Amikor egy pár elkezdi szervezni az esküvőjét rengeteg kérdéssel és szervezési feladattal találják szemben magukat. Nagyon sokan választják a polgári esküvőt. De mi is ennek a menete?
Összegyűjtöttük Önöknek, hogy mik azok a lépések, amelyeket meg kell lépniük, ha polgári esküvőt szeretnének tartani.

Mit is takar a polgári esküvő?

Polgári esküvőnek nevezzük azokat az esküvőket, amelyen a párt az anyakönyvvezető adja össze, a két tanú jelenlétében, így törvényes házasságot létesítve.

1. Időben jelentkezzünk be!

Legalább egy hónappal előre be kell jelenteni a házasságkötési szándékot a polgármesteri hivatalban, az anyakönyvvezetőnél, vagy esetleg az anyakönyvi hivatalban. Ezt követően fixálni fogják az időpontot, hogy melyik legyen pontosan az a nap és hány órakor. Azonban ez nincs helyhez kötve. Tehát nem kell az adott településre érvényes lakcímmel rendelkezni, tehát lényegében az ország bármely településén köthetünk házasságot, ha minimum egy hónappal a szándék előtt bejelentkezünk.

2. Pénz, fegyver, paripa, avagy a szükséges okmányok bejelentkezéshez

Először is nagyon fontos, hogy a pár mindkét tagjának jelen kell lennie a bejelentkezés alkalmával. Azonban a párunkon kívül bizonyos okmányokat sem szabad otthon hagynunk.

Ezen okmányok:
– érvényes fényképes igazolvány (ide tartozik például a személyi igazolvány, jogosítvány, vagy éppen az útlevél is, feltéve, ha érvényes)
– érvényes lakcímet igazoló okmány, tehát lakcímkártya
– anyakönyvi kivonat!! Fontos, hogy a pár mindkét tagja magával vigye az anyakönyvi kivonatát, mert bár, ha a születési helyen kívánnak esküdni, nagy valószínűséggel megtalálható az önkormányzatnál az irat, azonban sok macerát szülhet, ha nem visszük, ezen kívül pedig vannak helyek, ahol mindentől függetlenül kérik.
– ha Ön, vagy párja már nem az első házasságát kívánja érvényesíteni, akkor vinni kell jogerős bírósági végzést a válásról
– ha Ön vagy párja özvegy, akkor mindenképpen vinni kell halotti anyakönyvi kivonatot az elhunyt személyről.

3. Névváltoztatás

Bár egyre nagyobb divat házasságkötés után is megtartani a születési nevünket, attól függetlenül sokféle-fajta változata van a névváltoztatásnak. Viszont ezeket a mai napig viszonylag szigorú szabályok övezik.

Például: Kiss János és Nagy Zsuzsanna

Hölgyek esetében:
o Megtartja a saját leánykori nevét: Nagy Zsuzsanna
o Felveszi a férje teljes nevét +-né: Kiss Jánosné
o Felveszi a férje teljes nevét +-né, de a saját nevét is használja: Kiss Jánosné Nagy Zsuzsanna
o Felveszi a férje vezetéknevét+-né: Kissné Nagy Zsuzsanna
o Felveszi a férje vezetéknevét: Kiss Zsuzsanna

– Férfiak esetében:
o Megtartja születési nevét: Kiss János
o Felveszi felesége vezetéknevét: Nagy János

– Mindkét fél számára:
Kötőjellel a két név között, mindketten felveszi egymás vezetéknevét: Kiss- Nagy János és Kiss- Nagy Zsuzsanna vagy Nagy- Kiss János és Nagy- Kiss Zsuzsanna.
Ami mindenképpen fontos még, hogy keresztbe nem lehet felvenni egymás nevét. Ezt úgy kell érteni, hogy a pár neve a névváltoztatás után a példánkban szereplő nevek alapján nem lehet Nagy János és Kiss Zsuzsanna.

4. Milyen szolgáltatások közül választhatnak?

Ez általában házasságkötő helyenként változhat, azonban nagy általánosságban ezeket is összegyűjtöttük. Ilyen plusz szolgáltatás lehet például a bevonuló zene, illetve a zene a ceremónia alatt. Ezen belül nagyrészt természetesen saját zenét is lehet vinni, de akár előfordul, hogy van választási lehetőség is az anyakönyvvezetőnél pluszba. Kívánság szerinti szülőköszöntés. Ez egy nagyon szép gesztus és ha van rá lehetőségünk, mindenképpen kérjük. A szülőköszöntés a boldogító igenek és aláírások után következik. Egy másik hagyomány, a gyertyagyújtás. A pillanat, amikor a két felet szimbolizáló gyertya egyesül és az új élet szimbólumát jelképezi, egy nagyon megható eseménye az esküvőnek. Lehetősége van sokszor a párnak homoköntésre is. Ezt szabadtéri esküvőkre ajánljuk, hiszen itt nincs meg annak a veszélye, hogy esetleg a gyertya kialszik a szertartás alatt. A legmodernebb verziója ennek pedig a lakatceremónia. Ebben az esetben az az egyik lakat a vőlegényt, a másik lakat a menyasszonyt jelképezi és a két lakat összecsatolása szimbolizálja a pár életének összefonódását. Lehetőség van bérelni a díszlethez is. Nem mindenki kíván bevásárolni a szertartásra is díszítésből, hiszen így is elég sok pénzbe kerül az esküvő.

5. Esetleges plusz költségek felmerülhetnek?

Igen, azonban nagyrészt alapvetően, ha a polgármesteri hivatalban házasodnak, akkor ingyenes az esküvő. Azonban, ha esetleg kiküldetésben kérik meg az anyakönyvvezetőt, akkor az plusz pénzbe kerülhet 5000-80000 Forint között, de egészen horribilis árakat is hallani. Ezen kívül ha bizonyos részeket kérünk pluszba a szertartásra, azok is plusz költségeket vonzhat maga után. Azonban ezek már jóval elenyészőbb összegeket foglalnak magukba.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!