Elsőként arra voltunk kíváncsiak, mennyi ideig tart, illetve mennyibe kerül a legegyszerűbb esküvő?
Mint kiderült, ebben nincs különbség, mivel a sima esketés – munkaidőben, hivatalban, illetve a házasságkötő teremben – ingyenes és nem tart tovább 10-15 percnél.
A komolyabb házasságkötéseknél már változóak a lehetőségek és tarifák.

A külső helyszínen történő házasságkötés 40 ezer forint plusz Áfa. A házasságkötő teremben történő esketés díja 15 ezer forint plusz Áfa, ami magába foglalja a következő szolgáltatásokat: ünnepi szertartás, terembérleti díj, a terem berendezése, zene biztosítása, a dekoráció, a gyertya, a gyűrűtartó tál, az okmányok átadásához ajándék mappa, házassági emléklap, a pezsgőzéshez a pohár, szervírozás. A pezsgőt (illetve a kívánság szerinti italt) a koccintáshoz a házasulandó felek biztosítják.

Az esküvőszervezés kezdetén a legtöbb pár számára a legfontosabb kérdés az, hogy mekkora összeget kell ráfordítani a nagy napra ahhoz, hogy minden az elképzeléseik szerint alakuljon. Fogós kérdés, hogy mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben Magyarországon, mert ugyebár ez rengeteg tényezőtől függ. A szolgáltatók díjától, a terembérletektől, és azoktól a váratlan kiadásoktól, amelyek szervezés közben felmerülnek.

Azt azonban már az elején le kell szögeznünk, hogy a minőségi munkának ára van, tehát ha megbízható, profi, számlaképes szolgáltatókkal szeretnétek együtt dolgozni, azt bizony meg kell fizetni. Lehet, hogy így több lesz a kiadásotok, mintha számla és szerződés nélkül dolgoznátok valakivel, de higgyétek el, bármilyen probléma esetén jól fog jönni egy szerződés, ami mindenkit véd.

Az esküvőszervezők, ceremóniamesterek és vőfélyek látnak rá a legjobban arra, hogy mennyibe kerül egy esküvő. Hogy miért? Az esküvőszervezők munkájának szerves része, hogy tisztában legyenek az árakkal, és minden felmerülő kiadással. Ezért számukra egyértelmű az, hogy hány fős lagzit mekkora összegből lehet körülbelül megszervezni. A ceremóniamesterek és a vőfélyek szintén folyamatosan tartják a kapcsolatot a párokkal, így ők is naprakészek az árakat illetően is.

Magyarországon egy átlagos létszámú, 60 fős esküvőt már évek óta nem lehet megszervezni 1 millió forintból, az árak pedig folyamatosan emelkednek. Egyre több szolgáltatás vonódik be az esküvők világába, gondoljunk csak az animátorokra, a baristákra vagy akár az artistákra. Ezek mind-mind emelik az esküvői kiadásokat, melyek 2019-ra igen borsos árakat feltételeznek, és ebbe még nem számoltuk bele a nászút költségeit.

Természetesen fillérekből is ki lehet hozni egy esküvőt, ha egy pár csupán a tanúkkal megy el az anyakönyvvezetőhöz, fotós, videós, és esküvői ruha nélkül.

Ott vannak azonban a 120-220 fős lagzik is, ahol a párok limuzint bérelnek, és a legprofibb drón felvételeket rendelik meg. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mennyit költ az esküvőjére, ezért számolunk mi is átlagos árakkal.

Magyarországon 80, esetleg 90 fős egy átlagos esküvő, a párok általában ennyire tudják leszűkíteni a vendégek létszámát. Az esküvő árát főként az befolyásolja, Budapesten vagy vidéken tartják-e az esküvőt, és hogy milyen szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni a nagy napon.

Egy 80 fős esküvő körülbelül 2,5-3 millió forintba kerül.

Az esküvői menü ára kb. 10.000-12.000 Ft/fő, tehát az ára 80 főre nagyjából 800.000-880.000 Ft. Ehhez még hozzájön az italfogyasztás is, így csak az étel-ital 1.200.000 Ft is lehet.

A menyasszonyi ruha 60.000-250.000 Ft között mozog, a bérlés átlagosan 150.000-170.000 Ft. A varratás szintén lehet ennyi, ez a varrónő munkadíjától, és a felhasznált anyagoktól függ. Az öltöny ára körülbelül 30.000-50.000 Ft.

Egy profi ceremóniamester/vőfély díja 100.000-200.000 Ft, a fotósok/videósok pedig akár 200.000-300.000 Ft-ot is elkérhetnek. Ebben sok esetben benne van a drónvideó készítése is, de a kreatív fotózás, a helyszíni fotózás és az utómunkálatok munkadíja biztosan.

Egy esküvőszervező 180.000-300.000 Ft-ot is elkérhet, ez az ár természetesen számtalan egyeztetést és rengeteg munkát takar.

80-100 meghívó biztosan nem jön ki 8000 forintból. A minőségi papírnak, és a precíz munkának megvannak a költségei.

A fodrász, a sminkes és a körmös munkája szintén fontos tényező, főleg, ha próbahaj és próbasmink is készül. Összesen a három szolgáltatás 40.000-50.000 Ft lehet.

Egy 80 fős esküvői torta ára attól függően változik, hogy Budapesten vagy vidéken rendeli meg a pár, illetve hogy milyen extrákat választ hozzá. Így 45.000-180.000 Ft is lehet egy torta, és ezért sem olyan könnyű megválaszolni azt a kérdést, hogy mennyibe kerül egy esküvő.

A szabadtéri helyszínek bérleti díja is igen változó, 10.000-150.000 Ft között mozog.

Nézzük a gyűrűk árát. Az eljegyzési gyűrűk ára 20.000 Ft és a csillagos ég között mozog. A férfiak többsége hazánkban nagyjából 100.000 Ft-ig választ a párjának eljegyzési gyűrűt. A karikagyűrű árak lényegesen magasabbak, főleg, ha a menyasszony gyűrűje gazdagon díszített. Így 60.000-250.000 Ft között mozog a két gyűrű ára.

Egy 80 fős esküvő tehát nemigen jön ki 2 millió forintból, ha összeadjuk a fent megnevezett összegeket. Természetesen a párok döntik el, hogy mennyibe kerül egy esküvő, milyen szolgáltatásokra mekkora összeget szeretnének költeni.

A néhány fős esküvők esetén is könnyedén lehet 500.000-600.000 Ft a kiadás, hiszen a menyasszonyi ruhához, a fotóshoz, a menyasszonyi csokorhoz és a vacsorához azért általában ragaszkodnak a párok.

Az árak folyamatosan emelkednek, de a szolgáltatások színvonala, és összetettsége is ezzel párhozamosan fejlődik, újul.

Ha tetszett a cikk küld el barátaidnak, ismerőseidnek!