyeztet a ceremóniamesterrel vagy vőféllyel, hiszen ő tudja a legjobban, mikor hol érdemes majd állni, melyik program után mi következik. Hiszen egy fotósnak még az is fontos, hogy például pontosan hol áll majd a menyasszony, mikor eldobja a csokrát. Ezen a napon minden fontos pillanat csak egyszer történik meg, így nem szabad lemaradnia, folyamatosan koncentrálnia kell és fejben kell tartania a rokonok és legjobb barátok arcát is, hiszen őket is meg kell örökíteni.

A nagy nap

A nagy napon természetesen az első percektől az utolsóig jelen van és figyel, oda ugrik, ahol éppen történik valami. Már a készülődésnél jelen van, hiszen minden momentum számít már ekkor is. Az édesanyák arca, a koszorúslányok mosolya, a menyasszony és vőlegény izgalma. Az örömkönnyek, a nagy nevetések és az „igenek” pillanatáról sem marad lemaradnia, miközben figyelnie kell az örömszülők arcát és a tanuk reakcióit is.
Az esküvői ceremóniát követően következik a közös fotózkodás, melyet ugyan a vőfély vezényel le, ám a fotósnak el kell kapnia a megfelelő pillanatot a másodpercek töredéke alatt, hiszen nincs idő arra, hogy minden társaság percekig pózoljon.
A következő pillanatban pedig már a nyitótáncra, a vacsorára és az ajándékátadásra kell koncentrálnia, de a menyasszonyrablás és a feleség átöltözésekor sem szabad lankadnia a figyelmének.

Utómunka

A lakodalom véget ér, a díszletet lebontják, a fiatal házasok pedig nászútra mennek, de a fotós életében ekkor kezdődik a munka oroszlán része. A több száz, adott esetben több ezres nagyságrendű fotókat egyesével kell átnéznie a fotósnak és a legjobbakat kiválogatni belőle, ami nem egyszerű feladat és több órát vesz igénybe. Hiszen egy csoportképen mindenkinek jók kell kinéznie.
Ezután kezdődik a kiválogatott fotók utómunkázása, hogy albumba helyezve tökéletes emlék legyen az ifjú pár és családja számára. Itt minden apróságra figyelni kell, hiszen nem lehet túlretusálni vagy túleffektezni a képeket, ugyanakkor a részleteknek is tökéletesnek kell lenniük. Éppen ezért ez a feladat fokozott koncentrációt igényel a fotós részéről.
Ezek után kerülnek adathordozóra, valamint nyomdagépbe a fotók, hiszen a megállapodásban ígért albumokat is el kell készíteni, melyekhez szintén elengedhetetlen a fotós jelenléte. A színek ugyanis nem feltétlenül mutatnak úgy a monitoron, ahogy kinyomtatva, ez pedig tönkreteheti a fotós munkájának nagy részét. Fontos tehát odafigyelni még a legkisebb árnyalati eltérésre is, hogy tökéletes munkát adhasson ki a kezéből. Nem kevesebb ugyanis ez, mint az ifjú pár életének egyik legszebb napja, amelyre majd az albumot lapozgatva emlékeznek vissza. Valamint ezzel válnak majd részévé ennek a napnak gyermekeik és unokáik is.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!